Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ноемврийче къщата подрежда, а мама честичко след него се навежда (тема 5)

  • 41 138
  • 273
# 45
Като мия зъбите си отваря устата и виждам какво мия. Като започна тя иска да вземе накрайника да си ги мие сама и попиствам набързо и давам на нея.
За гърнето не помня кога започнах, няколко месеца вече си го ползваме и все повече работи хващаме вътре. Малка преди да направи годинка, първоначално само акото хващах, после и пишо. Сега почти винаги като я сложа и има нещо. Даже започна да ходи да дърпа гърнето и като я сложа пак върши нещо. Не си казва.
За сметка на това още не ходи. Имали други освен нас не ходещи?
Виж целия пост
# 46
Аз не съм купила гърне още. Чакам да се позатопли малко времето.
Относно хапането - единствено когато си навра пръстите в устата й ме хапе, иначе не.
Виж целия пост
# 47
Аз не я държа по гащички, пак си е с памперс. Но като се събудим я слагам на гърнето, след два часа пак. Преди обяда винаги пишка, след като се наобядва ака, слагам я като се събуди, като си изяде следобедният плод, след това през около два часа. Като се стопли ще сменя памперса с гащички, вече.
Виж целия пост
# 48
Аз не я уча на гърне още, оставила съм го за лятото.
Аля ходи одавна-от десет месечна, но тя драпа покрай големите да е първа до тях.Другите ми проходиха на 11м и на 1г1мес,така че всяко дете си знае Simple Smile
Виж целия пост
# 49
За мен е доста рано за гърне. Чакам поне да може да казва като му се пишка/ака и да показва някаква осъзнатост.
Виж целия пост
# 50
И според мен е рано, но всички възрастни наоколо казват, че едва ли не закъсняваме вече...
Виж целия пост
# 51
Моята дъщеря не иска да стои на гърнето. Като беше на 8месеца се наканих да купя...слагах я няколко пъти, но беше рев, иска да става, аз се опитвам да я залъжа, задържа, тя изпъва краката и реве...та за нея не беше ок, както и за мен. Спрях известно време с опитите.  Пробвах пак след време...горе долу същата работа - не иска да стои на него.
Преди 2-3 дни отново пробвах...дали постоя 30секунди и то защото нямаше хубава опора, къде да се опре, за да стане. После си го разнасяше само из стаята, стъпваше вътре... Та незнам как ще стане...все се надявам като вземе повече да разбира, да започне да върши нужди в него...
Чудих се дали да не взема музикално, ама тя като не иска дори да стои на гърнето...все тая дали е музикално или не...

Моята рано проходи на 10месеца, обаче с говоренето...хич я няма.
Смисъл бърбори си на бебешки някакви неща, но почти нищо разбираемо.
Не се обръща към мен с мама, често казва "тати" ама не само на баща си, ами като и хрумне...
Когато изпращаме някой, трябва 100пъти да ѝ кажа чао, чао, махам с ръка и тя едвам, едвам си вдига ръката и измрънква нещо, ама не се чува да има нищо общо с чао...
Показвам и книжки с животни, пускам и музикални такива със звуците...нищо не иска да повтаря...взима ми книгата от ръцете и я разнася и захвърля някъде...
Често я питам искаш ли да ядеш, папу, ам, ам...вода искаш ли...мълчи...
Честно казано на моменти ми се губи желанието, като ѝ казвам или показвам нещо, а тя бърза да ми го вземе от ръцете да го захвърли или не ми обръща внимание какво говоря...та просто спирам и я оставям да си върши каквото иска...
Не се и обръща на името си...незнам нарочно ли е все още не осъзнава, че е нейното...
Когато седна при нея да си играем с играчките и ѝ показвам къде да пуска формичките в сортера, как да нареди кула от кофички или конструктор...не иска да прави както ѝ показвам...иска си по нейн начин, ако все пак настоявам, че така се прави се нерви и започва да събаря кулата с ръце и рита с крака за по бърз ефект да развали направеното...

Виж целия пост
# 52
KaPaMeJl, моите по-рано от две годинки не са проговорилимисля, че и Аля ще е така. Не се занимавам много с нея. Нареждахме кубчета веднъж и й беше забавно, също си подхвърляме лекичко топка, на което се скъсва да се смее.
И аз като я питам нещо мълчи и върти очи Simple Smile))  Много обича да ми носи разни неща и аз да й яикам "браво"
По принцип, ако искате да проговорят рано(защото за мен годинка +1-2месеца е супер рано) трябва да не млъквате, да им говорите нон-стоп.. Поне така съм чувала.. Но си е и до дете.. Аз не съм от разгояорливите, та явно ще е по-късно говоренето.. И ние знаем мама, тати и баба и дъра бъра на бебешки.

И, да, хапе ме и мен малкото зверче вече не мога да й измия хубаво зъбките, защото не дава... И аз се замислям за четка, защото с накрайника ми отидоха пръстчетата.

Виж целия пост
# 53
KaPaMeJl Все едно моето дете описваш на гърнето.

В Белгия преди 18м въобще не дават да се говори за гърне (даже вчера дойде по пощата едно списание, което пращат според възрастите на децата и там пак 1 страница обяснение, че било рано за гърне  Crazy)

Аз обаче също съм си купила гърне  Mr. Green щото нали другите деца в България откакто сядат се учат на гърне  Joy Моето дет явно ще е белгийче. Категорично отказва дори и облечен да седне на гърнето. На лято съм решила чак да се учим.

За говоренето - всичко е "тата" (включително и аз) и понеже ходи на ясла е научило тукашното "виж" (придружено със сочене на пръст) и на едно розово прасе "гъгъ"(грух-грух). И на толкова съм доволна  Laughing Иначе като тръгнем да му правим нещо, което той не иска (например да му промиваме носа) и вади целия си арсенал от думи "нененене", "мамамамам", "ггггааггааггга".  Joy
Виж целия пост
# 54
Моето дете също не говори нищо разбираемо. Иначе на бебешки много приказва. От скоро я забелязвам, че като види баща си казва нещо като"тата", иначе от време на време има "мамама", "бабаба" и всичко й е "Не". Когато ти подава нещо е "не", когато иска нещо пак е "не". Това й е най-употребяваната дума. Не мисля, че имам повод за притеснение.
 За гърнето - започнах да я слагам след 6-ти месец и почти винаги е вършела нещо. После започнах по-рядко. Сега пак като се сетя я слагам и върши работа там. Може би трябва да се стегна и да я слагам преди сън, след, както й преди и след хранене. Общо взето забравям.
 За заиграването също е на моменти. То играта е да прехвърля разни предмети от едно място на друго. Вчера си играхме с едно топче. Аз го хвърлям, после тя ( колкото може ) и падна голям смях.
 Ние пък го закъсахме с ечемици. От 2 месеца непрекъснато й излизат - ту на едното око, ту на другото. Водих я на очен - сменихме 2 мехлема и пак си има. Последния път каза да я мажа докато  не изчезне.
 За сега проблем  ни е храненето. Иска да е гладко пасирано, не иска да дъвче. Сама не иска да хване някаква храна. Дърпа се все едно ще я отрови. Надявам се скоро да прояви интерес сама.
 Понякога се буди през нощта и я взимам при нас. Като заспи я връщам. Предполагам е от зъбите, защото до този момент никога не е спала при нас и винаги си е била в нейното легло. Двата горни зъба след кучешките са бая подути и вероятно я болят.
 Проходи на 11 месеца и направо е неудържима. Постоянно тича, не се спира. Навън в снега й е по-трудно, но иска и я пускам.
Виж целия пост
# 55
Блатозаря за отговорите, момичета!

Браво, Слънчогледке! Хубаво, че излизате. Аз хич не смея да вадя малечка в тоя студ. Хем ми е жал, че сме затворени, хем се страхувам от настинки. А и като си я спомня как беше като се разболя и вдигна висока температура и съвсем се отказвам. Последно я изведох преди 3-4 дни без количката , просто до блока. Но тя само подаваше ръце да я взимам. И бързо де прибрахме.

И аз мисля, че май е рано за гърнето, но напролет ще стана по-упорита, пък да видим.

Опитва се да казва различни нови думи и много ме имитира. Като слуша "Песен за гласните" казва повечето букви. Те не че са много гласните, но си е нещо.
На моменти казва правилно тати, друг път е тата. Днес казваше га, което е галя. Учих я да гали едно механично кученце, че иначе го биеше.
Виж целия пост
# 56
Момичетаа, привет.
Аз гърне не съм купила. Но Гого от както не на 10 месеца си казва "ак-ак" и отиваме на тоалетната и ака. Сутрин и следобед като се събуди го карам на тоалетната и пишка, но не може да се усети да си казва още винаги, както с акането.
На пролет ще се учим без памперс да е като се постопли.
Има 8 зъба и сега още 3 пробиващи. Проплаква вечер от болка. Иначе си спи по цяла нощ, но тези дни е неспокоен.
Проходи на 1г. 2м. И аз мислех, че е късно, но детето си показва. Няма нужда от притеснение.
Говори много: мама, тати, баба, деде, кака, ея- леля, Нане-Ване, ей там, пътя, дай, да, не, айде,бон- бонбон, кон, на повечето животни като куче, коте, кокошка, пате, пиленце казва как правят.
Обръща се към всички от семейството правилно. И всеки ден ме изненадва с нови думи и щуротийки.
Много се е замайчил последната седмица. До сега все беше тати за всичко, сега вече е мама. Станал е много гальовен, но иначе е голям инат. Като му се скарам и един жален идва да ме гушка, ама аз се правя на желязна, а той ми вика "мамии" .
Виж целия пост
# 57
И аз го бях чела някъде това с гърнето след 18м, пък и тук също така процедират. Аз я слагам, но не мнпго редовно, пък и напоследък не иска да седи на него. Дори преди няколко дни баща и я беше сложил, тя се изпикала в негоч, станала и той дакото се намотае да я оправи, си свършила работата на пода Laughing
Има само 4 зъба, бях почнала да ги мия още като излязоха първите два, но явно не и хареса защото много се дърпаше, затваряше устата. Тия дни пак ще почна, но този път ще пробвам с четка, не с накрайника.
Проходи точно на годинка, но пък все още нищо не казва, кара го само на аааа,ммммм, ъъъъъ, и подобни. Иначе разбира всичко.
Виж целия пост
# 58
Здравейте, скоро не съм се записвала, но ви чета.
Ние скоро сложихме ваксината МПР - Приорикс 13-ти месец и понеже четох какво сте писали съм на тръни. От вчера има лек обрив, но засега нищо друго. Дано скоро да мине и това Praynig
Иначе моята палавница все още не ходи, прави няколко самостоятелни крачки и ми се вижда стабилна, но е такава бъзла, че изобщо не смее да се пусне. На мен пък ми е досадно, че всеки ме пита дали е проходила, пък и връстниците й проходиха отдавна, но какво да направя...упрекват ме, че не съм я слагала в проходилка и не съм я водила за ръце. Ами тя доскоро изобщо и не даваше да я водим, дърпаше се и си сядаше на дупето.
Зъби също нямаме  Mr. Green На който кажа гледа така Shocked Но и по този въпрос няма какво да направя Simple Smile По-важното за мен е, че не се притеснявам. Личната също няма притеснения, казва, че всичко си е наред.
Иначе ми е много умничка  Blush И всеки ден ме радва с неща, които дори не предполагам, че може и знае. Бърбори разни неща, почти постоянно на бебешки. Иначе мама, баба, тата, виж, дай, не, да кой, ко са си неизменна част от деня. Много обича да танцува и си разпознава песнички, започва да се поклаща и да пляска - много е забавна  Mr. Green
Това е общо взето, да са ни живи и здрави дечицата, аз съм спокойна и приемам нормално дори забавянето с прохождането и зъбите, защото смятам, че всяко детенце е различно и не бива да ги сравняваме.
 bouquet bouquet bouquet
Виж целия пост
# 59
Много вярно, Амая. Всички са индивидуални.

И мен ме упрекваха, че не ползвам проходилка, ама си проходи детето и без нея. Това не е състезание все пак. Всичко с времето си.

Моята буба ме изненада вчера. Казвам й колко е хубава, а тя веднага отиде на огледалото да се гледа. Бая разбира вече. Сигурно повече, отколкото си мисля даже.

Иначе си имаме осмо зъбче вече. Simple Smile
А останалите й венци целите са побелели.

Момичета, да ви питам - какви възглавници ползвате за бебоците? Мисля, че вече е време да вземем на малечка, но още не знам каква трябва да е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия