Рачел от тиква - може ли без гасена вар?

  • 21 121
  • 7
Здравейте!
Присетих се за рачел от тиква. Много го бях харесала навремето.

Реших да потърся рецепта и установих, че трябва да се ползва гасена вар.  Shocked Rolling Eyes Това доста ме озадачи. Някой знае ли с каква цел се ползва и може ли да се получи рачел по друг начин?

Дори не знам от къде да намеря гасена вар....  newsm78 Shocked Rolling Eyes
Виж целия пост
# 1
Гасената вар се използва за стягането на плодовете – да останат хрупкави и да не се разкашват. Не само при рачела, за всяко сладко се използва тази технология – смокини, круши, сливи...
Откъде се взема не знам обаче. Не съм ползвала, само съм запозната с метода.
Виж целия пост
# 2
Без гасена вар тиквата става много мека и разкашена. Обаче, според сайта на Хармоника, можело и без гасена вар. Копирам текста:

Обелваме и нарязваме тиквата. Правим резените с къдрав нож на малки парчета. От предния ден сме приготвили разтвор – бабите ни едно време са го правели с гасена вар, но тъй като той е недопустим при биологичното производство, ползваме калциев хлорид. Тиквата престоява едно денонощие в този разтвор, след което го източваме. Изплакваме парчетата тиква няколко пъти. Поставяме ги в казана и ги заливаме със захарен сироп, след което ги варим до сгъстяване. Добавяме орехите и накрая ги редим в бурканчета.

Но не са написали пропорциите, естествено. Laughing

Информация за калциевия дихлорид има тук . А тук го продават в различни разфасовки.
Виж целия пост
# 3
Гасена вар можеш да намериш в строителните магазини, в железариите, но я продават в торби по 5 кг мисля  newsm78 , а за рачел ти трябва малко. Освен това като отвориш торбата и ако не я използваш, варта ще се втвърди и няма да можеш да я ползваш.
Предложението на sladkarka е добро. Peace
Виж целия пост
# 4
sladkarka, много благодаря за информацията!

Сякаш този калциев дихлорид по-малко ме притеснява от гасената вар.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 5
Моля, Blush само няколко клика с мишката. Обаче трябва да се внимава с три неща:
1. Калциевият дихлорид да е предназначен за хранителни цели. Понякога го изписват просто калциев хлорид.
2. Пропорциите за разтвора, в който киснат парчетата тиква, и после да се измият много добре, защото калциевият дихлорид бил "ужасно солен" на вкус.
3. Да не се бърка с калиев хлорид.
Виж целия пост
# 6
Мисля, че захарта в рачела трябва повече да ви притеснява от калциевия карбонат или дихлорид Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Аз ползвам хидратна вар - от строителните магазини. Има и разфасофки по 1 кг. Като се затвори добре пакета и се държи на сухо място, нищо ѝ няма на варта - ползвам и следващите години! Simple Smile Това е моята изпитана във времето рецепта - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.bg/2014/01/blog-post_27.html .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия