Спомени и впечатления за социализма в България

  • 509 478
  • 11 975
# 7 275
Всяка система се опитва да се наложи убеждавайки, налагайки нещо. Не сме в 1 клас, знаем, но си говорим за други неща.

Говорим си за спомени и впечатления от социализма в българия. Нали такава е темата. Затова, аз поне, гледам да пиша и чета такива, които са пряко свързани с него, социализъма.

Е да ама после е пояснено:
С какво свързвате онзи строй? С какво ще го запомните, с ходене на море 2 пъти в годината по базите, с марципаните, с еднаквата цена на сиренето в цялата страна? С работа, в стил ден да мине? Или просто това е хубавото време, когато сте били млади и безгрижни? По-скоро са ви приятни спомените и впечатления за вече далечното ни минало или точно обратното?

Това е към графата с марципаните Simple Smile, в случая с ядките, не си спомням да се продаваха по плод и зеленчук, всеки си ги отглеждаше и така ги ядяхме! Иначе осолени писахте, че имало в Кореком!
Виж целия пост
# 7 276
Не е въпросът дали сме имали или нямали всичко, а че тая глупава затворена лагерна система създаде ореол на изключителност и обект на желание на елементарни неща като химикалки и гумички и всяка западна джаджа, нещо, което би трябвало въобще да не е така, ако си живеехме в нормалния свят. Докато в същото време системата те убеждава, че си кьорав нещо, и живееш в рая на равенството и братството.

Що се правите, че не разбирате, или пък може и наистина да не разбирате каква е .разликата между преди и сега, знам ли. Щом за всичко все се казва и сега е така...
За разлика от теб и други аз не коментирам чак толкова много, повече чета, но когато го правя, казвам каквото мисля аз. И изобщо не казвам, че за всичко е така и сега - то и няма как да е, а само за това, което смятам, че е така. Да, и сега има хора, които искат хубави неща, но не могат да си го позволят. Ако ти не познаваш такива, аз познавам, че и аз самата съм така за някои неща. Което няма нищо общо с контекста на твоя пост, с който принципно съм съгласна.
Всяка система се опитва да се наложи убеждавайки, налагайки нещо. Не сме в 1 клас, знаем, но си говорим за други неща.
И с това съм съгласна. Peace
Виж целия пост
# 7 277
Ядки си спомням, че се продаваха от разни частници, увити във фунийки от вестник пред стадионите. и по морето. Ама ядки, ядки, семки и фастъци. Бадеми, лешници, кашу, хеле пък нещо шоколадови и захаросани аз съм яла вече след соца.

Имаше едни бонбони - троен лешник, само в тях сме яли лешници с шоколад.
Виж целия пост
# 7 278
Ядки си спомням, че се продаваха от разни частници, увити във фунийки от вестник пред стадионите. и по морето. Ама ядки, ядки, семки и фастъци. Бадеми, лешници, кашу, хеле пък нещо шоколадови и захаросани аз съм яла вече след соца.

Имаше едни бонбони - троен лешник, само в тях сме яли лешници с шоколад.
тия Троен лешник бяха ужасен отврат, с гаден черен марципан отгоре! Sick Семки съм си купувала от частник след училище, продаваше ги в една къща на отворен прозорец, топли в пакетчета от вестник! много ги обичах!
Виж целия пост
# 7 279
Дядото на мъжа ми разправяше за тези продавачи на семки, ядки и пуканки, че не можело всеки да продава и да развива частен бизнес. В техния град Тодор Живков дал специално разрешение на човека да продава, защото имал 12 деца.
Виж целия пост
# 7 280
Да си призная обожавам марципан, истински, тук почти не се продава и основно от чужбини си нося и купувам в момента.Онуй по онова време му викахме марципан, но не беше марципан.
Баба ми правеше домашни марципанови бонбони -е няма такава вкусотия. Това дето продаваха по магазините и марципана на баба нямаше нищо общо освен името.
Виж целия пост
# 7 281
Тройният лешник не беше ли с черен шоколад?
Виж целия пост
# 7 282
Тройният лешник не беше ли с черен шоколад?
Ми черно беше, тъмно,ама не ми мязаше на шоколад на вкус!
Виж целия пост
# 7 283
За мен си беше черен шоколад. Харесвах ги, защото не бяха сладки.
Виж целия пост
# 7 284
Мисля, че с шоколад бяха. Де да знам всъщност. У нас бонбони много не се задържаха, а нашите ги криеха бонбониерите да има за гости,  щото ако не ги скрият няма да има. Те не бяха много евтини.

На нас ни купуваха  от ония смучещите виолетки  и малинки знаете ги и сега има, едни ментови ситни като зрънца и снежанки. Или пък бяха снежинки - едно с фъстък и бяло твърдо да си счупиш зъбите. И тях сега ги има.
Виж целия пост
# 7 285
Мисля, че с шоколад бяха. Де да знам всъщност. У нас бонбони много не се задържаха, а нашите ги криеха бонбониерите да има за гости,  щото ако не ги скрият няма да има. Те не бяха много евтини.

На нас ни купуваха  от ония смучещите виолетки  и малинки знаете ги и сега има, едни ментови ситни като зрънца и снежанки. Или пък бяха снежинки - едно с фъстък и бяло твърдо да си счупиш зъбите. И тях сега ги има.

Виолетките и малинките оцветяваха яко, но явно са били с добри и полезни оцветители (не, че не съм ги смучала и дъвкала с твърда дъвка идеал, за да я оцжетя). Ментолките със захар бяха хубави, желирани.
Виж целия пост
# 7 286
Ооо, да, езикът ти после става ярко розов или лилав. Майка ми веднъж рева, защото докторката и се кара, не ми ли била видяла езика  че е малиново червен, това било признак на някаква шарка. Пък тя откъде да знае, жената, той си ми беше такъв често.

Със сигурност са били с някакъв як оцветител.

А помните л, че не можеше да се намери хубава ярко червена боя за великденски яйца? Все някаква розовееша кофти беше.
Виж целия пост
# 7 287
Марципанът е масло и захар + смлени бадеми - бяло на цвят (маслото май е опционално), може да се оцветява шарено и да се правят фигурки.
Заместителят на шоколада от соц времето е кувертюр - и сега се продава (по-евтино от шоколада, на щанда при материалите за сладки) и си е същия на вкус като преди години.
Ей това объркване е едно от нещата, които най-много ме дразнят. Искам да знам кой и защо е нарекъл шоколадовия кувертюр "марципан" и да му забия един шамар. Заради този човек, сума хора още са объркани и не знаят какво е марципан, въпреки, че се продава в изобилие по празниците.
Освен кувертюрът(който все пак става за ядене), има едни "шоколади" от по 50 ст., които миришат на петрол и имат подобен вкус, предполагам. Някои пенсионери до сега си им викат марципан, което също силно ме дразни.
Виж целия пост
# 7 288
Да, точно вкусът на сегашния кувертюр имаха отгоре тройния лешник, тъмно и леко накиселяващо,....но може и някакъв долнопробен черен шоколад да е било? Никога не съм знаела какво е марципан точно, защото всякакви пакетирани шоколадови десерти не обичах и тогава.....и сега! Нито вафли...и морени!
Виж целия пост
# 7 289
Любимите ми боМбони са Черноморец евър - от онова време, и сега не признавам други.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия