Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мушички в саксиите

  • 46 477
  • 57
Моля за съвет! Появиха се едни малки, черни мушици, излизащи от пръстта на всичките ми саксии. Сякаш от нищото се взеха. Сега летят из цялата стая. Моля, ако някой знае, от какво се появяват и как да се справя с тях, да ми каже. Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Напръскайте цветята със сапунена вода. Обикновено върши работа. Ако не - има препарати в магазините за цветя или агро аптеките.
Виж целия пост
# 2
Аз ползвах Ekto kill - готов спрей е, не си играеш да дозираш - пръскаш директно върху почвата и в подложките на саксиите.
Виж целия пост
# 3
От агроаптека: "Нуреле Д", това е инсектицид (под 5 лв. е), има и други подобни препарати, но този е препоръчан от продавача. Дозира се една капачка на 10 литра, но тъй като нямам съд от такъв литраж на око и наум - към 13 капки в 2 л. и полях. Под капачката отворът е плътно затворен с нещо като хартия - с остро направих малък отвор колкото да капе. Добре е кожата да няма директен контакт с препарата.
 
Може и да се пръска в допълнение към поливането, но предпочитам да не го правя за да не дишам "отровата".

Още след първото поливане се забелязва положителна промяна. Занятието с препарата се повтаря след около 20-тина дни, до изтрепване на гадинките и техните ларви.

Ако имате отворен съд с вода до растенията, като лейка или подобни за поливане на цветята, основно ги измийте, дезинфекцирайте или хвърлете.

При мен имаше ларви в лейката и се оказа, че съм поливала със заразена вода, въпреки опитите да прочистя/сменям почвата. Гадинките обичат водата и я търсят, а пък и както са хвъркати идеално се е получило при мен за тях. Забелязах ги като прехвърлях вода от лейката в пластмасово шише, където щях да капя и от препарата. На повърхността на налятата вече вода забелязах малките черни гадинки и ми просветна цялата работа.

Гадинките при мен дойдоха от заразена почва, купена от магазините. Такава и си продават. Може да сте убедени в това, ако около пакетите с почва хвърчат гадинки, но не винаги го има този издайнически белег.
Толкова зор видях с тази зараза, че и с цветя се простих. Затова повече почва от магазини - не, само от чисто и светло естествено място.
Виж целия пост
# 4
Набодете в саксиите клечки кибрит...Изпитано..
Виж целия пост
# 5
Цялата клечка или част от нея?

Аз купих заразена трева за котки. Тъй като ще я хапват, не ми се иска да пръскам с каквито и да било химикали. За това ми е интересно решението с клечки кибрит.
Виж целия пост
# 6
Преполиваш, затова се появяват. Засуши малко растенията и ще изчезнат. Пробвай и това с клечките, но недей да пръскаш с отрови – няма смисъл да се тровите за няма нищо.
Виж целия пост
# 7
И при нас ги има много от саксиите по балкона и прозореца. Дори така синът ми научи думата муха.
Ще знам да не поливаме много.
Виж целия пост
# 8
И аз се обзаведох с мушички след купена от магазина пръст. Ходих в друг цветарски да търся препарат за пръскане, но според продавачката преполиваме цветята. Каза да спрем и ще изчезнат, нямало смисъл от отрови, още повече с малко бебе.
Това с клечките за зъби мисля да го опитам. И ще спра да ги поливам. Дано изчезнат.
Виж целия пост
# 9
Не клечки за зъби, а кибритени клечки.  Joy
Виж целия пост
# 10
Този проблем и аз го имах, първо ми казаха да поливам малко и то само в паничката, другото правя отвара от черен чай и с него поливах два пъти в седмицата по веднъж, почти нищо не остана.
Виж целия пост
# 11
Като се появят такива гадинки с нищо не могат да се махнат, само смяна на пръстта. Имах една такава уж "много хубава", не само че не поливах много ами дори щях да ги изсуша, а гадинките се разкарваха вътре. Така че до самата пръст е.
Виж целия пост
# 12
Не клечки за зъби, а кибритени клечки.  Joy

Ама и аз съм една  newsm57
 Joy Joy Joy
Не ми обръщайте внимание ..
Виж целия пост
# 13
Кибритени клечки забодени с барута надолу. Аз съм пробвала и изчезнаха мухичките.
Виж целия пост
# 14
Ще пробвам и аз с кибритени клечки bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия