Колко пари месечно давате за храна?

  • 169 277
  • 2 293
# 930
И на мен ми е много безвкусен айсбергът.

По скромното ми мнение целта му не е да е вкусен, а да напълниш цял леген с малко калории и да поеме вкуса от другите съставки. На мен лично много ми допада като част от салати с морски дарове или синьо сирене. А и го деля на две, така че ми стига за салата за два дена. Вчера например правих с риба тон, царевица и сушени домати, днес ще е с краставица, морков и чесън.
Под сезонно пазаруване имам предвид, че най-много ползвам масовите зленчуци и плодове, които плъзват по пазара в съответния сезон и логично тогава цената им е най-ниска. Есенно-зимния сезон се яде праз, червена чушка, старо зеле, морков, цвекло, ряпа, земна ябълка и тиква, а пролетно-летния - злени салати, краставици, тиквички и домати. Хем така не ми омръзва. И готвенето е различно - ето сега няма да сложа свински джолан с боб в глиненото гърне, а ще направя миш-маш или печени тиквички. 
Виж целия пост
# 931
И аз искам рецептата за рибната супа на Чек.

И аз, защото понятие си нямам за каква рецепта говорите.

А, Янечек е постнала, отивам да чета.

 Joy А от кога те разнасяме с тази чорба  Hug
Виж целия пост
# 932
Кюфтета, защото са лесни, не искат много фантазия и е малко вероятно да предизвикат много мусене.
Ако са от скарата на гарата, сигурно не искат фантазия. Но всъщност е нужна доста добра фантазия, за да можеш да направиш над 30 вида кюфтета. Аз мога, включително от извара с бадемово брашно и леща с орехи.
Виж целия пост
# 933
Говоря за базови кюфтета от кайма. Не за топчета от нещо друго, наречени "кюфтета".
Виж целия пост
# 934
И на мен ми е много безвкусен айсбергът.

По скромното ми мнение целта му не е да е вкусен, а да напълниш цял леген с малко калории и да поеме вкуса от другите съставки. На мен лично много ми допада като част от салати с морски дарове или синьо сирене. А и го деля на две, така че ми стига за салата за два дена. Вчера например правих с риба тон, царевица и сушени домати, днес ще е с краставица, морков и чесън.
Под сезонно пазаруване имам предвид, че най-много ползвам масовите зленчуци и плодове, които плъзват по пазара в съответния сезон и логично тогава цената им е най-ниска. Есенно-зимния сезон се яде праз, червена чушка, старо зеле, морков, цвекло, ряпа, земна ябълка и тиква, а пролетно-летния - злени салати, краставици, тиквички и домати. Хем така не ми омръзва. И готвенето е различно - ето сега няма да сложа свински джолан с боб в глиненото гърне, а ще направя миш-маш или печени тиквички. 
Това ясно, но ако един човек само имаш, който два пъти дневно яде плодове е ясно, че това не могат да са сезонни или плодове от региона. Просто няма как да яде ябълки 9 месеца. Същото и със зеленчуците. Ако обичаш спанак ще си купиш замразен, той не е евтин или ако ти се яде домат или чушка ще са испански. Там са си сезонни, виждам ги абсолютно същите тук, даже са и на същите цени.
За традиционно българско готвене обаче, наистина не е нужно да се купуват такива неща, но пък сиренето е екстремно скъпо, а даже и боба не е евтина храна. Може с малко пари да се яде нещо, на като цяло е много скъпо за българските заплати. И това го казвам, макар изобщо да не споделям мнението, че извън България храната е без пари, просто тук за българския стандарт е безумно скъпо всичко, за сметка на това става все по-ниско като качество. Хубавото ни свинско се изнася за Испания, а масово тук се продава евтино испанско, което е от гадни породи и е ужасно на вкус.
Виж целия пост
# 935
Говоря за базови кюфтета от кайма. Не за топчета от нещо друго, наречени "кюфтета".
Минимум 20 различни вида от кайма ще ти направя. I bet.
 Още нещо.
Салата марули с репички ми звучи добре като за април- май, но не и за ноември. Нито ще е вкусна, нито полезна.
Не си ли чувала, че през септември в България се засажда есенната маруля, така че през октомври и ноември тя е точно сезонен продукт?
Виж целия пост
# 936
Аз си засях спанак през август, когато по принцип му било рано и си имах и през есента и сега от февруари. През януари не ми се ровеше под снега, иначе беше под найлон и можех да го консумирам и зимата. Но аз и замразен го консумирам.
Виж целия пост
# 937
Уиш, разбира се, че може да има вариации на кюфтето, но все пак нещата са сравнително лесни и трудни за объркване. Иначе и аз правя:
- Кюфтета на открит огън
- Бургери на тиган
- Пържени кюфтенца с галета
- Кюфтета в доматен сос
- Кюфтета с праз
- Печени на фурна

Вече не знам кое точно броиш за "различен вид кюфте", защото и аз мога да ти кажа, че правя "кюфтета с октопод", които технически обаче не са нещо супер засукано. Разбира се, че с кайма плюс други съставки може да има доста комбинации. Като се сложи и сос, още варианти. Та дай да уточним първо на кое му викаш качествено различен вид кюфте.

Иначе има едни правила за храната, малко азиатски. Някои храни са охлаждащи, други- сгряващи. Зелената салата е към охлаждащите, някак инстинктивно не ми стои добре през есенните месеци.
Виж целия пост
# 938
Аз си засях спанак през август, когато по принцип му било рано и си имах и през есента и сега от февруари. През януари не ми се ровеше под снега, иначе беше под найлон и можех да го консумирам и зимата. Но аз и замразен го консумирам.
За всеки, който може да засее нещо или има кой да му го засее, както и да му отгледа животно, за всеки с троен фризер и мазе, животът и сметките в него са различна вселена, но за онези, които, както казва Лиляна, живеем в най-мръсния град и си нямаме село, нещата могат да са цифри, които на останалите да се струват скандални.
Виж целия пост
# 939
Честно казано, само във форума съм чела за хора, които ежедневно консумират килограми плодове. Не знам защо и как става това, но у нас никой не яде такива количества, дори големият ми син, който като хване уреда за чистене на чушки и подкара ябълките, може да ги избуши и изяде всичките, но това не е всеки ден. Ние с мм не обичаме плодове, с изклчение на червените, а децата ядат по един-два, максимум три плода на ден. Вечер се яде салата и това е напълно достатъчно да задоволи нуждата от витамини, при положение че не сме вегани и ядем и животински храни.
Никога не зареждам хладилника с плодове - купувам ги в деня, в който ще се ядат и в такива количества, че да не загниват. Плод-и-зеленчука е на три крачки от дома ми, не се налага да паля колата и да пазарувам на седмична база. Но пък ако го правех и ядяхме килограми плодове на ден, щях поне да ида до борсата и да си ги купя по-евтино и по-пресни.
Виж целия пост
# 940
Всъщност има макс. 2 месеца без зеленчуци, иначе всеки месец си има по нещо специфично. През зимните месеци имаш зеле, кисело зеле, цвекло, праз, ряпа. Грозде има до началото на ноември, след това има кестени, нарове, тиква. Изобщо разнообразна растителна храна има цяла година. Салата марули с репички ми звучи добре като за април- май, но не и за ноември. Нито ще е вкусна, нито полезна.

Нима няма да е полезна? Защо?
Кисело зеле и туршии не е нещо полезно, а ако едно дете яде яде плод два пъти дневно ми кажи какво сезонно ще яде от ноември до май. За зеленчуците и дума няма да отварям, защото ако някой не затваря буркани и не намира нещо консервирано за по-полезно от нещо прясно просто няма да яде друго освен ориз и картофи по 7-8 месеца в годината.
Но това го казвам по повод потреса от големи суми за храна. Може да не е нито много като количество, нито кой знае какво, но само плодовете и зеленчуците да ти формират сериозна сума. Това за протокола, както казах, лично за мен и да изчезнат всички плодове завинаги няма да разбера.

Как не те е срам на туршията и киселото зеле да посегнеш Simple Smile. Аз ги обичам много, но са много солени При мен всичко расте целогодишно, но е ужасно скъпо и съм бистрила темата, че повечето хора купуват джънк фуд, защото е евтино. Аз пазарувам зеленчуци и плодове и готвч както съм го правила и в БГ.
Виж целия пост
# 941
Трябва да ви кажа, че току що хапнахме с една дружка страхотна сръбска скара при един върло леп сърбин  Heart Eyes Ма много хубав, не дава да го снимам Laughing Иначе одма щях да ви го покажа, не съм стисната, знаете Wink
Виж целия пост
# 942
Ами, Мамасита, кюфтенцата от бяла риба са твърде различни от пилешките или пуешки кюфтенца, които са още по-различни от телешките. Добавките ги правят съвсем различни. Там вече зависи какво ми е хрумнало да метна в робота да се мели.

Янечек, плодове не толкова, но за сурови зеленчуци, ако дойдеш у нас, ще се изплашиш. Дъщеря ми сигурно е била коза в предишен живот. "Солетите", които тя лично ми поръчва се правят така- една червена чушка, една зелена, една краставица, един морков, едно клонче селъри се режат на пръчици и слагат в чаша, също като букет цветя. И като се разхрупа, все едно заек гледам.
Виж целия пост
# 943

За традиционно българско готвене обаче, наистина не е нужно да се купуват такива неща, но пък сиренето е екстремно скъпо, а даже и боба не е евтина храна. Може с малко пари да се яде нещо, на като цяло е много скъпо за българските заплати. И това го казвам, макар изобщо да не споделям мнението, че извън България храната е без пари, просто тук за българския стандарт е безумно скъпо всичко, за сметка на това става все по-ниско като качество. Хубавото ни свинско се изнася за Испания, а масово тук се продава евтино испанско, което е от гадни породи и е ужасно на вкус.

Вярно е, за съжаление. Много ни е скъпа храната като цяло спрямо стандарта и често у нас е по-скъпо, отколкото в държави с по-висок стандарт на живот и заплати, а качеството никакво го няма.
Виж целия пост
# 944
Честно казано, само във форума съм чела за хора, които ежедневно консумират килограми плодове.
Еми, казах ти, българите, особено от моето поколение сме гледани така, че това ни звучи абсурдно, защото нямаше. За други не е така. Имам у нас двама души, от които само единия яде два пъти дневно или две ябълки и два портокала, или нещо друго в този мащаб и това е повече от килограм и са само плодовете. Отделно яде сурова чушка, домат или нещо друго, просто така е свикнал. Другия също така е свикнал, но поне за неговите навици не съм виновна аз. А за себе си вече казах – мога никога да не ям плодове и почти никога не ям. Обичам салата, но ям и туршии с удоволствие, даже ако е студено просто това ми се яде. Въпрос на навици и вкус.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия