Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ритуалите на Богоявление - ценна традиция или езически отживелици?

  • 37 032
  • 558
# 45
Лошо няма, че си пийват хората. Аз ги подкрепям напълно в този им подход.

Никому не пречат, пълнолетни са. Нали целта е да се впишем  в кондиките на ЮНЕСКО, а не да ни турят на първа страница във вестник "Трезвеност". Ей, излиза ли още тоя вестник? Ако не - жалко, такава една традиция се е погубила.
Виж целия пост
# 46
Подготовката е пиенье до пръсванье...
Мен ми допада новата традиция, ако ще да е езически християнски чисто калоферски обичай.
Дразни ме нагаждачеството на църквата, която си присвоява езическите ритуали, слага им по един светец за патрон и хайде хората да вярват, че сме безкрайни.
Аз дори не бих си помислила ръцете си да намокря в такава вода и не мога да пия толкова и всеки, който е готов предумишлено да се украси до толкова, че да не му пука, че се кисне половин час в минус 1 градуса, буди в мен нескрито възхищение. Екстра са си и, между другото, сутринта на много от интервюираните мъже не им личеше да са нетрезви. Още повече, кметът бил правил фейс-алкохол контрол и неадекватните отпадали от опашката.
След няколко дни по тв, както в последните 2-3 години се случва, сигурно ще дават една рускинка, живееща в България, която се опитва да въведе подобна женска традиция, водейки 2-3 приятелки и детето си в ледената вода. За тях, обаче, това си е нормално закаляване. Склонна съм да мисля, че щом в Русия постъпват така с децата си, то има смисъл да се прави подобна закалка.
П.П. Репортерът на нова стоя 20 минути във водата, без да е бил пил, което значи, че и това е възможно hahaha
Виж целия пост
# 47
Ми, от студ са поизтрезняли. Нещата са си класика - за да се впуснат младите мъже в приключението, трябва психически да на надъхани, което се постига обичайно с алкохол, а по други географски ширини и с други неща, физически здрави. Съмнявам се на леденото хоро да се е хванал някой със заболяване.

Всякакви хора има, които постъпват всякак. Сещам се за крилатата фраза от детството - ако приятелите ти скочат от скалата и ти ли ще скочиш. Та, това че руснаците правят нещо с децата си, означава ли, че е ок?
Виж целия пост
# 48
http://i2.mirror.co.uk/incoming/article7352406.ece/ALTERNATES/s6 … ussian-winter.jpg ?????
Виж целия пост
# 49
 Ми не са всички надъхани от пиянската им глава. Съседа ми е на 63год., всяка година се хвърля в ледената вода и е болен от рак.
 Андариел, мога да ти дам пример аз как се калявам и не боледувам (да чукна на глава), в един съд слагам студена вода с лед а в друг топла вода, и си държа крайниците в студената докато мога и прехвърлям в топлата и така, докато се зачервят.... та, това прави ли мен не ОК, и много други хора, които са го правели години назад по най-различни начини?
 Сега темата е за традиция или езичество....
Виж целия пост
# 50
хубу, де, ама не е за нас.  Laughing
Виж целия пост
# 51
....
 Сега темата е за традиция или езичество....

Традиция и езичество не са противоположни неща, защо слагаш или/или? Има стотици именно езически традиции.
Виж целия пост
# 52
В няколко статии, които прочетох, се прави подобен паралел между двата ритуала. Питах и в коментарите към статиите, но да попитам и теб - с какво точно двата ритуала ти се виждат сходни?
Сходни са с това, че са нездравословни за участниците.
Когато една година бях в Калофер за да наблюдавам хорото лично, ми казаха, че от тези които танцуват на хорото, през цялата година няма нито един който да се е разболял. През ЦЯЛАТА ГОДИНА!,
А стига глупости.
В България градските легенди за голяма сила Simple Smile
Виж целия пост
# 53
А във великата чужбина всички са разумни и трезвомислещи и ритуалите им едни такива все изтънчени...
Виж целия пост
# 54
А във великата чужбина всички са разумни и трезвомислещи и ритуалите им едни такива все изтънчени...
Затова не ги деля на чужди и наши, а на приемливи и неприемливи  Mr. Green
Виж целия пост
# 55
И кое е неприемливото в ритуала?
Виж целия пост
# 56
На няколко места прочетох, че мъжкото хоро е традиция от някъде две столетия. Не знам как може някой да "свидетелства", че не е така и кои са тези свидетели, които днес могат да кажат, че преди 100-150г. не се е танцувало?  Rolling Eyes

http://m.btvnovinite.bg/article/tazi-sutrin/razgovori-s-gosti/tr … -jordanovden.html Тук има информация за произхода на тази традиция.
Виж целия пост
# 57
Пожелавам успех на калоферското хоро, ще е приятно българска традиция да има място в списъка на ЮНЕСКО. Може да изглежда първобитно, но ако не беше, нямаше да е толкова зрелищно. А кой не обича зрелища  Wink
Виж целия пост
# 58
И кое е неприемливото в ритуала?
Неблагоприятните последици след това, които се спестяват.
Понякога ги съобщават, но рядко. Има измръзнали. Както и болежки, които се появяват по-късно.
Виж целия пост
# 59
...ще е приятно българска традиция да има място в списъка на ЮНЕСКО.

Вече има не една наша позиция в списъка с нематериално наследство - всред тях и любимата ми пернишка Сурва. Другите са, ако не се лъжа,  Чипровските килими (красота!), комай и Бистришките баби. Нека стават и повече. Нека има конкуренция между наличните кандидати, тъкмо ще се възбуди допълнителен интерес и ще подобри качеството.

Не е никакъв проблем,  дори ако това хоро не се е случвало преди 100, 200 или повече години. Всяко нещо си има начало все някога.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия