Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Частни училища - информативна тема 13

  • 95 638
  • 769
# 750
Мецане, никое училище няма да нападам или защитавам. Випуск от випуск се различава, дете от дете също. Единични примери не са непременно показатели. Защото ето, Шарлот казва, че във Веда детето ходело на уроци  по БЕЛ и мат. Ама дали и още като него ходят? Не знаем. Ти пък  казваш, че примерно в ПЧМГ не ходят. Е да де, ама в 7 клас в групата на децата ми в школата имаше момче баш от ПЧМГ (и е било там и в 6-ти). Значи ли това, че  и останалите са се презастраховали така? Та мисълта ми е, че и двете деца са  някак отделни примери, на базата на които не следва да си правим генерални изводи. Проблемът е другаде, човек трудно отстрани може да прецени доколко масово е подобно явление тук или там. Защото запазена марка на доста родители е да се скатват и удобно да премълчават, че дететео им се готви допълнително. И далеч не визирам само такива с деца в ЧУ. Тези в ДУ са още по-надъхани от идеята да припишат успеха на детето на собствените му сили само и на вродения интелект...
Виж целия пост
# 751
Частните училища са по 10 часа на ден. След това и уроци? Че аз на средновековни мъчения ли ще го подлагам? Хайде ако е в ДУ до обяд, без занималня, и да ходи и на уроци, горе-долу бива, ама да излиза сутрин в 7, да се връща вечер след 17 от училище, и тепърва да се подложи и на частни уроци - че това е терор и е нечовешко.
В ЧУ се учи само до обяд, след това в най-лошия случай има самоподготовка, в по-добрия - клубове по интереси и часове на класа. Голямото междучасие е един астрономически час. Описваш 10-те "учебни" часа така, сякаш всичките са математика, БЕЛ и английски, интензивна подготовка. А половината са развлекателни занимания - танци, спортове, шах, театър, моделиране и т.н.

Като изключим написаното горе, това да ходиш на училище и да ти се налага да ходиш на частни уроци, понеже не си разбрал, говори за капацитета ти. За половината деца поне е ненужно да ходят на каквито и да са частни уроци. Останалите, ако са толкова изостанали, разбираемо е.
Виж целия пост
# 752
AfterShock, уж си в системата, а видно нямаш поглед над добре смазаната седмокласна машина с уроците и школите. На такива далеч не ходят само слабаци и изостанали, та да изкласят, а и мноооого отличници с амбиции, които си гарантират така  онези евентуални хилядни или стотни, които само с  училищна подготовка биха ги  разделили от желаната паралелка с висок бал. Тоест форма на презастраховане, а не показател за липсващи знания. Порочно, но факт... Който очевидно не ти е ясен.
Виж целия пост
# 753
Не разбирам само на какво се дължи информационното затъмнение - имам предвид липсата на разкази от първо лице "моето дете учи в....нещата стоят така и така...". Визирам училищата с преподаване на немски език. Точно затова пуснах въпроса си в тази тема, но или родителите на деца от частните немски училища са мнооого доволни от избора си и не влизат в подобни дискусии, понеже не ги засягат; или поради малката численост на децата от клас/випуск, се боят да не бъдат разпознати (ако е така - лошооо!). При всички положения очакванията ми не се оправдаха.
Виж целия пост
# 754
AfterShock, уж си в системата, а видно нямаш поглед над добре смазаната седмокласна машина с уроците и школите. На такива далеч не ходят само слабаци и изостанали, та да изкласят, а и мноооого отличници с амбиции, които си гарантират така  онези евентуални хилядни или стотни, които само с  училищна подготовка биха ги  разделили от желаната паралелка с висок бал. Тоест форма на презастраховане, а не показател за липсващи знания. Порочно, но факт... Който очевидно не ти е ясен.
Остави какво ми е ясно на мен. Презастрахова се който има нужда. Имат нужда изостаналите. Другите си губят времето, a.k.a. живота, социалните умения, уроците от живота, развиването на интересите си и т.н.
Това с желаните паралелки пък никога не съм го разбирала. Великата паралелка, в която преподава същата лелка, която и навсякъде другаде, но по стечение на обстоятелствата в училището на два-три пъти са влезли повече интелигентни деца, отколкото посредствени, и ето ти имидж вече. Най-доброто училище, заслужавало си да се плаща само за СС, ЕСПА и каквото беше там (а да не ви говоря от ЕСПА какви трагедии идват - след 4 години учене не могат да покрият и 10% от входящите тестове по основните предмети). Добрата паралелка идва и си отива с добрия учител там. Днес е там, утре е в друго училище... или дори само в горния випуск, а следващия випуск се поема от куцо и сакато.
Виж целия пост
# 755
Хахахаха, действително ме разсмя с бисерите си... И най-добрата, знаеща, можеща, изискваща и даваща всичко от себе си "лелка" (не съм изненадана въобще от квалификацията ти за твои колеги Sick) да изправиш пред незаинтересовани ученици, влезли в гимназията Х с две  тройки при 16 точки от максимални 100, нищо няма да постигнеш... Защото, да, учителят е много важен, ама не по-малко важно е и с какви деца  му се налага да работи... Елементарни истини ти бягат. Вземи тази заслужаваща името Учител дама и я постави в по-друга среда да преподава, ще се изненадаш от разликите.Но пей си фалшивия рефрен и си вярвай..
Виж целия пост
# 756
Aftershock, в ПБ си има пълноценни 9-10 часа дневно - Бел, математика, другите предмети, английски. Само Бел и математика са 20 учебни часа седмично. Физическо 1 час има всеки ден. Клубове, ателиета и др започват след 16.30 когато свършва последния час.
Виж целия пост
# 757
Това човек и да не го знае, Lejka, проста справка с програмите в начален курс на някои ЧУ го показва. Ама АfterShock защо да се хаби да се информира? Mr. Green
Виж целия пост
# 758
анфтършок, големи глупости написа. Първите и сигурни потребители на школите са именно отличниците, които не са бляли четири години.
Виж целия пост
# 759
Ама аз се чудя защо въобще й отговаряте на тази Афтършок, такива ужасни глупости пише, че и някой ром от Факултето да хванеш да ти говори за образованието, по-адекватни неща ще каже и по ще е в час. Отделно от ужасяващия й тон и внушения, които прави, повечето деца за нея са тъпи и с дефицити, а и учителите също - са лелки и "кьораво и сакато". Не знам защо не правите като мен - пълен игнор. Поначало да се говори за деца по начина, по който тя го прави, е ужасяващо. Тя си позволява и да ме цитира и да коментира и мои думи, което ми е неприятно, но нямам намерение изобщо да се хабя и да влизам в диалог. Да си пише и коментира каквото иска, щом като няма модератор. Просто е ужасяващо, ако такъв човек е наистина учител. Все пак, ако наистина е била, причината да напусне частното училище, в което е била, ми се струва очевидна - усетили са начина й на мислене и мирогледа и просто са я помолили да напусне. Тежко им и горко на учениците, на които се е паднала в момента.
Виж целия пост
# 760
Комбинацията от 20 часа БЕЛ + мат., групирани в блокове + опитни, всеотдайни и мотивирани учители, е формулата на успеха на някои ЧУ. Без една от двете компоненти може и да се налага ходене на уроци, въпреки наличието на другата.
Има и друго нещо, което потребителите с по-малки деца не отчитат - и най-умното и старателно дете в пубертета може да стане неузнаваемо, та това също е фактор, който влияе на решението за частни уроци.

Ние специално изкарахме супер лежерна година, не разбрах, че имам седмокласник.
До последно не бяхме решили дали се целим в най-трудната паралелка за влизане, или в АК и учителката ни по БЕЛ, знаейки това, както и че детето не ходи на допълнителни уроци, сама предложи, ако детето има желание, да дава допълнителни преразкази, които самата тя да проверява. Както и помоли да изпратим детето на поне един външен пробен изпит, за да има "репер" от независима страна за оценките. Детето отиде точно на 1 външен пробен, видя се че резултатите са същите, като в училище и повече не сме се занимавали. На учителката ни по математика това беше първия випуск седмокласници и липсата на достатъчно опит се усещаше. Моето дете там няма никакви проблеми, но като цяло резултатите на випуска са малко по-слаби от тези на двете МГ. Самата учителка е много добра и съм убедена, че следващия й випуск ще е още по-блестящ.
Виж целия пост
# 761
анфтършок, големи глупости написа. Първите и сигурни потребители на школите са именно отличниците, които не са бляли четири години.
Но тя не го отрича. Наистина са сигурни потребители и си губят времето. Стотните и хилядните в оценката се губят от "тъпи грешки", а не от липса на знания. Дете с оценка 5.893 има абсолютно същите знания като това с оценка 5.897 или 5.921, както и шанса да сбърка или да му се падне некомпетентен проверител или цяло министерство. Няма как да се застраховаш от мърдане в стотните с уроци.
Виж целия пост
# 762
Съгласна съм с това, че в СС има НДУ за добиване на знания за влизане навсякъде без уроци. На моята й се наложи, защото не е била от ПУК там, като брат си, а отиде само в 6 и 7 клас. Тоест, трябваше да наваксва и настига другите. Костваше й много усилия, но на финала, за 2 години успя да ги настигне, че и надмине. Но повечето дни учеше до 22 ч. вечерта.
Виж целия пост
# 763
Хаха, Химикал, извини ме, ама вече стана  малко нереалистично..Убеждаваш останалите в несъстоятелността на нещо, което и твоето дете е правило в 7 клас, при това едва ли по собствено желание... И моля те, спести си обясненията, че след кампанията си осъзнала, че е било ненужно губене на време и че и иначе би изкарало същия резултат, така всеки може да се измъкне. Повече отива да ги каже тези думи все пак  човек, който не се е презастраховал от самото начало и  е  оставил детето да се справи само в  7 клас, без уроци. А и защо сравняваш отличните оценки в най-високия регистър и ги разделяш само до хилядни ( а говориш за стотни)? Неслучайно написах и стотни.. Дете, което със собствени усилия може да изкара  5,50-5,60, не е слабак..  Може да му липсват само някои  дребни хитринки за постигане на максимума, с  помощта на които след допълнителна работа ще изкара  оценка, близка до максималната. И ако първата оценка може и да не му стигне, втората ще му гарантира приема там, къдете иска. Пак казвам - порочна схема, но работеща с пълна сила.. Дори и за деца в ЧУ, тези в ДУ  не ги коментирам въобще. Там процентът в големите градове е много висок, въпреки че има хора, които прибягват до такива услуги, но се крият или пък после удобно  отричат каквато и да е полза, детето всичко сам-само е постигнало и курсовете/уроците са били загуба на средства и време.

Виж целия пост
# 764
и как реши, че си губят времетор Химикал? Айде, стига вече! Порочна-непорочна - на моите деца и на много други това им помогна, а не им изгуби времето. На нас гениЙ нИ ни трябват! Кое какво е сигурно и кое е губене на време и Господ не знае, а ти откъде пресметна не зная.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия