Коледа 2016 -1 тема

  • 167 638
  • 761
# 450
Тензухът е задължителен, няма как да го прескочиш. Понеже пиша от тел, предварително се извинявам за грешките. Значи след като разбъркаш всичко, оформяш с ръце на топка и я слагаш в центъра на парче тензух. Краищата се връзват нагоре, като целта е да се запази кръглата форма. Върху тензуха се завива втори пласт, но от фолио - метално, не тънкото. Така опакованата топка се слага в тенджера, не кутия. Пълни се с гореща вода до половината на топката. Захлупва се с капак и се вари на тих огън около 4 часа. При нужда се долива още гореща вода. После се вади и се оставя да се охлади. Като се поохлади се развиват фолиото и тензуха, и с ръце се дооформя топката. Пак се завива с тензуха и фолиото и следва още 2 часа варене. Този път се развива чак като се охлади напълно. Махат се всички опаковки и пудингът се увива в хартия и се прибира в суха тенджера с капак. Трябва да е напълно изстинал. Не се сиропира като АКК. Поднася се фламбиран или със специална глазура от 100 г масло, 225 г пудра захар, 3 с. л. ром или бренди.
Ето и продуктите: 200 г сушени сини сливи и 150 г сушени кайсии (нарязани на ситно), 500 стафиди, 100 мл ром, захаросани портокалови кори, настърганата кора и сокът на 2 портокала се разбъркват. Добавят се 3 яйца и пак се разбърква. В друг съд се смесват 100 г брашно, 50 г ситно натрошени бадеми, 100 г кафява захар, 2 с. л. канела, 1 ч. л. индийско орехче, щипка сол, 150 г меко масло. Двете смеси се разбъркват. Ако има нужда от сухо вещество се добавят или брашно, или хлебни трохи.

Наистина е доста връткаво.
Забравих - традицията е всеки от семейството да разбърка по веднъж продуктите и тайно да си пожелае нещо. Англичаните пъхат вътре и разни предмети - нещо като нашите късмети в новогодишната баница. Grinning
Виж целия пост
# 451
Благодаря за подробното описание и рецептата!  Hug Определено ще са ми в помощ.  
На клипа, който гледах, англичанинът извади плътно парче тензух от тенджера с вряща вода и го натриваше продължително време с брашно, за да не пропуска. След това в него сложи пудинга, завърза го и го пусна във вряща вода. Иначе, в повечето рецепти, които разгледах, пудинга го слагат в метален съд, който покриват с хартия за печене и алуминиео фолио, завързват го и в този вид го слагат в тенджерата да се вари. Явно това е модернизираният вариант.
Виж целия пост
# 452
Вкусът ще е различен. Пробвай с тензуха, не е страшно. Този номер с фолиото от англичани го научих - давало стабилност на формата. А в съд се пече АКК и вкусът става доста по-различен. На тензуха номерът е леко да овлажни пудинга. А ако е в съд няма да се получи.
Виж целия пост
# 453
lulumba, успя да възстановиш първоначалния ми ентусиазъм да направя пудинга в тензух. Обаче ми се иска да изпробвам и новите форми, така че най-вероятно ще направя и по двата начина. Тъкмо ще ги сравня. 
Виж целия пост
# 454
Говорейки за пудинга, сега бях 2 седмици в UK, и ми казаха че го правят за догодина Crazy /не знам дали е вярно, но от мои приятели неангличани разбрах, че е отвратителен Twisted Evil/ Аз пробвах този от магазина и не ми хареса особено, но едва ли е като домашния.
Но аз ги очаровах с нашите рецепти от форума - имахме ден за коледни сладки, направих мини щоленчетата на Лабрекс, ванилевите рохлички на Наталина и меденките на Джема, станаха страхотни и много, ама много се харесаха. И естествено локумки за текуща консумация - с локум от БГ с вкус на пъпеш, страшно ароматни и вкусни станаха chef
Работих с месни продукти, само бадемите, стафидите, сушените плодове и нишестето/царев, пшеничено/ бях донесла от БГ. За първи път не счупих нито една от рохличките, меденките не съм ги лепила, но домакинята ще ги слепи по указания /взех сладко от бг магазина там/, но ми направи впечатление, че брашното така както е по рецептите, беше много недостатъчно, сложих почти чаша,две отгоре - просто така пое. Маслото също дава голямата разлика, като работиш го усещаш, естествено изборът е голям- солено, несолено, марки различни, за цената не искам да говоря щото 250 гр нормална цена е 1паунд /има и по-скъпи естествено/, на промо се намира и за 0,75 р.
Снощи накиснах плодове, и днес почвам тукашните сладки, тази година съм амбицирана да добавя и линцерите, успех на всички bouquet
Виж целия пост
# 455
Моля ви, дайте рецептата или линк към нея за мини щоленчета на Лабрекс. Не мога да я намеря.
Виж целия пост
# 456
Моля ви, дайте рецептата или линк към нея за мини щоленчета на Лабрекс. Не мога да я намеря.
Рецептата е на първа страница, във втория пост и е под името"Сладки мини щолени", на Лабрекс.
Виж целия пост
# 457
lulumba, имам още няколко въпроса. В повечето рецепти пише, че се използва самонабухващо брашно. Става ли и с обикновено? Задължителен ли е набухвателят? Ти как си го правила?
Виж целия пост
# 458
Аз пак да попитам-Каква глазура използвате за слепване на звездите от Шоколодовите капучинови звезди на Габи?
Виж целия пост
# 459
Днес е ден за щолени. Приготвила съм продуктите, накиснала стафидитер. следобед го мятам. chef
Виж целия пост
# 460
Джемма и аз ги почнах- ти колко канела слагаш
Виж целия пост
# 461
Здравейте на всички!

И аз вече започнах с правенето и украсяването на коледните сладки/меденки.
Решила съм обаче тази година да разнообразя сладкото меню, като включа в него мини-щоленчета, капучинови звезди, рохлички, линцери, също така и "Най-вкусните локумки на света" на Джемма http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg17177939#msg17177939.

Та имам въпрос към Джемма. Simple Smile
Мога ли да заменя бялото вино с нещо, което да не е алкохол?

Ето някои от моите тазгодишни меденки: https://www.facebook.com/saniadari/posts/1222536974469393?pnref=story
Скрит текст:
set=pcb.1222536974469393&type=3&theater






Виж целия пост
# 462
sansil, тъкмо щях да пиша, че тези красоти трябва да се покажат дирeктно тук и то не в скрит текст! Чудесни са! Heart Eyes

Пудинга и на мен много не ми хареса в Англия когато го опитах и да, прави се наистина много по-отрано. Видя ми се доста тежък, алкохолен и с много силни подправки.
Виж целия пост
# 463
Джемма и аз ги почнах- ти колко канела слагаш

На око, примерно две-три щипки.

Тестото ми втасва.
Виж целия пост
# 464
natalyna, сърдечно благодаря за хубавите думи!  bouquet
Не съм качвала отдавна снимки тук и бях забравила как се прави.

Jane2013, ти коя рецепта използва за локумките?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия