Колко пари месечно давате за храна?

  • 169 331
  • 2 293
# 915
Всъщност има макс. 2 месеца без зеленчуци, иначе всеки месец си има по нещо специфично. През зимните месеци имаш зеле, кисело зеле, цвекло, праз, ряпа. Грозде има до началото на ноември, след това има кестени, нарове, тиква. Изобщо разнообразна растителна храна има цяла година. Салата марули с репички ми звучи добре като за април- май, но не и за ноември. Нито ще е вкусна, нито полезна.

Цитрусите са в сезон, когато тук в Северното полукълбо е зима. Някъде от края на ноември до края на февруари. Гръцките може да са с малко по-различни месеци.

Иначе има някакви цитруси и банани цяла година, но тогава излизат българските сезонни, така че го броя за извън сезона за екзотичните плодове. Може би само лимони, като подправка.
Виж целия пост
# 916

Цитрусите са в сезон, когато тук в Северното полукълбо е зима. Някъде от края на ноември до края на февруари. Гръцките може да са с малко по-различни месеци.

Еми не. От края на октомври и в момента още ги има по дърветата, поне портокалите. Ще ги има и до края на юни.

Обобщавай моля те само за твоето местоживеене. Тук има два месеца само когато доматите са парникови, през останалото време не са. Зелени неща, включително всякакви салати има целогодишно. Което не значи, че в България заменях доматите и салатите с ряпа и зеле, просто защото не обичам ряпа и зеле.
Виж целия пост
# 917
Не знам какво му е вредното на айсберга, но е единственият листен зеленчук, от който ако направя салата без да е изкиснат час във вода, не хвърча до WC. От нитратите на уж сезонните марулки толкова съм страдала, че не ми се говори. Когато ММ закъса със стомаха гастро-ентерологът му позволи салата единствено от айсберг. Та при нас се уважава.
Виж целия пост
# 918
Да де, технически и ботанически е така, въпросът е дали ще попаднат в моята пазарска количка, това имам предвид под "има плодове и зеленчуци за всеки месец".

Пък и вече писах, че в Южна Европа и Гърция месеците са малко изместени, така че мисля, че би трябвало да сме се разбрали, не се заяждай.
Виж целия пост
# 919
Не знам какво му е вредното на айсберга, но е единственият листен зеленчук, от който ако направя салата без да е изкиснат час във вода, не хвърча до WC.

Не съм казала, че е вреден, но е най-малко полезен. Това е буквално хрупкава вода. Има достатъчно за четене по този въпрос. Отделно и на мен ми е напълно безвкусен този зеленчук.

Сирен, за цитрусите не се заяждам, но традиционно се споменават като заместител на останалите плодове през зимните месеци, защото тогава на тях им бил сезонът, а те зреят около осем месеца годишно.
Виж целия пост
# 920
Всъщност има макс. 2 месеца без зеленчуци, иначе всеки месец си има по нещо специфично. През зимните месеци имаш зеле, кисело зеле, цвекло, праз, ряпа. Грозде има до началото на ноември, след това има кестени, нарове, тиква. Изобщо разнообразна растителна храна има цяла година. Салата марули с репички ми звучи добре като за април- май, но не и за ноември. Нито ще е вкусна, нито полезна.

Нима няма да е полезна? Защо?
Кисело зеле и туршии не е нещо полезно, а ако едно дете яде яде плод два пъти дневно ми кажи какво сезонно ще яде от ноември до май. За зеленчуците и дума няма да отварям, защото ако някой не затваря буркани и не намира нещо консервирано за по-полезно от нещо прясно просто няма да яде друго освен ориз и картофи по 7-8 месеца в годината.
Но това го казвам по повод потреса от големи суми за храна. Може да не е нито много като количество, нито кой знае какво, но само плодовете и зеленчуците да ти формират сериозна сума. Това за протокола, както казах, лично за мен и да изчезнат всички плодове завинаги няма да разбера.
Виж целия пост
# 921
И на мен ми е много безвкусен айсбергът.
Виж целия пост
# 922
Аз тази зима пробвах айсберг+ситно накълцан праз, много ни хареса Blush
Виж целия пост
# 923
Няма да е полезна, защото най-вероятно ще е гледана хидропонно, в някакви парници, без достатъчно слънце. Освен това ще е някакъв странен сорт, който да може и при измъчени условия да порасне до търговски вид.

Повечето комерсиални плодове и зеленчуци са ми наполовина несмилаеми. Не си и помислям да взема от хубавите лъскави ягоди с търговски вид.

Иначе през зимата има запазени ябълки от есента, та ето ти един локален плод, който е в сезон. Нямам предвид да може да се вземе от дървото и да се яде, но го има по пазарите масово, не е пораснал измъчено с интензивно земеделие.
Виж целия пост
# 924

Плодове и зеленчуци пазарувам сезонно, само банани целогодишно, но това е, защото гледам маймуни.

Бе то сезонно с плодовете ок донякъде, през зимата има цитруси те не растат тук, ама им е сезона, но по 9 месеца в годината да не се ядат зеленчуци в наши дни ако можеш да си позволиш друго, не ми се струва обосновано.
Как девет месеца, около три са и пак има кореноплодни и такива, които се съхраняват повече време на студено/под земя. Не сме в Норвегия все пак. Просто народът забрави че съществуват и други зеленчуци освен краставици и домати...
Виж целия пост
# 925
Не помня откога не съм яла хубава ябълка. Напълно го отписах този плод, също и кайсиите. Ако ще ей сега да са набрани от дървото под сицилианското слънце, нямат нищо общо на вкус със силистренските кайсии например. Виж ягоди толкова много, евтини и супер вкусни, не съм виждала никога преди. И грамадните са сочни и вкусни и нямат вътре онова гадно бяло хрупкаво нещо. Представа нямам как растат на камък с 50 см почва, също и доматите.
Виж целия пост
# 926

Плодове и зеленчуци пазарувам сезонно, само банани целогодишно, но това е, защото гледам маймуни.

Бе то сезонно с плодовете ок донякъде, през зимата има цитруси те не растат тук, ама им е сезона, но по 9 месеца в годината да не се ядат зеленчуци в наши дни ако можеш да си позволиш друго, не ми се струва обосновано.
Как девет месеца, около три са и пак има кореноплодни и такива, които се съхраняват повече време на студено/под земя. Не сме в Норвегия все пак. Просто народът забрави че съществуват и други зеленчуци освен краставици и домати...
Чушки няма български, нито спанак, нито много други неща, които или са внос или са замразени, пак внос. И народът не забравя, много добре си помня соц менюто от туршии и колко месеца годишно е било. Аз съм ок с това, пак казвам, това са ми навиците, но не всеки се храни така и не виждам по какъв начин е полезно.

Мамасита, в Испания и Африка ги гледат на слънце и не пътуват с месеци дотук, а пристигат за ден. Нищо неполезно няма, освен нитратите и тн, които си ги има целогодишно и във всичко, даже и в био-то, защото за био изискванията не са по-различни в този план.
Виж целия пост
# 927
Преди 2 години ядох най-вкусните и уникални кайсии, които бяха с малко по-странна форма, едни издължени. Килограмът им вървеше по 6 лв и то в сезона им, но си заслужаваше всяка стотинка. На ден изяждах по 2 кг.  Grinning Миналата година не попаднах на такива.
Виж целия пост
# 928
Не съм казала, че е вреден, но е най-малко полезен. Това е буквално хрупкава вода. Има достатъчно за четене по този въпрос. Отделно и на мен ми е напълно безвкусен този зеленчук.
Ясно. Прозвуча ми като "не бих купила кренвирши", затова реших, че има нещо специфично, което съм изпуснала. Peace За съдържанието не споря. Иначе вътрешните листа на айсберга и само измити нагъвам. Laughing
Виж целия пост
# 929
Какво ако са вносни плодовете и зеленчуците? Това че цяла Европа е залята с ужасните холандски домати не значи, че навсякъде гледат и съответно изнасят толкова ужасни домати. Аз постоянно купувам дини и репички внос от Либия. Страхотни са и както казва Бояна пристигат на същия ден. Същото е и с вноса до България. Някой писа, че нямало как там дивата сьомга да е прясна. Не е вярно, носят от Норвегия охладена постоянно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия