Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Международна шофьорска книжка - кога е необходима?

  • 45 827
  • 55
По време на планирането на поредното Ви пътуване в чужда страна, едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да проверите дали се изисква международна шофьорска книжка (International Driving Permit) или (International Drivers License), ако възнамерявате да шофирате.

Много държави не признават нашия документ за шофьорска правоспособност. Много от тях са подписали Виенската конвенция и съответно признават International Driving Permit. ООН конвенцията от 1968 г. е ратифицирана от 72 държави по света. Дори съществува европейско споразумение по въпроса, подписано на 1 май 1971 г. в Женева. Според текста в приелите го държави всеки притежател на международно свидетелство за управление на МПС има право да шофира свободно на територията на съответната страна, а документът е с валидност не повече от 3 години или до изтичане на националната шофьорска книжка. Международната шофьорска книжка не е валидна в страната, където е издадена.

Ако шофьорската ви книжка е издадена в страна от ЕС, тя се признава в целия Съюз. Докато книжката ви е валидна, не е необходимо да я заменяте. Тя обаче ще трябва да бъде заменена преди 2033 г., когато всички шофьорски книжки ще трябва да са в стандартния формат на ЕС. Ако обаче първоначално шофьорската ви книжка е издадена от страна извън ЕС и сте я подменили с българска, властите в страните от ЕС не са длъжни да я признаят. Никой няма право да притежава повече от една шофьорска книжка. Дори ако шофьорската ви книжка е отнета, не може да ви бъде издадена втора книжка в друга страна от Съюза.

Важна бележка: Българските граждани, пътуващи в САЩ, трябва да имат предвид, че международното свидетелство за правоуправление съгласно изискванията на щатските власти следва да бъде придружено от надлежно легализиран превод на първата страница на английски език.


Ако имате нужда от международна шофьорска книжка, то с такава можете да се сдобиете в клоновете на СБА в страната срещу снимка, заплатена такса, валидна шофьорска книжка и контролен талон към свидетелството. Валидността ѝ е една година от датата на издаване. Услуга се предлага в клоновете ни в Ботевград, Бургас, Варна, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Дупница, Казанлък, Карнобат, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Петрич, Разград, Русе, Свищов, Смолян, Харманли, Хасково, Шумен, Ямбол и София.


Статията е предоставена от СБА

Можете да задавате своите въпроси в темата. На тях ще отговаря представител на СБА.
Виж целия пост
# 1
Добре щеше да е ако имаше списък на страните, където българската книжка се признава, както и списък на тези, които приемат международната. Иначе само празни приказки...
Също не ми стана ясно защо " международното свидетелство за правоуправление съгласно изискванията на щатските власти следва да бъде придружено от надлежно легализиран превод на първата страница на английски език", при положение, че една страница от международното свидетелство е на английски.
Виж целия пост
# 2
Здравейте,

Български граждани, които притежават валидна българска шофьорска книжка, могат да шофират с нея във всички страни от ЕС + Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Във всички останали случаи е нужна международна шофьорска книжка, която е валидна във всички страни, подписали Виенската конвенцията за движението по пътищата. Тук можете да намерите списъка със страните, подписали конвенцията.

На първата страница на международното свидетелство се посочват датата на издаване и валидност, също така се вписва номера на националното свидетелство за управление. Тази информация не се посочва на страницата на английски и затова щатските власти искат тя да бъде преведена и легализирана.

Поздрави,
СБА

Виж целия пост
# 3
в Австралия може да шофираш с обикновена бг шоф.книжка (моята е издадена 2011г.) за срок от един месец, след това отиваш да ти издадат/приравнят на тукашна... цялата процедура отнема около 15 мин., включващо попълване на форми, предоставяне на българската книжка, паспорт, виза, очен тест, снимка и плащане (избираш си за колко години искаш да е валидна) и готово Simple Smile не са ми искали международна, превод или каквото и да е на бг вариантът
Виж целия пост
# 4
Защо международната книжка е с валидност само 1 година?
Виж целия пост
# 5
Здравейте,

Срокът на валидност на международното свидетелство за управление на МПС е определено от женевската конвенция.

Поздрави,
СБА
Виж целия пост
# 6
Здравейте!

Не виждам Канада в списъка със страните, ратифицирали конвенцията. Как стои въпроса там? Признават ли нашата международна шофьорска книжка при краткотраен престой в страната?

Благодаря!
Виж целия пост
# 7
Здравейте,

В Канада също се използва международна шофьорска книжка за срок от 12 месеца. Но ако сте емигрант (постоянен жител) имате право да шофирате 3 месеца с българската книжка.

Поздрави,
СБА
Виж целия пост
# 8
Благодаря Ви!
Виж целия пост
# 9
трябва ли лично, човека вадещ книжката да присъства или може и някой друг да иде да донесе необходимите документи?
Виж целия пост
# 10
трябва ли лично, човека вадещ книжката да присъства или може и някой друг да иде да донесе необходимите документи?

Здравейте,

Не е задължително да лично да носите документите. Важното е да се носят оригиналите на документите.

Поздрави
Виж целия пост
# 11
А колко време отнема издаването на международната книжка? Има ли опашки когато трябва да се заяви и после колко се чака и от къде се взима?
Виж целия пост
# 12
А колко време отнема издаването на международната книжка? Има ли опашки когато трябва да се заяви и после колко се чака и от къде се взима?

Здравейте,

Международните книжки се издава на момента, или след 24 часа. Зависи колко бързо искате Вие. Опашки няма и обикновено цялата процедура отнема десетина минути.

Поздрави
Виж целия пост
# 13
Таксата къде се плаща? На място или в CiBank?
Виж целия пост
# 14
Таксата къде се плаща? На място или в CiBank?

Здравейте,

Таксите се плащат на момента, в офисът, в който правят картите.

Поздрави
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия