Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 82 861
  • 747
# 15
Здравейте,

направо съм бясна  #Cussing out Уикенда бях в Охрид и там опитах прочутата Охридска торта. Веднага след като се прибрах се опитах да я приготвя, защото много ми хареса. Попаднах на тази глупава, грешна рецепта http://www.bonapeti.bg/recepti/ohridska-torta/
Забележките ми към рецептата са следните:
- този крем Шаум е огромно количество, доколкото се разбира от рецептата с него се измазва тортето. Е, половин кило масло, за да измажа една торта ?!
- другият крем също е много като количество. Освен това, не е посочено в рецептата, че трябва да се сложи в хладилника да стегне, иначе се разтича. Голямо мазало стана.
- много неадекватно е обяснена рецептата, много неясноти има.
- този крем Шаум, който по-горе при продуктите е посочен като маслен крем ми стои като пресечен.

Може и аз да не съм права, не съм кой знае колко голяма кулинарка, но не ми се струва редно да се дават такива грешни рецепти.

Та първият въпрос ми е - какво да правя с този крем Шаум, който ми остана? Така ли да го оставя като пресечен, може ли да го оправя по някакъв начин?

Вторият ми въпрос е - всичките ли рецепти на Бон апети са толкова сбъркани или само аз попадам на такива?


Благодаря предварително  Hug

Редактирам - в описанието пише "Приготвя се крем "Шаум", като маслото, захарта и белтъците се смесват хубаво, така че да се получи хомогенна смес". Във видеото пък казват първо да се разбият белтъците със захарта на сняг и след това да се добави маслото . Аз действах по описанието и явно заради това се пресече   #2gunfire


Виж целия пост
# 16
Здравейте,

направо съм бясна  #Cussing out Уикенда бях в Охрид и там опитах прочутата Охридска торта. Веднага след като се прибрах се опитах да я приготвя, защото много ми хареса. Попаднах на тази глупава, грешна рецепта http://www.bonapeti.bg/recepti/ohridska-torta/
Забележките ми към рецептата са следните:
- този крем Шаум е огромно количество, доколкото се разбира от рецептата с него се измазва тортето. Е, половин кило масло, за да измажа една торта ?!
- другият крем също е много като количество. Освен това, не е посочено в рецептата, че трябва да се сложи в хладилника да стегне, иначе се разтича. Голямо мазало стана.
- много неадекватно е обяснена рецептата, много неясноти има.
- този крем Шаум, който по-горе при продуктите е посочен като маслен крем ми стои като пресечен.

Може и аз да не съм права, не съм кой знае колко голяма кулинарка, но не ми се струва редно да се дават такива грешни рецепти.

Та първият въпрос ми е - какво да правя с този крем Шаум, който ми остана? Така ли да го оставя като пресечен, може ли да го оправя по някакъв начин?

Вторият ми въпрос е - всичките ли рецепти на Бон апети са толкова сбъркани или само аз попадам на такива?


Благодаря предварително  Hug

Редактирам - в описанието пише "Приготвя се крем "Шаум", като маслото, захарта и белтъците се смесват хубаво, така че да се получи хомогенна смес". Във видеото пък казват първо да се разбият белтъците със захарта на сняг и след това да се добави маслото . Аз действах по описанието и явно заради това се пресече   #2gunfire




Виж тук в коментарите относно крема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=388235

Бон апети не ги коментирам. Обикновено човек сам решава, дали да се довери на някого или не. В нета има доста рецепти, "авторите" на които изобщо не са ги пробвали, а само "копи пейстнали". Точно конкретната на Бон апети не вярвам да е така /масленият крем им е много според мен/, но там с рецепти на потребителите човек трябва да бъде по внимателен.

Ohridska torta
Виж целия пост
# 17
едно време по планинските хижи имаше един много ароматен, тъмен чай.
кои билки се слагаха вътре? жълт кантарион и риган се сещам, но какво още?  newsm78

Мисля, че имаше още мащерка и листа от горски ягоди, но не съм много сигурна  newsm78 В планината всеки чай много ми харесва  Simple Smile
Виж целия пост
# 18
едно време по планинските хижи имаше един много ароматен, тъмен чай.
кои билки се слагаха вътре? жълт кантарион и риган се сещам, но какво още?  newsm78

Това е основната комбинация - риган, мащерка, жълт кантарион и бял равнец. В Родопите към тези четири съставки /билки/ добавят мурсалски и понякога мента.
Виж целия пост
# 19
ЕваНиколова,

лично аз този сайт отдавна го игнорирам и гарантирам, че това не е единствената грешна рецепта. Попадала съм на други. Само поглеждам евентуално за идея, но никога с пропорциите и продуктите от там. Веднъж опитах, по средата прекъснах, защото очевидно не се получаваше и си добавих допълнително неща, за да не съсипя продуктите. Дотам беше с тях. Виж, ако показват някакъв сандвич, салата, брускета - тогава може да им се вярва, но то тогава дали ти трябва подробна, описана рецепта, е друг въпрос...

Лично мнение, не задължавам никого с него.

За съжаление, единствената употреба за останалия крем, която ми хрумва, е да добавиш 1-2 яйца, какао, брашно, орехи, прясно мляко и плодове (по желание) и да си направиш някакъв кекс/сладкиш. С маслото в добавка няма да стане за целувки или типичните меренг блатове, затова нещо като кекс... То надали ти е останало толкова много, ще се изяде. Simple Smile
Виж целия пост
# 20
Здравейте,

направо съм бясна  #Cussing out Уикенда бях в Охрид и там опитах прочутата Охридска торта. Веднага след като се прибрах се опитах да я приготвя, защото много ми хареса. Попаднах на тази глупава, грешна рецепта http://www.bonapeti.bg/recepti/ohridska-torta/
Забележките ми към рецептата са следните:
- този крем Шаум е огромно количество, доколкото се разбира от рецептата с него се измазва тортето. Е, половин кило масло, за да измажа една торта ?!
- другият крем също е много като количество. Освен това, не е посочено в рецептата, че трябва да се сложи в хладилника да стегне, иначе се разтича. Голямо мазало стана.
- много неадекватно е обяснена рецептата, много неясноти има.
- този крем Шаум, който по-горе при продуктите е посочен като маслен крем ми стои като пресечен.

Може и аз да не съм права, не съм кой знае колко голяма кулинарка, но не ми се струва редно да се дават такива грешни рецепти.

Та първият въпрос ми е - какво да правя с този крем Шаум, който ми остана? Така ли да го оставя като пресечен, може ли да го оправя по някакъв начин?

Вторият ми въпрос е - всичките ли рецепти на Бон апети са толкова сбъркани или само аз попадам на такива?


Благодаря предварително  Hug

Редактирам - в описанието пише "Приготвя се крем "Шаум", като маслото, захарта и белтъците се смесват хубаво, така че да се получи хомогенна смес". Във видеото пък казват първо да се разбият белтъците със захарта на сняг и след това да се добави маслото . Аз действах по описанието и явно заради това се пресече   #2gunfire




Можеш да направиш бисквитена торта с обикновени бисквити, натопи ги първо в леко подсладено мляко.
Кремът след като стегне в хладилника, го разбий отново и прибави в него при постоянно бъркане около 100 - 150 г течен шоколад, после сглоби тортата.
Виж целия пост
# 21
благодаря, ще потърся мащерка. основно в Средна гора едно време съм го пила. един тъмно червен все беше, в една бака. тогава бяхме още деца, та затова не помня какво е имало вътре.
Виж целия пост
# 22
Много благодаря за отговорите  Hug
Виж целия пост
# 23
Имам следния въпрос. Правих едно бутер тесто за кроасани (мил фьой). Спазих колкото можах рецептата, с други думи, изядох я с кориците  Laughing. Ето рецептата на Моренка:

http://morrennaa.blogspot.de/2013/04/blog-post_21.html

Обаче не съм доволна, че тестото ми стана на нещо като... шупли, точки, петна.... не знам как да го опиша, но не е гладка структурата, вижда се по-долу на снимката. За пръв път правя такова тесто и нямам опит. Нещо изначално ли съм сбъркала? Иначе отвътре са ми точно като на Морена кроасанчетата, и все пак ми стоят тежки, не като купешките кроасани от тукашните пекарни... Дли не трябва да разточвам повече като сложа блокчето масло? Повече от описаното в рецептата?

Тъй като половината тесто още е в камерата, бих се радвала следващия път да ми се получат по-добре.
Ето и снимките, на втората определено си личи какво имам предвид. Първата на вид е идеална, но пак е нещо подобно. Относно отлепването - не съм ги залепила крайчетата, много бързах за закуска, това не ме смущава в момента:



Виж целия пост
# 24
Смятах да готвя патладжани с доматен сос. Нарязах си патладжанчетата, посолих ги и ги оставих да се отцеждат и..... забравих и поръчах пици преди малко Blush Та как мога да съхраня отцедения патладжан до утре?
Виж целия пост
# 25
Смятах да готвя патладжани с доматен сос. Нарязах си патладжанчетата, посолих ги и ги оставих да се отцеждат и..... забравих и поръчах пици преди малко Blush Та как мога да съхраня отцедения патладжан до утре?

Можеш да го прибереш в хладилника завит със свежо фолио както си е или пък да го изпечеш / изпържиш и като изстине - в хладилника, завит със свежо фолио. И по двата начина нищо няма да им стане  Peace Аз често приготвям патладжана от предния ден и съхранявам в хладилника.
Виж целия пост
# 26
Освен във вода,но и тогава при много стоене става като дъска,щом не се обработи   наскоро.Случи се тези дни да прекъсна пърженето и така направих и  пак не ми харесаха,но се ядат.Жилави стават.Чакам и  аз друго мнение...за друг път.
Виж целия пост
# 27
Хм, ще взема га ги пекна на грил тигана набързо в такъв случай и ще ги прибера - заготовка за утре.
Благодаря!
Виж целия пост
# 28
Купих си 2 кочана царевица и продавачката ми предложи да ги направя на пара. Обаче забравих да я питам - с листата или без тях да готвя Crazy
Виж целия пост
# 29
Купих си 2 кочана царевица и продавачката ми предложи да ги направя на пара. Обаче забравих да я питам - с листата или без тях да готвя Crazy

Аз съм правила млечна царевица с листата направо - задържа влага и става много вкусно, просто отнема повечко време като че ли Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия