И аз не съм чувала. А и по бащина, и по майчина линия в родовете са все майстори винари...
Нито вино се прави от неузряло грозде, нито се прибавя алкохол. Ако захарността на ширата е ниска, може да се прибави захар, така или иначе ще ферментира. Ама ако ще се прибавя спирт към крайния продукт, какъв е смисълът от „домашното“? Купувай си менте от магазина, по-евтино излиза.
Не е точно така.
Има си вина от сорта на португалски и испански десертни, които са масово 20-на градуса. При тях се добавя бренди в процеса на ферментация. Това не е вино менте и някой може да си го направи вкъщи, но такова вино не се консумира с пържоли, по-скоро се пие като твърд алкохол по 50-на мл за аперитив или десерт.
По принцип процеса е измислен преди векове, за да може виното да издържа месеци наред на топло без да вкисне.