Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първите дни на ясла

  • 6 437
  • 43
Предполагам е нормално да се притреснявам за детето си. Оставям го на непознато място с непознати хора. Никой не му знае навиците, не се и интересуват много да ги знаят. Идея си нямам дали някой му обръща специално внимание там - та нали родители не допускат. Днес е трети ден на ясла и при това го оставям там до обяд, но първите два дни казваше, че харесва яслата и че иска да ходи, днес не искаше да влезе през вратата. Всяка сутрин го събуждам рано, не успява да се наспи - това май не е полезно. Не яде нищо в яслата, с изключение на сух хляб и ябълка - и това не е полезно.
Грешно ли постъпвам, че го задължавам да ходи на ясла? Прецаквам ли си детето така? Трябва ли да се вслушам в неговото "неискане" или трябва да стискаме зъби? Страх ме е, че от нерви и глад инмунната му система ще отпадне и ще се разболее. Всъщност, си мисля, че повечето деца боледуват точно заради това - стреса е голям за тях и вирусите само това чакат - да има спад в инмунната система, за да атакуват. Яслата не беше в плановете ни, но работодателят ми ме принуди, като ми отказа отпуската.
В крайна сметка детето ми е по-важно, не ме е страх да взема крайни мерки за работата ми, но не мога да преценя дали яслата ни помага за нещо или точно обратното.
 Моля ви, споделете опита си, мами, които сте минали по нашия път.
Виж целия пост
# 1
Ние пропуснахме яслата, никога не съм се доверявала да си оставя детето там
Развъдник на болести
Виж целия пост
# 2
Ако трябва да работиш и няма кой да го гледа ще трябва да го преминете този момент иска се време да свикнете и двамата, драмата в началото ще я има и след всяко по дълго прекъсване и връщане. Но пък после като посвикне ще му е скучно като се заседи в къщи и ще иска да ходи.
Виж целия пост
# 3
Има 100 теми такива вече.Принципа е прост - децата до 3 год няма нужда от социализация.Родителите , които могат да осигурят на детето си домашно отглеждане до 3 год -да не ги пускат, другите , които нямат избор , просто трябва да преглътнат всички негативи на яслата и толкова. В крайна сметка , ако няма някаква супер отровна среда там , няма да има трайни и пагубни последствия върху детето според мен.Аз както и почти всички мои приятели и познати сме посещавали ясли ( вярно в по-нормални времена) и не виждам да сме трайно "увредени" от този л
Детето е мъничко , но ще свикне.При всяко дете времето е различно.Моят син тръгна директно на градина, но пак имаше период на адаптация.При него беше седмица , но други деца плачеха до  4 група. Имаше деца, които плачат и в първи клас.
Болестите пак са строго индивидуален въпрос.Някой боледуват много, други малко.Колкото повече се работи за имунитета толкова по-добре. Масово гледам онзи при 19 градуса деца с шапки , шалове и РЪКАВИЦИ.
Единствения плюс на градината, ако по-принцип си боледува детето ,, че просто в малка по-късна възраст се среща с вирусите и лекарствата , но масово пак се боледува първата година в детско заведение.
Виж целия пост
# 4
 amy_nka обикновено първата раздяла на майката с детето е най-трудната и за двете страни. Първо защото майката смята , че никой не би се справил толкова добре с отглеждането на детето й колкото тя. И второ защото решава ,че е виновна за "изоставянето" на детето.
Безкрайно много са факторите поради които хората изпращат децата си на ясла. Най-често в наши дни е връщането на работа. Много го е хубаво по цял ден да се гушкаме с децата си. Но тези деца имат и други нужди. Като да стоят на топло, да са нахранени, облечени, да са им купени книги и т.н.

Абсолютно нормално е след първите няколко дни детето да не е в еуфория. Все пак вече е наясно за какво иде реч. Вече не е центъра на света на мама. Вече не му се позволява всичко. Вече трябва да седне на гърне когато всички сядат и много други.
Това с наспиването винаги може да се компенсира, детето да легне по-рано или след обяд да поспи повече. Разбира се, че тръгването на ясла ще промени някой създадени вече навици.
За яденето - няма дете което при наличието на храна да загине от глад Simple Smile Обикновено в яслите ги хранят. Така , че невярвам да седи гладно.

Дали да се слушаш в неговото "неискане" или не - си е само твое решение. Но после ако не иска да ходи на градина, ами на училище?
Със сигурност ще боледува...толкова деца събрани на едно място няма как да не си обменят вируси и бактерии. Именно това не харесвам на яслата.
Колко ви помага яслата , само ти знаеш - нашият вариант беше дететгледачка до 2,5 години именно за да избегна боледуването.
Виж целия пост
# 5
Исках да ви споделя как мина първата седмица на ясла.
Ден 1 - рев, но любопитство.
Ден 2 - рев, не иска да го оставям там.
Ден 3 - повече рев, не слиза от скута ми, не иска да го оставям там. (Същия този ден отворих тази тема.)
Ден 4 - рев, но вече влиза през вратата за ръката на лелята.
Ден 5 - без рев, влиза за ръката на лелята.
Ден 6 - почивен, сополи, температура, кашлица.
До двегодишен не е боледувал, с изключение на един гастроентерит, дето пипнахме от количките на Кауфланд веднъж.
Сега мисля да изчакам да оздравее напълно и чак тогава да се пробваме пак на ясла. Ако недай си Боже се разболее отново след седмица на ясла - ще го спра от ясла и ще излезна в неплатен.
Не мога да си обясня защо масово се разболяват децата на ясла - уж ги преглеждат всяка сутрин и не допускат деца с хрема и кашлица. Стори ми се, че са стрикни в това отношение сестрите.  newsm78
Единственото ми обяснение е целия този преживян стрес...
Виж целия пост
# 6
Ох, как звучи, дано бързо оздравее.
На колко е точно детето, не разбрах?
Виж целия пост
# 7
АЗ пък мисля, че е неизбежно и яслата и сблъсъка с колектива , а не да си центъра на мама и боледуването. И моято до 2 годишен не беше боледувал, а сега много боледува. Но всички лекари, с които говорих са единодушни първата година в колектив се боледува много, ако го пусна на три пак ще е същото. Трябва да изгради имунитет от сблъсъка с всички вируси и бактерии, които досега не е срещало. Детето ми проговори много по-бързо откакто ходи на ясла, вече не е центъра на света, не му се дава всичко само като посочи с пръстче тябва да си каже и да настоява даже. Храни се сам. Прави опити да се облича и съблича сам. Започна да пишка на гърне, заиграва се повече време самостоятелно. Това, което мога да посоча като плюс, като минус естествено боледуването... и това, че и аз се притеснявам да не е гладен, да не е жаден, да не му е студено, да не му е топло. Но мисля, че това са нормални трвоги на всяка майка, чието дете не е пред очите и. 90 процента от населението е ходило в детско заведение в някакъв момент не мисля, че всички хора са нещо увредени поради тоя факт.
Решението е ваше, но аз съм за Ясла и Градина, въпреки боледуванията. Нормално  е да плаче и да не иска, има го страха, че няма да се върнете да го вземете, има го страха от непознатото и най-вече сигурно му се налага да спазва повече правила, отколкото у дома.
Виж целия пост
# 8
Ох, как звучи, дано бързо оздравее.
На колко е точно детето, не разбрах?

На 2 г. и 2 м. е.

Но всички лекари, с които говорих са единодушни първата година в колектив се боледува много, ако го пусна на три пак ще е същото.

Ами, всички се оплакват от яслите, не съм чела тема в която да се обсъжда "детето тръгна на градина и почна да боледува". Може би на 3 години малко или много не са толкова крехки и по-добре се справят, знам ли. Аз не виждам какъв може да ни е на нас прогреса в яслата, като моето е самоуко, говори, може да храни се сам, единствено за гърнето си мислех, че ще ни помогнат, но за мое учудване, дори памперса не му сменят - връщат ми го със същия памперс на обяд и като попитах за гърнето, ми отговориха "нали казахте, че е изцяло на памперс?"... Ние вкъщи да сме го научавали, пък те само продължават "традицията".
Виж целия пост
# 9
Според мен е до дете боледуването, ще ти ви кажа при нас как протече тръгването на ДГ на 3г. и 1м.:
Ден1: Радва се, че ще ходи до момента,в който осъзна, че ние няма да сме с него там, тогава започна да реве и да се дърпа, госпожата го взе и го вкара на ръце в групата. След обяд казаха не е плакал, ял е и е спал.
Ден 2: 39 градуса Т, сополи, после кашлица и АБ - почивка 3 седмици.
Ден 3:Първи след почивката - рев по целия път, знаеше какво го чака, пак го вкараха на ръце.
Ден 4: Рев само преди да тръгнем, както и хленчене на влизане, но влезе сам.
Ден 5: Примири се, че ще ходи, влезе без рев.
След първите 2-3 боледувания, първия ден на ДГ ревеше. Сега вече си ходи с желание, дори след болест, но вече разбира и има време да се подготви психически, като му кажа утре си на ДГ, приготвяме раницата, водата и си знае.
На братовчедка ми детето тръгна на 1г и 4м. на ясла, вече 4 месеца ходи, без да е боледувал, но той не е боледувал от как се е родил.
Виж целия пост
# 10
Чудя се дали не послъгват малко лелките. И на мен ми казаха, че не бил ревал, че добре, но никой не ми обясни защо не му сменят памперса на обяд, както и защо се беше обринал по бузите и имаше следи от засъхнали сълзи и сополи по лицето му в деня преди да се разболее - а уж, не е ревал, по техни думи, след като съм си тръгнала. Ако не поразпиташ ти, не ти казват нищо. Понеже мен ме притесняваше това, че не яде нищо там, в деня преди да се разболее поразпитах как е яденето му и случайно едната леля си каза, че са се опитали да му дадат на зорлен в устата две лъжици грах с доматен сос. Аз грах не съм въвеждала на детето, така че свързах обрива по бузите с това и че дефакто си е поревал, но после дори не са му измили лицето.
В смисъл, не ми се вярва от друго дете да е хванал вирус, понеже са достатъчно стриктни сутрин с контрола. По-скоро стресът от разни ситуации се отрязява на децата, особено когато са по-емоционални.
Виж целия пост
# 11
Определено си е стрес, той понижава имунитета и се разболяват, по-лесно прихващат вируси. Колкото и да е стриктен контрола, има и болни деца. И за възрастен е стресиращо на нова работа, какво остава за дете или бебе, защото 2 годишно дете си е бебе. Моят говореше и още първия ден каза, че му харесва да е при децата и да има нови играчки, които не е виждал. Там се научи да яде неща, които преди не искаше да опита, най-вече плодове, сега яде много ябълки и избщо всякакви плодове, преди обичаше само банани, малини, ягоди, диня и пъпеш. Сега само грейпфрут не иска, че му горчи. В градината яде грис, вкъщи абсурд да опита дори и първият път госпожата му дала в устата а той се разплакал, като го взех ми казаха, че не е искал да яде грис. Но после сам ми каза, - "вече ям грис и е вкусен!" Госпожата казала, че на дъното има изненада, та се подлъгал да яде  Laughing. Аз съм много доволна от нашите учителки.
Виж целия пост
# 12
Мисля, че имаш нереална представа за яслата. Ако детето има алергии, то би трябвало да се знае. Не мисля , че граха е към алергизиращите храни, но за да го пуснеш на ясла би трябвало детето да е вече на обща храна и да е захранено с всичко.Иначе стрес ще има разбира се . Ще плаче , но и моят син на градина пак плачеше за около седмица. Ти сама се чувстваш неспокойна и несигурна, това се предава на детето и то ще се чувства така. Не очаквай персонални грижи за твоето дете , както би го гледала ти или детегледачка например. Виждам, че вътрешно се тормозиш и очакваш дружно да ти кажем да си гледаш детето и да не го пускаш на ясла.Това би било най-доброто за всяко дете до 3 год , ако можеш го направи, нито одобрение ти трябва от някой , нито подкрепа извън семейството.
Виж целия пост
# 13
 amy_nka предполагам, че не послъгват лелките. На дали за тях , поплакване за минута е някакъв проблем. И би трябвало да го отчетат.
И аз съм на мнение, че проблема е по скоро - твой душевен. Отколкото с яслата. Тези изисквания които имаш можеш да покриеш с частна ясла. В нашата ревящо дете го разнасяха от ръка на ръка. При 10 деца и 4 човека обслужващ персонал.
На дали зорлем са му набутали две лъжици грах. По скоро са си го нахрани ли съвсем съвестно. И аз считам, че при детето трябва да е въведено всичко. За да е наясно ако има алергия.
Децата боледуват когато тръгнат колектив. И във втора група да тръгне пак ще ти боледува. И първи клас да го пуснеш и тогава пак ще боледува.
А когато някой сложи думата по-емоционални за деца - припадам - аз не емоционални деца , не съм виждала.
Важно е и родителя да си свърши работата, да е спокоен когато оставя детето си в яслата. Да е подготвил детето какво го очаква там. Да го е запознал с повечето дейности, и да го е научил да бъде самостоятелно - доколкото е възможно в тази възраст.
Виж целия пост
# 14
Hope for Two, и аз мисля така.
Цялата работа с пускане на детето в ясла/градина е стрес и за майката и детето. Факт.
Имунитет се гради с разболяване и контакт с други индивиди. За съжаление няма как да се избегне този период, част от растежа е.
Мен ме е гледала жена до 3-годишна възраст вкъщи, а щом съм тръгнала на градини са почнали болестите, ангини и прочие. Друг е въпросът, че са ме гледали едва ли не стерилно Laughing Laughing, грешка на майка ми #CrazyВиж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия