Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Холандия/Нидерландия -2

  • 106 982
  • 741
Линк към 1-та тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=783096

Европейска здравноосигурителна карта - издава се безплатно във клоновете на банка ДСК - http://www.ezok.bg/rights.html

два линка за студентските застраховки:

https://studentsinsured.com/en

https://www.students-insurance.eu/studenten/netherlands/insuranc … ages/icscomplete/


https://www.studymentors.eu/bg/countries.html  - На този сайт можете да намерите настоящи студенти от университета, който сте си харесали и да разговаряте с тях.

http://www.unify.bg/ - На този можете да намерите много информация за обучението в Холандия

Утрехския университет
http://www.uu.nl/faculty/science/en/contact/depts/physicsandastr … ages/default.aspx
http://www.uu.nl/en/organisation/university-college-utrecht/contact

линк към страница на Колежа с таксите:   http://www.uu.nl/university/college/EN/admissionsfinance/degrees … s/Pages/fees.aspx

другия университетски колеж на Утрехския университет - нарича се Рузвелт
http://www.ucr.nl/academic-program/courses/Pages/default.aspx

Айдховен https://tue.nl/en/education/studying-at-tue/admission-and-enroll … ams/how-to-apply/

обща информация https://duo.nl/particulier/international-student/student-finance … -does-it-work.jsp
: http://money.bg/news/id_1399229433


За наемане на студенска квартира в Хрьонинген могат да се ползват и тези групи във фейсбук: https://www.facebook.com/groups/162781577095263/, https://www.facebook.com/groups/121294141228020/.


полезна информация от
Ками* - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=783096.msg31384399#msg31384399

Студентско финансиране в Холандия. Всички начини събрани на едно място
http://www.unify.bg/2013-09-16-10-08-24.html


Sash -След първото си пътуване в Холандия за търсене на квартира в Бреда, написах един пътепис, в който разказах за впечатленията си. Мога да го споделя тук, а ако администраторът реши, че е реклама, може да го махне. Във всеки случай не води към сайт с търговска цел, никой не се облагодетелства, а може да е полезен.

http://patepis.com/?p=66294

Виж целия пост
# 1
Привет на всички! Дъщеря ми е приета в университетския колеж в Утрехт по програмата Liberal Arts. Grinning

Искам да попитам мамите, чиито деца са получили финансов заем - Basic grant  от DUO :
-има ли вероятност да не ви одобрят и да не ви отпуснат заем?
-те ли преценяват каква сума да ви отпуснат, или вие сами си определяте?
-задължително условие ли е договорът за работа?
-кога получихте първата вноска и това съобразено ли е със сроковете на университета за внасяне на таксите?
Благодаря предварително bouquet
Виж целия пост
# 2
Поздравления, именно UCU и точно Liberal Arts and Science завърши голямата ни щерка преди няколко години - през 2012. Тогава не се минаваше през ДУО, самият колеж изпращайки ни офертата декларира, че може да направи отбив от туишъна в размер на 5К евро годишно, на базата на показаните резултати на есето и интервюто, при условие да си поддържа успеха, което запазиха до завършването, тоест таксата с бординга и общежитието общо за нас беше около 8К годишно. Разбира се, искаха пруф за доходи, изпратих им справка за годишен доход за 12 месеца назад, която преведохме сами наръка, на бланката, както и фишове от последния месец, отново с превод - бруто сума - удръжки, нето сума, никой не се е формализирал за официални заверени преводи.
за общината искаха акт за раждане - отново преведохме на английски на ръка, може би са си имали начин да си сверят идентизност, никой не ни е етопрмозил с преводи.
УЧУ си имаха грижата за организация за общината, номера, (те дават писмо, уверяващо енролването и мястото в общежитията на комплекса, с което писмо студента си ходи в банката, при мобилния оператор и в общината, ако има нещо. Повечето неща стават по пощата или онлайн, слад като веднъж си подал документите.
За работа изобщо не е ставало дума. В УЧУ има вариант да се поработва в столовата, или в библиотеката или да се гледат дечица, но по-нататък, в първи курс - трудна работа. На опознавателната седмица може да пита тутора за всичко....
Виж целия пост
# 3
тук съм, поне докато не мине кандидат студентската кампания 2018-2019. Бреда е едно от желанията на сина ми, макар и не първо. но... нищо не се знае
Виж целия пост
# 4
Благодаря, StefanB Simple Smile!
Виж целия пост
# 5
И ние сме запътили за Холандия ...  newsm78
Виж целия пост
# 6
На добър час,Naddya Peace
Виж целия пост
# 7
Ох, този заем ...  Thinking

Аз се включвам почти в отговор на ДиВа ツ, че ние вече втора година го очакваме и няма и няма...
Никакво обяснение не му дават на сина ми защо не го получава, казали са му, че документите са му подадени коректно, но постъпления по сметката няма... Той не работи и като неработещ студент има право само на тези 160 евро на месец за таксата, но не ги получава и това си е.

А от обясненията на StefanB разбирам, че откакто щерка му е била студент, нещата доста са се променили.

Успех на новите в темата и дано да се появи някой, който да се похвали с финансирането и как се е стигнало до него реално.
Виж целия пост
# 8
Ами ние можем да се похвалим, че вече пореден месец получаваме разсрочен заем за таксата на обучението. Съветвам, тези които не са получили до момента, да си запишат час и среща в офис на ДУО и на място да се види какъв е проблема и как да се разреши. Ние също се лутахме месеци, докато станат нещата. Успех на всички.
Виж целия пост
# 9

MAMA GALQ , как стана прехвърлянето в Лондон?

Благодаря за новата тема! bouquet
Виж целия пост
# 10
не не се прехвърли в смисъл Университета - "загуби" 6 те месеца в Холандия /и двете мислим че и бяха ценен житейски опит/
В Лондон и около Лондон и бяха всички приятелки от училище и тя просто се измести там в началото при едната от тях
първо почна работа , а сега учи и работи и така
Виж целия пост
# 11
Здравейте мами! Hug

В момента съм студентка в Холандия. Година и половина учих IBMS в един от университетите, a през август се надявам да се преместя в Ротердам.

След като прерових каквито групи за студентски квартири има във фейса, се отчаях, защото или са твърде скъпи, или регистрация в общината не е позволена на адреса, или са клаустрофобични, или всичко това. И така си затвърдих мнението, че няма други като бг мамите. Simple Smile
Пиша ви с молба - ако знаете сайт, имате студент в града, познавате някого, който може да ми помогне или се сетите за някаква подобна информация, приемам лични съобщения и коментари надолу.

Относно ДУО мога да споделя от личен опит, че просто трябва да бъдете (студентите да бъдат) много настоятелни. Холандците трябва да се ръчкат, ако искаш да ти свършат работа. Това, което аз направих, когато кандидатствах за студентски заем, беше да пиша в една форма, че имам проблем с изтеглянето на формуляра, който трябва да се попълни, когато искаш да получаваш този заем. Отговориха ми седмици след това и като цяло кореспонденцията ни беше директна - тоест пратих си документа на човека, който се занимаваше с мен. Има хора, които бързо се справят с това, но има и такива, които по година-две чакат отговор. Както казах, без ръчкане не става, тъй като бюрокрацията тук е страшна и комуникацията в много случаи не е на много добро ниво.

Ще се радвам, ако някой откликне на молбата ми! Също така, ако имате въпроси относно живота тук или каквото и да е, стига да съм компетентна, ще помогна!

Поздрави  Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Дива, честито!
Да ви е ползотворно ученето в Утрех! Hug

Ако отговаряш на изискванията за финансова помощ ( различни са видовете. Някой са заеми), то такава ще бъде отпусната. Явно бавят документите на децата, които не са живяли в Холандия. не знам защо. Но холандците спазват законите и ако там пише, че ви се полага, ще я получите. Съветите за повечее настоятелност са много добри, защото всеки път попадаш на различен служител. Често в Холандия ми се е налагало да питам по няколко пъти, докато стигна до нужната ми информация. Не искам да лепвам епитети за някой служители, но и в България си ги имаме подобни. така че се борете. Не мога да разбера защо никой от студентите, завършили средно образование в Холандия, не е имал какъвто и да е проблем или забавяне на документите за финансиране. При тях всичко е обработено и задействано за няколко дни.

Gabriela_S,
Знам колко е трудно, защото на нас ни се налагаше да търсим студентска квартира в Лайден и намерихме чак през декември. Много студенти прекъсват или се преместват и съответно освобождават квартири, но това се случва след сесията! Стискам ти палци!
 
Виж целия пост
# 13
         http://www.europarl.europa.eu/ … sp;    


 Peace
Виж целия пост
# 14
Така и така споменахте мобилните оператори, да попитам вашите деца кои са избрали и доволни ли са?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия