Избор на вино :)

  • 111 214
  • 751
# 525
То е ясно, че слага алкохол или много захар, друг вариант няма, но не бях чувал за домашни изпълнения от този сорт.

И аз не съм чувала. А и по бащина, и по майчина линия в родовете са все майстори винари...
Нито вино се прави от неузряло грозде, нито се прибавя алкохол. Ако захарността на ширата е ниска, може да се прибави захар, така или иначе ще ферментира. Ама ако ще се прибавя спирт към крайния продукт, какъв е смисълът от „домашното“? Купувай си менте от магазина, по-евтино излиза.

Не е точно така.
Има си вина от сорта на португалски и испански десертни, които са масово 20-на градуса. При тях се добавя бренди в процеса на ферментация. Това не е вино менте и някой може да си го направи вкъщи, но такова вино не се консумира с пържоли, по-скоро се пие като твърд алкохол по 50-на мл за аперитив или десерт.

По принцип процеса е измислен преди векове,  за да може виното да издържа месеци наред на топло без да вкисне.
Виж целия пост
# 526
А аз си мислех, че говорим за български домашни вина. Не знаех, че маврудът е испански или португалски сорт. Simple Smile
Виж целия пост
# 527
Говорим за технологии, всеки може да си направи такова вино с Мавруд, а и темата не е за български вина.

Аз лично не виждам смисъл от такова вино, но пък по-назад се пише за 20 градусови домашни вина, които или са със спирт или с много захар, като второто е по-вероятно. За това казах, че има такива по света и не са ментета, както други си помислиха.
Виж целия пост
# 528
Получават се 20-градусови домашни вина без спирт или захар (защото само идиот добавя такива неща в гроздето), ако лятото е било особено благоприятно - горещо и сухо, така че гроздето да получи нужната захарност.
Виж целия пост
# 529
Получават се 20-градусови домашни вина без спирт или захар (защото само идиот добавя такива неща в гроздето), ако лятото е било особено благоприятно - горещо и сухо, така че гроздето да получи нужната захарност.
Щом казваш, това е като рибарите малко, все хващат  големи риби.

Най-много се стига до 15-16 градуса за червени сухи вина и то в световен мащаб, от там нататък е захар, спирт, бренди  и др.
Това, че ти не си чувала, не значи, че хората не купуват и не произвеждат такива вина, ама надали са идиоти.
Виж целия пост
# 530
В България няма сортове, подходящи за технологията, която описваш. Надявам се, че си чувал този елементарен факт.
Виж целия пост
# 531
Това се подразбира, обяснявам, че има такива и може да се направи.
Дали е удачно е друг въпрос, но явно да, след като се цитират домашни вина с 20 градуса, които е пределно ясно, че няма да стават за пиене.
Друг е въпроса, че ако  са стигнали по някакъв начин тези градуси, на 100% не са без добавяне на захар или спирт.
Виж целия пост
# 532
Да, постигат се без добавки и са изключително приятни за пиене. Но са рядко и майсторско изпълнение.
Виж целия пост
# 533
Добре, така да бъде.
Може това да минава на маса с пияниците, но не и с всеки.
Кандидатствайте за рекордите на Гинес.
Виж целия пост
# 534
Не, такова вино не е за Гинес. То е за ценители. Както казах, то е рядко попадение и майсторско изпълнение.Нормално е да не си осведомен. Не е за всеки.
Виж целия пост
# 535
Забравих, че в България са открили топлата вода, за това казах да пишете на Гинес, ще дадат сертификат и майстора ще стане супер известен и богат.
Не е за всеки, права си..
Виж целия пост
# 536
Не се вълнувай чак толкова. Няма страшно, ако нещо не ти е известно или недостъпно.
Виж целия пост
# 537
Така е, добре, че си ти да ме осведомиш за чудесата във винопроизводството.
Ще имам да разказвам и да се смеем на тези бисери!
Виж целия пост
# 538
О, аз не мога да те осведомя много за чудесата. Не съм чак толкова компетентна. Но за теб е добре да започнеш с базова грамотност. За чудесата има време.
Виж целия пост
# 539
То е ясно, че слага алкохол или много захар, друг вариант няма, но не бях чувал за домашни изпълнения от този сорт.

И аз не съм чувала. А и по бащина, и по майчина линия в родовете са все майстори винари...
Нито вино се прави от неузряло грозде, нито се прибавя алкохол. Ако захарността на ширата е ниска, може да се прибави захар, така или иначе ще ферментира. Ама ако ще се прибавя спирт към крайния продукт, какъв е смисълът от „домашното“? Купувай си менте от магазина, по-евтино излиза.

Не е точно така.
Има си вина от сорта на португалски и испански десертни, които са масово 20-на градуса. При тях се добавя бренди в процеса на ферментация. Това не е вино менте и някой може да си го направи вкъщи, но такова вино не се консумира с пържоли, по-скоро се пие като твърд алкохол по 50-на мл за аперитив или десерт.

По принцип процеса е измислен преди векове,  за да може виното да издържа месеци наред на топло без да вкисне.
Във португалските вина всички видове Порто  бяло,розе, червено се добавя алкохол и виното отлежава в буретата по 3г и  повече.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия