Орехите за баклава

  • 3 593
  • 11
Кажете моля за баклавата орехите препичат ли се преди да се накълцат или се слагат сурови?
Струва ми се с препечени че ще е по-добре. Или греша?
И още един въпрос...Откъде да си намеря тънка пръчица за турска баклава?
Виж целия пост
# 1
Според мен по-добре ще е да ги запечете съвсем леко, стават много ароматни. Не да ги препичате.
Виж целия пост
# 2
Аз никога не съм правила с печени орехи.
Виж целия пост
# 3
Моя скромен принос към темата. Обожавам баклава  Rolling Eyes

Когато "обработиш" орехите предварително стоят като отделени от общия вкус. Но ако си пробвала и двата варианта - можеш сама да решиш. Турците и арабите - НЕ ги запичат.
Пръчица  аз използвам обикновена от една играчка - важното е диаметъра ѝ да е 1 см !!!

Основно правило (ако не знаеш) - баклавата се залива със горещ сироп след като е престояла 12 часа след изпичането си !!!
Успех и да почерпиш  Laughing
Виж целия пост
# 4
Не се препичат орехите:)Само не разбрах за какво ти е тънка точилка?Ще точиш корите сама ли?Такива точилки се продават в дом. потреби-даже сега не са дървени ами от някакъв материал межу алуминий и пластмаса-изглежда като тръба:)Точенето на кори е много трудоемко,защото трябва да са много тънки,да прозират направо:)
Успех!
Виж целия пост
# 5
eleaa - аз мисля че Pollux иска такава "пръчица" за този вид дето са набира (събира, набръчква - ако е точно този израз)  кората. Това са тези малките баклавички. Но нека ТЯ да каже. А иначе си много права - точенето е трудоемко.  newsm78 bouquet
Виж целия пост
# 6
eleaa - аз мисля че Pollux иска такава "пръчица" за този вид дето са набира (събира, набръчква - ако е точно този израз)  кората. Това са тези малките баклавички. Но нека ТЯ да каже. А иначе си много права - точенето е трудоемко.  newsm78 bouquet

Точно такава ми трябва. С диаметър 1 см. за сбръчкване. Никъде няма. Имам едни дървени игли за плетене и мога тях евентуално да приспособя, но те са по-тънки. И имат топче което трябва да се махне. Абе нали все някъде трябва да има истинска точилка за тази цел?

Цитат
Основно правило (ако не знаеш) - баклавата се залива със горещ сироп след като е престояла 12 часа след изпичането си !!!
Успех и да почерпиш  Laughing
Laughing Laughing Ееех да бе, кой ще я чака.... Залях я гореща с горещия сироп и даже не я изчаках да изстине.  ooooh!

Орехите ги измих -доста боклук се отми, така че мокрите орехи ги сложих в тиганче до изсъхване и лееко запичане. Хареса ми така да си пуснат малко аромат.  Смесих ги смляни наедро с галета и канела.
Виж целия пост
# 7
Pollux Браво  bouquet chef
Обаче когато се изчакат тези 12 часа/или просто на другия ден - няма вероятност да стои глетава.
А за пръчката, има едни играчки детски (нещо като цилиндърче и топчета в него), бута се с една прикрепена пръчка и топчетата звънтят (ама че го обясних  Joy) .  Това е играчка за много малки деца, пластмасова е!!! Пръчката е ИДЕАЛНА - не залепва кората на нея и се набира чудесно! Аз точно такава ползвам.
Виж целия пост
# 8
Аааа,сега разбрах каква пръчица:)Значи става дума за "Бурма баклава",аз си мислех за стандартната:)Гледам,че си я направила вече-какво използва в крайна сметка за навиване?
Иначе а ви кажа честно-аз такава навита баклава не обичам много-винаги става по-глетава от нормалната...
Виж целия пост
# 9
Не, аз нормална направих- не навивана. Нямам пръчица още за навиване.
Искам да опитам млечна баклава. Някакво си млечно Нурие ли и казват в Турция... Но това за Коледа че ще хвана захарен диабет.  Joy

Виж целия пост
# 10
Не открих друга тема за баклава, та ще пиша тук........ Правила съм само веднъж преди мнооого години и никакви пропорции не помня. Иска ми се да направя с орехи и шам фъстък - дали е удачна идея  newsm78
Виж целия пост
# 11
Pollux , за навиване можеш да ползваш "бедрото" (долната, права част) на дървена закачалка  Peace

Incognito - Баклави разни, ето и тук, можеш да надникнеш
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия