Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какви са заплатите за завършилите "Психология"?

  • 17 441
  • 89
# 75
Напротив, проявявам жив интерес, както и други потребители в темата. Който е компетентен не се бои да разказва, нито се бои от $захапване$. Не разбрах  израза $клати го по темата$. Би ли обяснила значението му?Виж целия пост
# 76
Напротив, проявявам жив интерес, както и други потребители в темата. Който е компетентен не се бои да разказва, нито се бои от $захапване$. Не разбрах  израза $клати го по темата$. Би ли обяснила значението му?

? компетентен
?  бои
? други потребители
?

За/на кого приказваш ?
 
Виж целия пост
# 77
Цитат ли да ти сложа? Ок, ето го, надявам се да си разпознаеш ника отгоре и да не питаш на кого говоря

Добре разказваш през цялото време за твоите обу4ения, не се притеснявай.
Не мога да разкажа != не искам да си губя времето да разказвам на някой, който не проявява интерес, а 4ака повод за да захапе, понеже нещо го клати по темата.
Та продължавай да показваш способностите си да квалифицираш хора въпреки специалността ти, която предполага нещо пове4ко.

Та това от 4 годишното ниво.

Ако действително те интересува нещо бих ти отговорила, но  дори аз , на ниво 4 годишно не намирам в момента нищо конструктивно в квалификациите и въпросите ти, а само реакция.

Виж целия пост
# 78
Ти сигурна ли си, 4е твоята специалност в същтност не е на4ална педагогика?

4 годишните се измитат в кревата. Лека нощ  Hug
Виж целия пост
# 79
 Joy не, не съм сигурна  Joy Как реши, че е начална педагогика?
Изкушавам се да обърна внимание на думата $всъщтност$. Да поиграем на играта $кое не си е на мястото в тази дума$. Ти да не си измислила нов правопис и пунктуация? Да се обадим на Владко Мурдаров да го презентира следващия път.
Виж целия пост
# 80
До правописа ли опря Simple Smile ? Браво!
Виж целия пост
# 81
Имам позната, която учи Психология задочно в Пловдивски университет. За всички очни отсяда у нас и неволно вече 3 години наблюдавам нещата. Лесен прием, слаби изисквания по време на обучението (почти като за третокласник). Казвам го във връзка с Excuse me, която се чуди може ли и къде евентуално се изучава психология. Както и някой друг беше споменал в темата - приемат всички. Преди 15 години може и да е било друго, вярвам го. Но времената се промениха. Сега университетите са търговски дружества. И това променя драстично нещата.

Аз пък се учудих на автора, че иска да се занимава с големи хора. Защо го обвинихте, че търси лесното? Лесното (и май най-желано за повечето, завършващи Психология) е HR-стването. Корпоративните нищонеправещи, които слава Богу бизнесът вече започва да си спестява. Не че няма нужда от такъв човек в една компания. Но определено не е нужда от смешни тестове по интервюта или семпли проучвания, с предварително зададен от управителите резултат.
За съжаление май само въпросните двубуквия се добират сравнително безпроблемно до по-голямо заплащане даже и без кой знае какъв опит.

Споменатата мотивация у някои да изучават Психология, за да разберат собствените си проблеми - опасно наистина. Моята позната е точно този тип. Сериозна психологическа травма. Почти отшумяла вече. Но точно тя събуди желанието ѝ да запише въпросното задочно. А никак не е малка - на 33. То не само съвсем младите са неориентирани.
Виж целия пост
# 82
До правописа ли опря Simple Smile ? Браво!

мерси. А грешките с твоя правопис ги спестявам отдавна, но твоята наглост мина границата на търпението.

Интересно, как пък, никой не записва инженерство от просто интерес, а все психология! Ей така, между другото да вземат да конструират някаква машина. И това със задочното е нелепо, не е чудно де, правят го за пари. Но не може качествено нещата да се научат задочно, защото трябва практика, пък дори в началото да е само върху колегите.
Забелязвам и някакъв странен уклон на завършващите педагогика към логопедията и психологията. Абсолютно небрежно отношение, така и не навлизат в дълбочина, а го гледат, все едно е просто ей така, да са го завършили, да го имат. А всъщност педагогиката и психологията и логопедията са доста далеч една от друга, най-малкото заради методите и целите на първото, второто и третото. Предполагам е заради също толкова нелепата идея логопедията да е в педагогическия факултет, а не при здравните и социалните науки като психологията, клиничната и социална работа и т.н., само защото руснаците го смятат за педагогическа специалност. Някой да е едновременно учител и логопед или психолог е като да е морско свинче - нито е морско, нито е свинче. Пълна обърквация, а после се чудим, защо нищо не се получава както трябва.

Търсене на лесното дотолкова, че може би не осъзнава, че работата с възрастни, особено в болниците, е може би по-тежка от работата с деца с проблеми. А може би е добре, че не се осъзнава, защото иначе човек ще се отказва съвсем лесно. Трябва малко късогледство, за да се впусне човек в нещо.
Виж целия пост
# 83
Темата е писана отдавна, но да се изкажа и аз пък на някой може и да му потрябва мнението ми.
Психология е много общо понятие, има детска, възрастова и т.н.... Аз преди 10 години завърших такова чудо и съм магистър. Професията е хубава, социално ангажирана и ако обичаш да помагаш това е твоето място! Лошото е , че сме се родили и вижеем в Бг, на този етап заплатите в сферата са много ниски . Моята е 700  лв бруто.
Виж целия пост
# 84
Моято психоложка взима 10 лева на час и си върши работата много добре. На много хора е помогнала и наистина знае какво прави.
Аз не бих следвала Психология ,защото са ми казали, че мога да взема 900 лева.
За психодиспансер няма да коментирам, защото гледам един канал на едно такова момиче, което две години е работило в психодиспансер и такива неща е казвала за такива места, че свят ще ти се завие.
Автора да се ориентира към нещо друго, защото нито Психологията , нито Психиатрията е за него като гледам. Аз се интересувам много от тези двете, но не съм записала нито едното , нито другото, защото особено второто е много трудна професия и изисква много нерви и търпение.
Виж целия пост
# 85
Психиатрия не се записва. Завършваш медицина, ставаш лекар, а след това, ако намериш къде да специализираш, може да станеш и психиатър. Ако не намериш място, избираш друга специалност.
Виж целия пост
# 86
Много хора не правят разлика.
Виж целия пост
# 87
Знам, но може автора да не го знае, защото поне масово от моя университет мислят, че психологията може да ги вкара в психодиспансер да помагат на хората.
Виж целия пост
# 88
Imp Заплатите ли ?
Ами миналата година като психолог взимах 519 нето. Тази година са ги повишили вече на 600 лв. Anguished
Виж целия пост
# 89
Искам да завърша "Психология", но преди да запиша искам да се ориентирам дали ще имам пари да се издържам след това.
Искам да изкарам над 900 лв. на месец с нормална 40 часова работна седмица.

Моля да ми кажете дали е възможно това, което искам и който има прясна информация за заплатите в тези браншове да сподели. (стартовите заплати са най-ценни в момента и възможностите за покачване)

Моля и да не засягате ситуацията в чужбина, там че е песен на сърце, това ясно.

Досега научих, че заплатите са ниски спрямо очакванията на хората и тези които работят. Видях всякакви числа, от 900/700 лв. за "завеждащ отделение в психодиспансер" (за което се искат много години да избуташ нагоре, ако изобщо успееш) до минимална заплата за сестрите, които обслужват/надзирават (и т.н.) болните. Но когато тегля чертата, нямам нищо конкретно. (коментираните цифри са от всякакви години (> 2010), теми и хора)

Темата е от общо естествено, но ако трябва да конкретизирам, със сигурност не искам да работя като психотерапевт и (засега) искам да работя с големи хора в болнични заведения (шизофрения, разстройства, деменции и т.н.), но аз самият още не мога да реша кое ще ми приляга повече - дали там, в полицията, в съда и т.н.

Благодаря за вниманието и отделеното време : )

Като човек, завършил психология, не мога да не се разпиша в темата, въпреки, че е от 2016 г.
Четейки поста на потребителя, добивам представа, че е някъде на около 18—20 и си създава един идеал или рамка, в който иска да се впише. На тази възраст е характерно това да е така.
На практика нещата стоят по следния начин: завършваш четири години бакалавър по научната дисциплина психология и придобиваш базови познания за структурата на личността, развитието и, базови познания по невропсихология, когнитивна психология, малко история, психотерапевтичните направления, психологията извън сферата на терапията — юридическа, бизнеспсихология, криминална психология и т. н. и т. н.
Като цяло познанията, които добиваш през бакалавърското следване, са базови. Научаваш се да различаваш различните елементи на тази наука, но не и да задълбаваш в детайли в някой от тях. Това ще правиш през магистратурата.
В зависимост от интересите ти по—нататък избираш каква по—тясно специализирана магистратура да запишеш. Дали ще се занимаваш с човешки ресурси, ще се правиш на велик ейчар (ако не си гледал филма Високо в небето с Джордж Клуни по тоя повод препоръчвам да го гледаш), дали ще се занимаваш клинично (то си подсказва от името — клинично — т. е. в клиника като част от екип, който работи с пациенти с клинична депресия например или друг вид разтройства, при които се пият и лекарства — работи се екипно и с психиатри за тази част), терапевтично като част от някоя от психотерапевтичните школи (включва няколкогодишно обучение и още толкова супервизия — зависи от школата), в юридическо—криминалния сектор като вещо лице или на щатна позиция — общо взето това са възможностите. Напоследък се завъди и една измислена професия “копирайтър” — списвач на статии в списания и публична медия, поради което масово статиите в сайтовете и на други места станаха изключително острооумни. За там освен езикова култура друго не знам да се изисква. Във всяка сфера нещата откъм заплащане са различни. В бизнес сферата заплатите са най—високи — цифра обаче не мога да кажа със сигурност — може би около 1.3 за експерти подбор на персонал, обучение и т. н. Ако си договориш повече и ако фирмата дава — ок, но зависи от фирмата. В клиничния сектор нещата със заплащането не са добре, но там още от университета ни учеха, че за да работиш в клиничната сфера, парите не трябва да бъдат мотивация за теб. Така че си прави изводите. Терапевтично на теория биха могли да се изкарват пари, но ако има кой да ти плати обучението в някоя от школите и след това да ти помогне да стартираш с частна практика и с реклама на дейността ти. На теория можеш да станеш мъжкия вариант на Мадлен Алгафари, ако си достатъчно надъхан, нахален и прогресивен. И с пари. В държавния сектор (в съдилища, полиция и т. н.) не мога да кажа за заплащане, вероятно не е голямо, но знам, че държавната работа си има предимства като ранно пенсиониране, по—голям отпуск и неща от тоя род.

П.с. Работя в сферата на информационните технологии.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия