Ще пътувам с автомобил в чужбина на почивка. Трябва ли да помисля за някакви застраховки, които да ми осигурят спокойствие в случай на непредвидени ситуации?

Да. В днешно време това е повече от необходимо, макар да не са много българите, които прибягват към сключването на различни полици. По принцип у нас все още не е широко разпространено доброволното застраховане, за разлика от САЩ например, където това е популярна практика.
При пътуване зад граница с моторно превозно средство най-важна е „Гражданската отговорност”, която е задължителна за България и целия ЕС. Ако пътувате за страна извън ЕС, трябва да си подсигурите и сертификат „Зелена карта”. След влизането в сила на промените в застрахователния кодекс от 1 януари тази година този документ се издава заедно с полицата „Гражданска отговорност”. Ако обаче сте договорили полицата през 2015 г., то трябва да си го изискате от застрахователя и съответно да платите отделно за него.

Освен задължителните полици, българските туристи е препоръчително да обърнат внимание и да се допитат какви допълнителни застраховки е добре да договорят за пътуването си зад граница. Това е в техен интерес – сключването им няма да се отрази толкова фатално на бюджета на хората, така както би се случило, ако ги нямат.

Една от най-полезните доброволни застраховки при пътуване в чужбина е т.нар. краткосрочна медицинска застраховка с осигурен асистанс. Така няма да се притеснявате, ако ви хване някой летен вирус или неочаквано ви заболи зъб в чуждата държава. Знаете, че медицинското обслужване навсякъде по света струва скъпо.

Този вид застраховка се сключва за период от 1 до максимум 31 дни. Включва покриване или възстановяване на разходи за медицинска помощ и лечение в медицинско заведение при акутно заболяване или злополука, включително спешна стоматологична помощ. А също и репатриране до болница в България или до вашия адрес.

Различните компании предлагат различни оферти, но общото е, че те не са никак скъпи. Така например за пътуване в Гърция при минимален лимит на отговорност от 5000 евро се плаща по 39 евроцента на ден (малко повече или малко по-евтино). Тоест, ако почивате 10 дни, ще платите 3,90 евро за медицинска застраховка. При максимален лимит от 50 000 евро, полицата за същия период ще ви струва 9,80 евро. Премиите се заплащат еднократно при сключването на застраховката. В общия случай при застрахователно събитие вие трябва да уведомите застрахователя на дежурния телефон. Асистиращата компания в съответната страна ви насочва към кое медицинско заведение да потърсите помощ или ви осигурява посещение на лекар в квартирата или хотела. В този случай нищо не заплащате. Когато обаче не сте уведомили асистиращата компания в необходимия срок или не сте ползвали услугите на посочения от нея лекар или болница, вие сам плащате и после предявявате претенцията си към застрахователя. Трябва също да представите всички медицински документи и касови бележки за направените разходи.

Все пак при сключването на такава застраховка изрично попитайте как процедира компанията.
По принцип медицинската застраховка не е задължителна за българите след влизането ни в ЕС. Туристите обаче трябва да знаят, че притежаването на Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) не им осигурява безплатно лечение навсякъде. С такава карта вие може да получите медицинска помощ само в здравно заведение или при лекар, които имат договор с местната здравноосигурителна институция. Проблемът тук е, че няма как да знаете дали лекарят или болницата, където отивате, имат договор с тяхната здравна каса. Освен това ЕЗОК покрива само спешна и неотложна помощ, която се простира до отстраняване на непосредствената опасност за живота на пациента.

Полезно за шофьорите е да имат „Автокаско”.
Знаете, че задължителната „Гражданската отговорност” ви осигурява покритие, ако претърпите произшествие и причините щети на имущество или телесна повреда на лице, различно от водача. Тя не покрива други разходи (напр. разходи за ремонт на вашето превозно средство). Допълнителната незадължителна застраховка „Каско“ покрива други рискове. Тази застраховка разширява вашето покритие – напр. до телесни повреди на водача, повреда на автомобила ви, кражба на автомобила или на вещи от него, вандализъм и правна помощ.

Срещу скромна сума от порядъка на двайсетина лева пък може да сключите застраховка при отмяна на пътуване. Разбира се, има още куп застраховки срещу обир, кражби, загуба или закъснение на багажа (при пътуване с обществен транспорт), издирвателни мероприятия, репатриране при смърт и др. При посещението си при който и да е брокер поискайте изчерпателна информация и преценете на вас какво ще ви е нужно. Знайте само, че цените не са високи и повечето хора могат да си ги позволят.
Тук е моментът да припомним също, че ако случайно ви се налага да пътувате с чужд автомобил зад граница, трябва да се снабдите с пълномощно, издадено от собственика на возилото, което трябва да е преведено и легализирано и на английски език.

Не забравяйте също, че при пътуване в Гърция и Унгария може да възникне старият проблем с големия талон на автомобила. Тези две държави изискваха от българските шофьори на камиони да им представят при пътни проверки отрязъка, в който са описани всички технически параметри на камиона. По принцип това се отнася и за леките коли, но пътните полицаи в тези две държави не създаваха проблем на туристите, а на професионалните шофьори. Преди  година нашият КАТ промени малкия талон и вкара  в него нужната информация за автомобилите. Не всички шофьори обаче са подменили талоните по новия образец. От МВР уверяват, че гръцките и унгарските власти вече не правят проблеми на българите, но за всеки случаи си носете и големия талон на возилото. Може и да е излишно, но в чужда страна е по-добре да сте абсолютно изрядни.


автор: Ваня Георгиева
Статията е предоставена от СБА

Виж целия пост