Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Избор на вино :)

  • 80 929
  • 611
# 570
Може да ви е интересно, един проект на Андре Токев и DiVino:
https://m.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2020/11/23/4141869_andre_t … lizat_na_ulicata/

https://divino.bg/S-Mastercard-TasteBox-Vkusat-na-beztzennoto-vi … momenti-v-Quartal

https://box.taste.bg/
Виж целия пост
# 571
Вчера взех тук споменатата Гъмза. Имаше я в Метро...ами със смесени чувства съм.Хем ми сареса, хем си е като бистра вода...няма плътност, може би от сорта грозде.
Виж целия пост
# 572
О, да, ако очакваш плътно, гъсто, тежко вино, каквото обикновено се пие като червено в България... не е това, определено. Лекият сорт мавруд също дава безкрайно фино вино. Мисля, че точно "фин" бях използвала, като ги възхвалявах, надявам се да не съм те разочаровала твърде много. Но дори да не ти е допаднало, според мен е хубаво, че си опитала! Simple Smile

На последното ходене на ресторант преди този локдаун опитах розето на Ангел Канев. Има ли нужда да казвам нещо? Фантастичен аромат, наистина фантастичен! Ягодите преобладават, долавям и цветята и... странно, но плътност, доколкото тя може да се улови само с обоняние. Вкусът не е толкова интензивен, отдавам го на технологията - няма общо с обичайните почти изкуствено ароматизирани розета... Линкът горе води към интервюто с Ангел Канев, много се съгласявам с описанието "изящен" за вкуса.
Виж целия пост
# 573
В някои вина си има точно вода, лично познавах такъв човек, който преди много години внасяше вино от Сърбия или Македония и след като го разреждаше повече или по-малко бутилираше различни видове на етикет вина. Надали и сега не се срещат подобни неща.
Виж целия пост
# 574
Идва Никулден, и си мисля, че не е лошо да обърнем за кратко поглед към белите и розетата Satisfied
На питането на julia_gt за по-ароматни бели вина - за мен, отличен избор биха били добре направени Траминери, Мускати и Шардонета отлежали в дъб. Последните са моите любимци и бих препоръчал към подобен тип ароматни бели вина да се ориентирате - добре направените дъбови шардонета имат фантастичен аромат на масло, кроасан, банан или круша, ядки и сметана...Мммм красота! Но са и по-скъпи, тъй като винаги има отлежаване в дъб. Моя съвет е да се огледате в български дъбови шардонета над 14лв - това би трябвало да ви ориентира. Личен фаворит е Kera Tamara Chardonnay на изба Мариян, също на изба Фор Френдс - Зитара Шардоне -чудесно е.  Въобще, българските дъбови шардонета са прекрасни.

За ароматни розета - категорично български опитайте! Често френските са много изчистени и гледащи в минималистично-минерална посока, а нашите имат отличен баланс в тази посока. Просто гледайте розето да е последните 1-2 реколти.

Специално за Никулден, гореща препоръка за 2 немски бокса, които не знам дали сме ги споменавали, но за мен са отлична находка. Става дума за Ризлинга и Шардонето на Maybach - има ги и като бутилки, и като боксове 3л.
Скрит текст:



В София в Аванти се намират и двете, на 15лв, а бутилката съм я виждал тук-там за около 8-9 мисля. В големите вериги бокса е по 20-25лв и затова го препоръчвам, като вариант за по-големите събираня по Никулден.
Шардонето веднъж го взех ей така за тест, след като беше свършил Ризлинга и останах много приятно изненадан. Бих го определил като чудесно модерно и много живо не-дъбово, но обло Шардоне с добавка на хубав Шенин Блан. Усещам интересно искрящо гъделичкащо усещане, което много ми допада, тялото е меко, обло, като има доста хубав комплексен аромат на зелена ябълка и пъпеш. Поне за мен е отлично съотношение цена-качество.

Ризлинга си го знаем - много свежо и приятно бяло вино. Няма грешка с него.
Виж целия пост
# 575
Ползвате ли аератор за червеното вино? Така значително се подобрява вкуса при дегустация веднага след отваряне на нова бутилка и предполагам не е самовнушение. Ако остане нещо в бутилката за следващи дни затварям с онези тапи позволяващи да се изтегли въздуха с помпичка. За обикновените вина може и да няма голям смисъл, но за по-качествените се старая повече да извлека максимума за който съм платил.
Виж целия пост
# 576
Ползвате ли аератор за червеното вино? Така значително се подобрява вкуса при дегустация веднага след отваряне на нова бутилка и предполагам не е самовнушение. Ако остане нещо в бутилката за следващи дни затварям с онези тапи позволяващи да се изтегли въздуха с помпичка. За обикновените вина може и да няма голям смисъл, но за по-качествените се старая повече да извлека максимума за който съм платил.

Признавам си нямам подобен тип декантер - вероятно визирате нещо такова:



Тайно си мечтая да си купя - то не е мега скъпотия, но за червено ползвам големи обемни чаши и наливам малко, и реално ползвам чашата за нещо като мини декантер. Напълно съм съгласен, че аерирането винаги помага на червените вина да се отворят, особено по-тежките и сложни, отлежали в бъчви. Хубава идея е декантера - мерси за което Wine Glass Wink
Виж целия пост
# 577
Гарафа върши работата на декантер. Моята е от Икеа.
Виж целия пост
# 578

Специално за Никулден, гореща препоръка за 2 немски бокса, които не знам дали сме ги споменавали, но за мен са отлична находка. Става дума за Ризлинга и Шардонето на Maybach - има ги и като бутилки, и като боксове 3л.
Скрит текст:



В София в Аванти се намират и двете, на 15лв, а бутилката съм я виждал тук-там за около 8-9 мисля. В големите вериги бокса е по 20-25лв и затова го препоръчвам, като вариант за по-големите събираня по Никулден.
Шардонето веднъж го взех ей така за тест, след като беше свършил Ризлинга и останах много приятно изненадан. Бих го определил като чудесно модерно и много живо не-дъбово, но обло Шардоне с добавка на хубав Шенин Блан. Усещам интересно искрящо гъделичкащо усещане, което много ми допада, тялото е меко, обло, като има доста хубав комплексен аромат на зелена ябълка и пъпеш. Поне за мен е отлично съотношение цена-качество.

Ризлинга си го знаем - много свежо и приятно бяло вино. Няма грешка с него.

Deetron, присъединявам се към препоръката ти. Това са едни от малкото боксове, които се предлагат в Германия, в Едека, и свършват за отрицателно време. Виждала съм колички, заредени с няколко бокса, като се появят, а това се случва рядко за съжаление. Ако не сложа веднага в количката, рискувам след десет минути да няма нищо налично, говоря от опит. Рядко се предлагат 3 л. вино за 10 евро, а както знаеш, немците са разумни и практични хора, не си хвърлят парите на вятъра. Моят фаворит доскоро беше ризлинга, следван плътно от вайсбургундера от тази линия. Признавам си, че не съм любител на старовремския тип шардоне, и затова по твоя препъръка пробвах и шардонето. Определено съм впечатлена, няма нищо общо със стария мъчен стил. Това е разкошно вино, дори не бих казала, че е сухо, както е означено на етикета. За мен е полусухо, уютно, цитрусово, плодово, ведро, има си тяло, има си сладост, плътност, приятно, пивко, идеално за ежедневна консумация. Не трябва да му мислиш сложни мезета, идеално е с маслинки, туршия и зряло сирене. С мои приятели задължително зареждаме за морската ваканция от ризлинга на Майбах,  или от бялото вино на Логодаж, и досега не е останало неизпито Joy. Вече ще взимаме и от шардонето. Вайсбургундера е също много  хубаво вино, не е толкова обло, по-скоро е тип совиньон блан, изчистено, елегантно цитрусово-плодово вино, отива в леко стерилна, минерална посока, леко, пивко, идеално е за плаж и жега. Радвам се, че и други откриват, колко хубави немски бели винени сортове има Hug

Наздраве с шардоне на Майбах, допивам си пробния бокс и ще повторя със сигурност. Все пак ризлинга си остава моя фаворит, но аз съм пристрастена към немския ризлинг.
Виж целия пост
# 579
Честита нова 2021!

Здраве, любов, много радостни мигове и щастливи наздравици!

Включвам се, с едно приятно и бюджнето откритие. Поне за мен, това бяло вино е ново - взех го от Лидл за 6лв
Cepa Lebrel Rioja Blanco 2019


Направено от някакъв непознат за мен бял сорт: Виура/Viura. Впечатленията ми са отлични - сухо, подчертано цитрусово, с меки тревисто-минерални акценти. Мисля, че любителите на свежите совиньон блани ще го харесат. Водещ и мощен е вкуса на грейпфрут, с горичивината му, с освежаващо-тръпчивата нишка. Цвета му е изключително блед с нежни зелени нюанси, а тялото е между леко и средно. Липсва каквато и да е сладост. Препоръка от мен, когато търсите свежо, изгодно, но хубаво модерно бяло вино.
Наздраве
Виж целия пост
# 580
Дийтрон, за много години и живи, здрави!

В тази връзка искам да препоръчам едно италианско просеко, което открих в кварталния магазин и се оказа страхотна находка. Не е бюджетно, но не и толкова скъпо:
Виж целия пост
# 581
Босилка - благодаря ти за споделеното винце. Animal Heart Eyes Cat
Просекото го предпочитам пред шампанско, може би защото не съм опитвал квалитетно шампанско, а и може би защото усещам просекото по-малко газирано, но ти вярвам напълно, че показаното от теб е чудесен избор.
Виж целия пост
# 582
Дийтрон, аз шампанско не обичам и даже бях предубедена, но това е приятно, нежно вино, гъделичка небцето, не е твърде газирано и е изключително ароматно.
Виж целия пост
# 583
Не знам колко човека са пили шампанско, но май не са много на ти с тях.
За начало няма шампанско за 10-15лв, за колкото са разни просекота и евтини кави.

Аз също едно време не харесвах, ама само защото не бях пил читави.
Под читави визирам шампанско или кава и само някои видове просеко. Шампанското и кавата се делят на 6-7 под вида според количеството захари, не както другите вина на 2 или макс 3 вида, сухо, полу и десертно.

Но да се сравнява просеко дори с най-евтиното шампанско просто не става, просто са различни класове, аз поне не съм виждал много газирано шампанско, както са масово просекотата, но то и цената е друга.
Не знам защо, масово у нас се счита, че шампанското е само за десерт.
Виж целия пост
# 584
Аз пък не знам защо масово в България на газираните вина се използва името шампанско? Дори във Франция е забранено, освен ако е  произведено в региона Шампан.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия