Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Д-р Любомир Христов и новият вид серклаж ЕТКО

  • 60 295
  • 752
Здравейте мили момичета!
Имам си една мечта да си имам поне едно детенце но съдбата е решила да ме прекара през тежки изпитания явно.С мъжът ми сме заедно от 10год. преди три години решихме че е време да си имаме дете всичко вървеше добре забременях сравнително бързо бременността ми вървеше добре с изключение на леки зацапвания докато не стигнах в 23г.с. и буквално за 2 дни абортирах.Бях във ШОК не знаех какво се случва просто за първи път изпаднах в безтегловност.
С мъжът ми бързо си стъпахме на краката като лекарят който ме следеше тогава ни убеди че при следваща бременност ще направим серклаж понеже аборта е в следствие на цервикална недостатъчност и всичко ще бъде наред.Доверихмесе като кон с капаци преценихме че след като се е случила такава беда при този доктор той няма да позволи втори път така да стане и ще ми обръща повече внимание уви не стана така това е друга тема.
Изчаках ме си месеците за възтановяване и опитахме отново след  никакво внимание и много нехайство от страна на лекари и болници аз отново абортирах в 21г.с. е тогава вече изживях много тежко всяка ситуация стъпка дори всяка секунда от случващото се не знаех на къде да поема какво да правя сигурна съм че някой от вас знаят за какво говора. Wink
И така тръгнах да си правя изследвания в Плевен при доцент Конова излезнаха някой отклонения във тях като 4G/4G и 3.50 TSH имам изписана терапия аспирини и фраксипарини.
Търсих момичета с моята съдба тук във форума за да се посъветвам какво са правили как са успели докато не дойде благовещение  и рано сутринта  по телевизията чух за чудото да имаш дете след 7 аборта с помощта на серклажа ЕТКО.
По голяма случайност се намерихме с benito_76 заради която всъщност за първи път в България се практикува серклажа много съм и благодарна че ме просветли за него и безкрайно много съвети съм получила които са една много добра основа за предстоящата ми бременност.
Така и аз като нея се срещнах с  д-р Любомир Христов с много големи надежди.При първият ни преглед той беше категоричен че трябва при евентуална бременност да ми направи ЕТКО.В момента все още се преглеждаме и лекуваме живот и здраве очаквам да ми даде зелена светлина и да ми се сбъдне мечтата.
Това е накратко моята история.Със тази нова тема моля всички вече майки и бъдещи майки на които серклажът ЕТКО е помогнал ,имат в момента или им предстои да си дадем кураж една на друга надявам се и  benito_76 да се включи  bouquet Hug.Разбрах че вече доста момичета са минали по този път нека споделят какви са причините за да им бъде препоръчан серклажа; как са се чувствали ;до коя седмица са стигали;за успехите и неуспехите изобщо да си задаваме всякакви въпроси и моля най вече миналите по този път да помогнат на тези като мен на които им предстои.
Естествено трябва да отчетем мненията си и за д-рХристов .Как е минала манипулацията;как минават прегледите;предварителна подготовка всичко от което може да имаме нужда като информация.
Сметнах че след като има доста майчета изкарали бременност със серклажа ЕТКО е време за тема в негова чест и в чест на др.Христов защото нЯма почти никаква информация за него.
Постът стана дълъг извинете ме.Надявам се че ще си помогнем и повече мами ще се включат.
Живи и здрави всички! bouquet

http://www.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cDovL3d3dy5zYWxpbmctaW5zdG … zdGNvLmh0bWxefHBt
Това е единствената информация за серклажа ЕТКО с която се сдобих благодарения на Pati.
Благодаря много за което! bouquet
Само трябва да си го преведете.
Виж целия пост
# 1
Здравейте момичета.
Включвам се в инициативата с близка до темата история,която мисля че би била полезна
Малко пред история:
Имам премахнат миомен възел през 2012-лапароскопски,десет месеца по-късно конизация на шииката на матката .Последва няколко години борба за бебче без успех и ходене от специалист на специалист.Няма да описвам огорчението и падението.В началото на 2016 г. се ориентирах към клиника Надежда и съответно репрудоктивен специалист в лицето на д-р Цветков.Последваха прегледи и изследвания,откриха още един възел,който растеше доста бързо,имаше колебание дали да премахнем възела първо и после инвитро или обратното.След отказ от моя страна да се подложа на поредната операция септември месец 2016 стартирахме първата ми инвитро процедура на естествен цикъл с положителен резултат.
Първоначалните прогнози на д-р Цветков не бяха добри-имаше съмнение ,че бебче се е закрепило ниско и може да се получи тъй наречената плацента превия,относно износването ми беше казано ,че ще е цяло чудо ако стигна до 29 г.с и че ще трябва да започна да лежа от 20 г.с,като за да стигна до там има няколко варианта:
1. вагиналния серклаж(най-често използван),но при мен не е сигурен че може да се приложи,тъй като шийката ми е прекалено изрязана(в епикризата ми пише ампутация),
2. абдоминалния серклаж(влиза се през корема,някога до колкото знам се е правил с коремна операция,сега лапароскопски),за който той не беше много съгласен,тъй като ако стане нещо с бебче единствения вариант за аборт е секцио,което е рисковано и тежко за мен
3.серклаж ЕТКО-до колкото разбрах е вагинален серклаж,но начина на поставяне на шевовете е специфичен
4.да оставя нещата на случайността.
Така в 8 г.с д-р Цветков ме прехвърли към д-р Христов.Никога няма да забравя първата среща с този невероятен човек.Моят ангел пазител  Grinning.
Преговорихме разговора,който бях водила с д-р Цветков.Потвърди ,че при мен няма как да се приложи вагинален серклаж,няма как да се приложи и ЕТКО,даже ми рисува как изглежда нормална шийка,как е моята и през къде минават шевовете на единия вид и другия.За мен оставаха два варианта:абдоминален серклаж и случайността.Разбрахме се ,че ще му оставя 2-3 дни за да помисли все пак.
След три дни се чухме решението беше абдоминален серклаж.На следващия ден минах много ранна фетална морфология,както той самия каза,не че може да се види кой знае какво,но все пак е презастраховане.Според д-ра от ФМ(д-р Георгиев)всичко беше наред.В 9.г.с постъпих в клиниката за процедурата.Тук е мястото да благодаря  и на д-р Ясен Арабаджиев(анестезиолог),на Мариана Илчева(мед. сестра),както и на останалите сестри в реанимация-направихте денят ми много по-спокоен с отношението и хуморът ви преди  и след самата процедура.Престоят ми в клиниката беше общо 4 дни,д-р Христов беше предупредил всички ,че съм неговото момиче,не знам дали за това или просто отношението в клиниката е такова,но всичко мина безоблачно.Изписа ме той самия.
   От тогава до днешна дата (29.г.с+5 дни)с д-р Христов се виждаме на 10 дни,казал ми е да му звъня при всяко едно притеснение(най-често му пиша във вайбър Simple Smile ).Все още ходя на работа.Аз,той и бебка минахме през:от ниска към задна висока плацента;от околоплодни води на долна граница към норма;алергия при мен;много нисък хемоглобин;през изминалата седмица правихме кортикостероидна терапия за отваряне на дробчетата на бебка,ако тръгне да излиза по-рано,но съм спокойна.Знам ,че съм в добри ръце.
   Каквото и да кажа за д-р Христов е малко.Само човек, който  се е срещал лично с него може да разбере...той..той е един особен вид доктори,който за съжаление са на изчезване.Той на първо място е човек.
Виж целия пост
# 2
bebeshoko326 много благодаря за историята беше много полезна специално за мен.
Колкото до художествените способности на др.Христов с мъжът ми сме го признали за най-добрия изобразител на вагини Laughing
Това му качество е страхотно защото придобиваш представа от това което ти обяснява.
Бяха ми казали че Христов е бог на серклажите но не става за водене на рискова бременност сега разбирам от теб че всъщност и там си го бива. bouquet
Виж целия пост
# 3
Здравейте. Пиша през телефона и предварително се извинявам за допуснати правописни грешки. От три дена съм вече майка благодарение на Д-р Христов, неговия серклаж и грижи. След седем опита инвитро успях и родих моята сбъдната мечта Мария. Имам труден и много дълъг път по сбъдване на мечтата ми, но тя вече е реалност. Серклажа се наложи поради загуба на бебенце в 21 седмица и четири дни поради церквикална недостатъчност.  Преживях много тежко загубата.  Това се случи 2015 година на петия ни опит инвитро.  Тогава с Д-р Стаменов решихме, че при следваща бременност задължително ще правим серклаж.  Шестия опит бе неуспешен.  Седмия започнахме месец юли 2016 и положителен резултат.  Два пъти лежах с прокървявания в болницата.  Бяха две ембриончета,  но загубихме едното. Още в десета седми се видяхме с Д-р Христов.  Направихме първата фетална морфология и на следващата седмица серклаж. 13 седмица и 4 дни. След това много лежане. Пътувах всеки месец за преглед при Д-р Христов и Д-р Михова.  Благодарение на тях родих в 39 седмица. За мен Д-р Стаменов и Д-р Христов са богове. Те направиха чудото възможно
Виж целия пост
# 4
Здравей Златомира!
Честито да сте живи и много здрави с малкото Миме! Heart Eyes
Понеже аз съм много от далеч и ме притеснява пътуването с този серклаж бих искала да ми кажеш ти от къде си?Проблем с пътуването имаше ли?
Във вкъщи ли си искара лежането или влиза и в болницата?
Кой ти води женската консултация?
Имаше ли скъсяване на шийката със серклажа?
Виж целия пост
# 5
Здравейте.  От Бургас съм. Пътувах легнала на задната седалка, до седмия месец. После на предна седалка пусната максимално назад, защото не ми беше удобно обуването и събуването на обувките. Женска консултация водих в Бургас при Д-р Ирмов.  Почти всяка седмица или на десет дни бях при един от тримата. Лежах си у дома. Местих се само от дивана на спалнята.  Никаква тежка домакинска работа. Всичко по дома се пое от мъжа ми. Дори сключихме брак, той пое цялата организация. Излизах само за прегледи и изследвания. Така до началото на деветия месец. За един ден харесах и напазарувах за бебка.  Шийката беше 34 мм, в деня на серклажа,  след това се скъси на 25 мм. След като влязох в девети месец не сме я мерили. Насреща съм да ви отговоря и на други въпроси. Познавам и друго момиче,  което също стана майка с този серклаж. Пожелавам ти успех и късмет. 
Виж целия пост
# 6
Когато казах на Христов откъде съм и че ме притеснява пътуването все ми казва аз имам пациентки от Бургас.Явно е говорил за теб.Аз също познавам още едно момиче от Бургас искарала бременност със серклажа тя роди ноември миналата година.
Искам да те питам имаше ли контракции и как се справяше с тях?
Доста се притеснявам да не прокървя в ранните седмици и да не пропусна времето за серклажа през втората си бременност прокървих в 8г.с. отлепен сак и се оттичаше кафява кръв 40дни #Crazy
Виж целия пост
# 7
Да, контракции имах, пиех магнерот. Утрогестан и папаверин постоянно. Затова и лежах. Първият път прокървих в шеста седмица. Вторият път в края на седма седмица.  В осма пътувах до София на преглед при Д-р Стаменов.  Само на него имах доверие. Каза ми спокойно,  всичко е наред,  ще я бъде бременността. Повярвах и наистина стана. Не се отчайвай, в най добрите ръце си. НА Д-р Христов можеш да се обаждаш по всяко време. Винаги отговаря. Намери ме във фейсбук и щом си от Бургас ще се радвам да се запознаем на живо. Кураж и много късмет
Виж целия пост
# 8
Злати как роди нормално или секцио?
Наложи ли се в девети месец да останеш в София?
Виж целия пост
# 9
miii,ти добре знаеш моята история,но искам да се повторя,зареди другите момичета.
 Благодарение на серклажа на д-р Христов имам дете!
Не беше ЕТКО,защото бях в 21 седмица,обикновен си беше,но направен изключително професионално и издържа на доста силни контракции,благодарение само и единствено на серклажа,успяхме да направим кортикостероидната терапия,изключително важна за дробчетата на бебето ми,което се роди в 8 месец и дишаше абсолютно само,без затруднения.Ако късния ми серклаж беше поддал,следваше раждане без кортикостероидна терапия и бебе вероятно на кислород и в кувиоз.
Виж целия пост
# 10
Здравей миличка много се радвам че се включи. Hug
Бъдете живи и здрави с малкия Борис! Heart Eyes
Виж целия пост
# 11
Здравейте и от мен, момичета Simple Smile Нямам опит с ЕТКО серклажа, но пък имам лични впечатления от отношението и професионализма на д-р Христов, затова си позволявам да се включа. Всъщност, моят случай се доближава в известна степен до историята на bebeshok0326. Ето я накратко хронологията: имам отстранен миомен възел с отворена операция, тъй като беше на неудобно място и не можеше да се махне с лапароскопия. Година след това последваха 2 конизации на шийката (заради лош резултат на цитонамазката) като при тези манипулации външната част на шийката ми е била буквално ампутирана, въпреки уверенията, че всичко ще бъде изключително щадящо. След 2 години неуспешни опити за забременяване пристъпихме към инвитро процедура, която за наше огромно щастие беше успешна. Още от самото начало бременността беше тежка поради поредица прокървявания. Заради "ампутираната" шийка нямаше как да ми се направи серклаж и това усложняваше нещата допълнително. И въпреки, че почти през цялото време трябваше лежа (което аз спазвах стриктно), в 21с мехурът пролабира и претърпях спонтанен аборт. Няколко месеца след като се окопитихме, знаехме, че преди да тръгнем по същия път, трябва да знаем какво точно може да се направи при настъпване на нова бременност. И така, докато със съпруга ми търсихме информация, един прекрасен ден на Благовещение миналата година, попаднах на репортажа за д-р Христов и ЕТКО серклажа. Нямах представа какво е разликата с класическия, но знаех, че трябва да се консултирам с доктора и да разбера мнението му за нашия случай. Записахме първия възможен час и може би след 2 седмици бяхме на консултация в кабинета на д-р Христов. След като ме прегледа, се оказа, че при мен нито класически, нито ЕТКО серклаж е възможен (ЕТКО серклажа също се нуждае от външна част на шийката, която при мен липсва). И за мое голямо учудване чух следните думи: "Да, класически и ЕТКО серклаж  не са възможни при теб. Но нещо друго можем да направим". Тогава докторът ни обясни за абдоминалния серклаж. Каза ни подробно (дори показа) какво точно ще се направи. Не ни спести и това, че много рядко се прилага за разлика от класическия, т.е. много по-малко такива манипулации са извършвани. Абдоминалният серклаж(известен като TAC ) може да се направи лапароскопски, което е голямо предимство. За разлика от вагиналния серклаж: този може да се направи и преди бременност (превантивно) или в ранните седмици на бременността: да не ви подведа, но мисля, че е до 10-12 седмица. Всъщност, при абдоминалния серклаж, се поставя "лента" в най-горния край на шийката. Целта е шийката да се "стегне" и така да се избегне разкритие и пролабиране на мехура. След като ни обясни как стоят нещата, докрорът ни препоръча като се приберем, да потърсим и прочетем повече за процедурата.  Прибрахме се, прочетохме и знаехме, че това е нашият шанс. Решихме, че искаме да  направим серклажа превантивно, още преди бременност и след малко повече от месец бяхме отново при д-р Христов.
За условията и отношението в болницата е писано много и аз няма какво повече да добавя, просто бях очарована. Лапароскопията мина много леко. Това бе първата ми такава манипулация и много бях учудена, че след излизането от упойка, не чувствах никаква болка, ама никаква. Само на следващия ден почувствах леко драскане в гърлото, предизвикано от раздразнението заради интубирането и беше много забавно: уж с коремна операция, пък от гърло се оплаква  Joy От тогава, досега, вече почти година, нямам никакви оплаквания от манипулацията. Така премина моят абдоминален серклаж, който за момичета с проблеми като моя и на bebeshok0326, е чудесно решение.
За отношението и професионализма на д-р Христов не зная как най-правилно да се изразя: млад, уверен, определено можещ специалист. Много положително настроен, готов е да отговори на всякакви въпроси: аз още при първата ни среща не се притесних да му задавам въпроси. Той просто те предразполага да попиташ. А като го чухме как уверено обяснява кое, от къде и как ще мине, вече му се бяхме доверили и не сгрешихме Simple Smile Само да допълня, че с този вид серклаж няма никакъв проблем да се направи ембриотрансфер впоследствие, тъй като при него не се "зашива" шийката, а по-скоро се "обгръща" от "лентата".
И така... ние продължаваме борбата си, но вече доста по-уверени и подготвени за един красив финал.
Надявам се, че не съм ви отекчила с дългия си разказ, но тъй като аз бях тръгнала с настройка за ЕТКО, който впоследствие се оказа невъзможен за мен, искам да вдъхна кураж на други момичета като мен: ако д-р Христов ви предложи ЕТКО: чудесно! Ако обаче се окаже, че ЕТКО е неприложим при вас, не се отчайвайте, има начин! Просто се консултирайте с него и ще намерите вашето решение.
Извинете ме, ако много съм се отдалечила от темата, но ако мога с нещо да помогна, ще го направя с удоволствие Simple Smile
Виж целия пост
# 12
sis_s постът ти вдъхва много кураж.Пожелавам ти в най скоро време да ви се получат нещата и да искараш една безпроблемна бременност.
А и мисля че всички ние сме при най- добрия специалист.
Много здраве и успех.
Дръж ни във течение моляте.
Прегръдки!
Виж целия пост
# 13
Благодаря! Сигурна съм, че скоро всяка от нас ще има своите прекрасни моменти, защото както неслучайно пише на сайта на болницата : "Когато вярата срещне надеждата, животът намира начин!"...еми какво да се прави като това е самата истина!  Wink Hug
Виж целия пост
# 14
Самата истина!
Добре си обяснила и какво представлява абдоминален серклаж много интересно че може да се направи и преди бременност.
Вие в надежда ли работите по въпроса за бебче?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия