Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

захранване при изкуствено хранените бебета???

  • 8 069
  • 8
Не зная, дали тази тема е вече разглеждана, но като се порових в библиотеката и в темите към форума, забелязах, че съветите, относно захранването засягат предимно кърмените бебета.
Цитирам някои пасажи от библиотеката:

"Майчиното мляко съдържа всичко, от което се нуждае бебето през първите шест месеца, затова захранването започва след навършването им."

"Американската Асоциация по Педиатрия препоръчва захранването с твърди храни да стане на 4-6 месеца. Това, което много майки не осъзнават е, че, препоръката за четири месеца важи повече за изкуствено хранените бебета", а тази за шест месеца важи повече за кърмените бебета. Това е така, защото изкуственото мляко не е толкова пълноценна храна като кърмата, и изкуствено хранените деца е по-вероятно да станат анемични, отколкото бебетата на кърма, затова се нуждаят от храна, богата на желязо, по-рано."

"Незрелия чревен тракт на бебето не е готов да се справи с голямо разнообразие от храни поне до към шест месеца, когато много от ензимите, подпомагащи храносмилането, се задействат"

Въпросът ми е: Схемата на захранване при изкуствено хранените бебета не трябва ли да е по-различна - да се осигури нужното желязо, но и да бъде по-щадяща "незрелия чревен тракт" на бебето??? С кои храни да се започне захранването и кои да се избягват до 6-тия месец?
Виж целия пост
# 1
Според това, което съм 4ела, няма особени разлики при захранването на кърмените и изкуствено хранените бебета. Разбира се, вси4ко зависи от това, как се 4увстава бебето, как наддава, ако са правени изследвания - дали е анеми4но, и т.н. Ако бебето проявява интерес към храната на родителите си, ако имаш 4увството, 4е не му стига ве4е само млякото, И бебето е поне на 5 месеца, може да запо4неш захранването. Малко са лекарите, препоръ4ващи ранно захранване за изкуствено хранените бебета. 4 месеца е условно споменато, защото това е най-ранната възраст, от която се смятра, 4е даването на нещо друго, освен кърма или фомула, няма да навреди, НО навсякъде се препоръ4ва да се из4ака, като това важи особено за кърмените бебета. Това е смисълът на цитатите, а НЕ 4е изкуствено храненото бебе НЕПРЕМЕННО трябва да се захрани на 4 месеца.
Виж целия пост
# 2
Няма особена разлика. Адаптираните млека са обогатени с какво ли не и детенце си набавя всички необходими вещества.
Синът ми е кърмен три месеца, после три месеца беше изцяло на адаптирано мляко и е захранен на навършени 6 месеца.
Виж целия пост
# 3
Цитат на: mama_p
Малко са лекарите, препоръ4ващи ранно захранване за изкуствено хранените бебета. .... навсякъде се препоръ4ва да се из4ака

Ами май не е точно така... моята педиатърка ме попита, дали сме започнали с пюретата!!!  Shocked Този въпрос ме изненада, но се оказа, че е съвсем нормална практика...след 3м - плодово пюре, след 4м- каши и зеленчукови пюрета, след 5- меснозеленчукови пюрета ?!?!?!

Не ми е много ясно, следващия път, когато отидем на консултация, как по-точно да аргументирам решението си да започна захранването по-късно??? Аргумента: "Майчиното мляко съдържа всичко, от което се нуждае бебето през първите шест месеца, затова захранването започва след навършването им." в моя случай ще звучи малко глупаво. Rolling Eyes  

Как да обоснова решението си???

Безспорен е факта, че адаптираното мляко не може да замести напълно кърмата. По какъв начин може да се компенсира разликата? Забавяйки захранването не лишавам ли детето си от ценни вещества, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
Как мога да оспоря подобно твърдение:
"Интензивният растеж на бебето изисква промяна в начина на хранене, така че от 5-ия месец да се включат и месни храни. Месото е богато на витамини и е най-добрия естествен източник на желязо. Желязото има основна роля, що се отнася до състава на кръвта..."
Виж целия пост
# 4
Цитат на: mama_p
НО навсякъде се препоръ4ва да се из4ака, като това важи особено за кърмените бебета.mama_p, това навсякъде е всякъде другаде, но не и в Б-я. Тук не че няма такива педиатри, но те май се броят на пръсти.....
Виж целия пост
# 5
мама eri, май сама ще трябва да решаваш кога да захраниш.....
аз така постъпих и досега, да чукам на дърво!!!, не съм открила неприятни последствия за бебка. захраних я малко преди 5-я месец много бавно и внимателно. и сега, почнахме 9-я месец, пак я карам внимателно.
като почнеш захранването е добре да си водиш дневник - много помага да се проследят реакциите на бебо. аз също така си записвам коя храна кога съм я дала, като винаги съм изчаквала 5-7 дни до следващата.
успех
Виж целия пост
# 6
Цитат на: Taneto
захраних я малко преди 5-я месец много бавно и внимателно.

И аз си мислех да постъпя така - да започна след навършване на 4м, но много, много бавно, като се съобразявам с това, кога самото дете е готово за нова храна. Смятам, че основното е предлагането на нова храна да не става насила.
Виж целия пост
# 7
пРОСТО НЯМА ДА ОБЯНЯВАШ - ЩЕ КАЗВАШ САМО "ДА"!
Виж целия пост
# 8
Най-добре си знае единствено детето.Моята гладница сама започна да се облизва като ни видеше да ядем с таткото.Още от 4 месец взе да примлясква и малко по малко започна да опитва от пюретата.Много бързо свикна с новите вкусове,но по принцип тя си беше ящна от самото начало.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия