За вкуса на миналото

  • 178 893
  • 2 221
# 1 455
Хи,хи,хи и аз съм се мацала с него. FlutterМного харесвах б-ни ''карамел му''.
Карамел му и сега го има, но вкусът не е същия като преди.
Нямам спомен за соц. Кармел Му, продаваха го, но явно не съм го яла и не помня вкуса. Не че сегшния ми харесва де.
Dum spiro spero, може и за влак да са били като се замисля. Егати билет за влак 6ст...
Виж целия пост
# 1 456
Аз много-много не помня, само се сещам за едни шоколади Бояна, също и Кума Лиса, но Бояна повече ми харесваха.

 
Потвърждавам. Виждала съм с очите си да се мачкат домати с крака в огромен казан в консервен комбинат - 1980 и някоя година.
На село така са правили домашното вино. Баща ми като е питал "поне миете ли си краката", са му отговорили "разбира се, че няма да лепнат после" Laughing
Виж целия пост
# 1 457
За вкуса на храните да споделя. Една баба - българска еврейка всяко лято идваше да изкара в България поне 2-3 месеца , защото твърдеше че в Израел има всичко , но е адски безвкусно. Беше периода 83-88 година.Като си тръгваше наесен влачеше какви ли не храни - от боб до тиква  и плащаше луди суми свръхбагаж.Изобщо не я разбирах ,а сега и на мен всичко ми е безвкусно. Лошото е , че сега и 13 годишната ми дъщеря твърди същото.
Виж целия пост
# 1 458
За вкуса на храните да споделя. Една баба - българска еврейка всяко лято идваше да изкара в България поне 2-3 месеца , защото твърдеше че в Израел има всичко , но е адски безвкусно. Беше периода 83-88 година.Като си тръгваше наесен влачеше какви ли не храни - от боб до тиква  и плащаше луди суми свръхбагаж.Изобщо не я разбирах ,а сега и на мен всичко ми е безвкусно. Лошото е , че сега и 13 годишната ми дъщеря твърди същото.
Според мен се втелясвате. Какво му е на боба или тиквата? А какви домати има в момента, страхотен вкус и то от сергията до нас, дори не се налага да ходя на по-голям зеленчуков пазар. Ще си ги купите от пазара и са си напълно ок на вкус. Храната не е безвкусна вече, а просто преди е нямало такова свръх предлагане на храни, то са фаст фууд, то са топли щандове и полуфабрикати, а преди за едно свинско филе се чакаше на опашка. Ако се приготви каквото и да е домашно с хубави продукти всичко си е с чудесен вкус. Обаче днешно време никой няма време и/или желание да вари боб 2ч или да пече тиква, купуват се консерви боб и готова печена тиква от фурните за ядки. Освен това готова храна може да се купи буквално на всеки 50м и човек се пренасища. Просто е.
Виж целия пост
# 1 459
Аз също не намирам причина да се оплаквате от вкуса на доматите, освен ако не купувате само от веригите. На пазарите има и росови и червени градински домати. Вярно, по-скъпи са, но си ги има.
Виж целия пост
# 1 460
Eдновреме по пазарите розови домати нямаше, освен ако някоя баба не излезе да си продаде свръхпроизводството.. Това, което се предлагаше беше домати за консерви (има ги и сега), т.нар полско или сухо д.
Биволско сърце и гигант не се отглеждаха от ТКЗС-тата, защото раждат малко и са много нежни сортове, трудно се пренасят. В оранжериите се отглеждаше Идеал - сравнително дребен домат, с твърда люспа и прилично кисел. Береше се зелен за СССР (докато стигне узрява).
Шабленска капия имаше в изобилие и ако не се прекаляваше с азотните торове имаше и вкус и чудно ухание (обожавам зелена капия).

Когато заминаваха турците на голямата екскурзия ни мобилизираха учениците в прибирането на реколтата, а големите и в някои производства. В консервените комбинати успяхме да видим много за "качественото" соц. производство. Лютеницата не винаги беше за вегетарианци .. Wink
Виж целия пост
# 1 461
Шоколадът не ми е вкусен. И то не българския /той никога не е бил вкусен/, а западния шоколад, който продават по нашите магазини. Едно време шоколадът беше много по-вкусен. Предполагам сега внасят боклук или го правят на място. Само тоблеронът има вкусът от детството ми.
Виж целия пост
# 1 462
Хлябът изобщо няма вкус. Минавам покрай 2 пекарни сутрин. Дори полъх на печен хляб не се усеща, пък камо ли на вкусния от миналото.
Виж целия пост
# 1 463
Хлябът изобщо няма вкус. Минавам покрай 2 пекарни сутрин. Дори полъх на печен хляб не се усеща, пък камо ли на вкусния от миналото.
За това пък колбасите сега имат мирис на топъл хляб, ако си наблизо!
На 100 кг месни изрезки се слагаше 20 кг бяло брашно и когато се варят мирише на топъл хляб. Ядеш колбас и всичко има вътре, друго не ти трябва.
Виж целия пост
# 1 464
Хлябът изобщо няма вкус. Минавам покрай 2 пекарни сутрин. Дори полъх на печен хляб не се усеща, пък камо ли на вкусния от миналото.
За това пък колбасите сега имат мирис на топъл хляб, ако си наблизо!
На 100 кг месни изрезки се слагаше 20 кг бяло брашно и когато се варят мирише на топъл хляб. Ядеш колбас и всичко има вътре, друго не ти трябва.
Улесняват ни производителите. Wink
Сандвич с хляб и колбас отпада като вариант за закуска, вечеря ...
Жалко, няма хляб приготвен с процент месни продукти, та остава само първият вариант.
Виж целия пост
# 1 465
Понеже е лято...на мен ми липсва вкуса на сладоледа от миналото.
В сегашния, няма и следа от мляко, сметана и каквото там трябва да съдържа сладоледа.
Виж целия пост
# 1 466
Понеже е лято...на мен ми липсва вкуса на сладоледа от миналото.
В сегашния, няма и следа от мляко, сметана и каквото там трябва да съдържа сладоледа.

Скоро търговски представител на голяма фирма за сладолед ми обясняваше, че това е новата тенденция при сладоледите - малък грамаж и засилено съдържание на вода. Така се създавало усещане у потребителя, че яде нещо диетично, с грижа за здравето. Grinning И понеже много мислят за физическата ми форма, всячески избягвам сладоледите на големите производители. Хапвам си мазен руски сладолед и ми е добре.
Виж целия пост
# 1 467
На мен пък точно сладоледите не ми липсват.Бяха с гадни вкусове и парчета лед.И една др.гледна точка.
Много,много ми е мъчно за събореното кино Сердика. CryМного харесвах тази сграда.Днес разбрах,че е горяла къщичката на сп.ул.Вишнева.Надявам се,че ще я възстановят.
https://www.blitz.bg/obshtestvo/stolitsa/plamna-edin-ot-nay-star … i_news530232.html
Виж целия пост
# 1 468
В селото на баба ми от козето мляко лятото правеха страхотен сладолед, там местното ТКЗС ли, кооперацията ли. Бяха само 2 вкуса - ванилия и шоколад, вторият не го докарваха много..Такъв сладолед сега открох в Мадо
Виж целия пост
# 1 469
Нормално е всичко да Ви е безвкусно сега, защото продуктите от магазина са пълни със захар, сол и мон. глутамат, които правят храната "по-вкусна" и променят рецепторите Ви. Като хапнете нещо без изброените горе неща и веднага се усеща разликата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия