Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа и живот в Пловдив

  • 42 449
  • 35
# 30
Ех, липсва ми Пловдив...  Heart Eyes
Виж целия пост
# 31
Какви хубави думи на "Защо ме търсиш" , че ми се ще да остана в Пловдив  Joy
 Heart Eyes
Виж целия пост
# 32
Абе хубави, хубави, но обърнете внимание и върху цифрите. Защото градът си има свой чар. Но заплати няма добри. С целия този роман се опитах да обясня как са нещата в тази сфера. Тиражираните приказки за множеството производства (при това чуждестранни) леко заблуждават хората. Производства има, но друга работа... малко. За съжаление градът от години е замръзнал в диапазона 600-800 като най-често срещано заплащане.

Впрочем прочетох, че масово от Родопите слизат да живеят тук. Има причина. Пловдив е несравнимо по-мъничък от София (около 4-5 пъти) и на хората им е някак по-лесно да се адаптират в него. Няма толкова рязка смяна на темпото на живот. София в това отношение същисва и плаши някои хора.

София дърпа всичко към себе си и Пловдив винаги е с леко периферни офиси със затихващи функции. Знаете ли доказано е, че 90% от трудовата заетост в столицата ни е именно административна. Ще рече някой - и какво от това? Ами нищо. Само дето административните длъжности са по-добре платените, с опции за развитие и т.н. Не поточните линии.

Така че човек трябва добре да прецени приоритетите си и в какъв темп на живот може да се влее. Подчертавам може, не иска. Едно е как си представяш нещата, повлиян от едно-две посещения в центъра на София в някой хубав есенен ден. Друго е можеш ли наистина да прехвърляш две превозни средства, за да идеш сутрин на работа. Или да пътуваш 40 минути с колата до нея. Отделно вечер още толкова. Ако си лежерен спокоен човек София няма да ти хареса. За амбициозните пък Пловдив определено не предлага много възможности. Просто хубаво трябва да си прецени човек какъв темперамент е и какви цели гони.
Виж целия пост
# 33
Не бих си причинила по час пътуване в посока, след като всичко ми е на 15 мин. пешеходно разстояние - и работата, и градината на детето, и училището на другото, и центъра, и МОЛа ако щете Simple Smile и големия магазин..
И какво ако взимаш 2000 в Сф и плащаш квартира, транспорт и детегледачка да събира децата след градина.. Или 1000 в Пловдив и горните неща са излишни? Примерно. Същото, но без хаоса на столицата.
Виж целия пост
# 34
Защо ме търсиш?, много добре си го описала.

Аз лично съм в София не за работа, а по любов Wink
Напуснах си в Плд работата (административна, в производство). Да, там не съм взимала пари, колкото сега взимам, но в Плд си имам жилище. В София - не. В Сф разходите за наем, транспорт и забавления са доста по-големи. Даже, ако щете, и цените по пазарите - за плодовете и зеленчуците.

Отначало ми беше много трудно с града. Такъв един забързан и, честно казано, грозен и сив.  Но вече посвикнах.
Но тук ми липсва този особен чар на Плд между по-голям град и провинция, тази лежерност и безвремие. И всичко ти е на ръка разстояние.

А, също, ми липсва тук и близостта до Родопите.

Откровено, не си представям да си прекарам живота в Сф, но времето ще покаже.
Виж целия пост
# 35
Много благодаря на всички за включването! В момента живея в малко градче, но поради липсата на работа (единствено) сме принудени с мъжа ми да се местим. И основната ни дилема е София или Пловдив.

Ако водещият мотив е работата (заплатата), разбира се, че София.
Пишеш, че си икономист. Ако си в банка, не знам колко е разликата в заплащането в Пловдив и София.
Но например за счетоводител в Пловдив, мисля че 1000лв няма начин да вземаш. В смисъл, че са по-малко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия