Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултация за Детска церебрална парализа с доц. д-р Чавдаров - тема 4

  • 96 200
  • 418
# 390
Мамсон
Не работя с НЗОК.
Пишете на лични.
Успех.
Виж целия пост
# 391
Мамсон,
Не работя с НЗОК.
Потърсете ме на моб.тел.: 0889 634 252, в работни дни между 9 и 15 часа.
Виж целия пост
# 392
Здравейте, д-р Чавдаров.
Дъщеря ми след 10 дни става на 10 месеца. Естествено раждане, 3.100кг., 5 дни след термина. Обърна се от гръб по корем малко преди да стане на 3 м. и от корем по гръб точно като стана на 3м. Може да стои седнала откакто стана на 6м. Не може обаче да пълзи напред, по-скоро се “сурка” назад и също така все още не се изправя по мебелите. Много обича и може да върви като е хваната за ръце. Нужно ли е според Вас да я прегледа детски невролог относно пълзенето и изправянето или е в рамките на нормалното за нейната възраст все още да не може?
Благодаря!!!
Виж целия пост
# 393
МимКа164.
Детето Ви направо е шампион по двигателно развитие, по представената от Вас информация.
"Суркането назад" е свързано с опити за заемане на четириопорен стоеж, който е подготовка за следващото лазене.
На предложения линк, ще намерите физиологичните нормативи за двигателното развитие на детето във времето, като има персонални отклонения във времето на развитие до +/- 1,5 месеца.
https://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigat … _razv_karma4e.pps

Оставете детето да се "бори" с гравитацията самостоятелно, като по този начин то придобива различни собствени опитности, които отварят нови двигателни умения.
Не повтаряйте грешките описани в линка!!
Успех.
Виж целия пост
# 394
Здравейте д-р Чавдаров:) Майка съм на момченце на 11 мес възраст. От 2 месеца забелязах,че от време на време си извива гърбчето назад и фиксира погледа за 2 секунди, също извършва движения тип тикове- повдига си раменете, стяга цялото тяло , прави хоботче с устичката ,издава хъркащи звуци и звук на силно вдишване през носа. Роден в 39 г.с планово секцио, с двоен възел истински на пъпната връв,с пролонгиран иктер лекуван с фототерапия( индиректен билирубин 300),боледувах от ковид в 6 л.м. Относно двигателното развитие изправя се самостоятелно в кошарата и прави крачки странично, опитва се да пълзи за да достигне играчките.Какво е мнението ви за тези неволеви движения? Какво да предприемем като родители?
Виж целия пост
# 395
Здравейте д-р Чавдаров! Имам момиченце на 8,5 месеца. Много активна, рано започна да се обръща, научи се сама да се изправя до седнало положение и седи, преди месец и половина започна да се изправя сама права, вече се придвижва по мебелите и иска да ходи, да се катери и постоянно да се движи (няма спокойствие, но аз се радвам Grinning ). Роди се с малка фонтанела (1х1см), която се затвори около петият месец. От тогава главичката и расте с по 0,5 (понякога и 1см), в момента е 43,7см.

От около 2-3 седмици забелязах нещо, което прави - разперва или протяга ръчички, отваря си устата и започва да трепери с ръчичките (може би трябва да се види, за да разберете, но не знам как се качва видео). Мисля, че се случва когато иска да вземе нещо, да хване (например бяхме във верига хр.магазин и правеше това нещо докато обикаляхме щандовете. Тя ги гледаше и всякаш искаше да хване продуктите). Прави го и като погледне например нещо на масата или скрина вкъщи, също и ако държа нещо в ръката си, гледа го и го прави, също ако хапвам нещо и иска и тя. Разбира се, не всеки път, но по няколко пъти на ден със сигурност. Отдавам го на това, че много се вълнува и иска да хване самият предмет, но все пак започна да ми става вече и притеснително, защото последният път като го направи толкова се въодушеви, че за секунди се разтрепери цялата.
Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря!
Виж целия пост
# 396
Др.Миме,
Само по описание на движения, които Вие наричате "неволеви", не е сериозно да Ви отговарям.

Дарлинг
Силната емоция понякога води до преходни неконтролирани движения..... случва се и при възрастни.. Simple Smile
Виж целия пост
# 397
Здравейте отново Др Чавдаров:) Най-вероятно не съм се изразила правилно - тези движения са все едно прави тикове, върти си и главичката бързо наляво-надясно( в този момент ако го извикам по име,спира с въртенето, поглежда ме и после пак почва), понякога разперва ръчички и стяга тялото за секунда, повдига раменете.Краткотрайни са, появяват се 2-3 пъти на ден, като е превъзбуден и повече. Въпросът ми беше имаме ли повод за притеснение на този етап?
Виж целия пост
# 398
Отговорът ми беше, че е несериозно да отговарям, без лекарски преглед.
Виж целия пост
# 399
Здравейте, Доц. Чавдаров. Имам дете на 2г и 2м, което все още не ходи самостоятелно. Посещаваме ежедневно рехабилитации във вашата болница, но хипотонията на детето още не е овладяна напълно. Имаме ли повод да смятаме, че щом до този момент детето не е проходило, то има някаква форма на ДЦП?
Виж целия пост
# 400
Викт0ри,
Изпратете ми на лични трите имена на детето, за да проверя за какво става въпрос преди да Ви отговоря.
По скалата на Дюбовиц има поне 100 причини за хипотония в детска възраст......
доц. Чавдаров
Виж целия пост
# 401
Здравейте, др. Чавдаров. Дъщеря ми е на месец и половина. Роди се в началото на 38 седмица, 2800кг с апгар 9-10, секцио по медицински причини. Още от самото начало си обръща сама главата от едната на другата страна и има много резки движения. Сега започнахме да я слагаме по корем и почти веднага започна да се обръща по гръб самичка като първо завърта главата и горната част на тялото, а после и долната. От това, което чета и е прекалено рано да се обръща.
Виж целия пост
# 402
Бибси86,
Откъслечното самообразоване, особено в медицинската сфера, е доста объркващо и рисковано, понякога.
Виж целия пост
# 403
Здравейте, доц. д-р Чавдаров . Синът ми е на 1г и 10 месеца и все още не ходи. Имаме поставена диагноза “изоставане в двигателната система”. Ходили сме на физиотерапия и има резултати доста. Сега ми се иска отново да посещаваме , но не мога да намеря къде да ходим. Там където сме ходили преди ми дават доста напред час , за след 3-4 месеца. Ще съм благодарна ако ни насочите нанякъде. Ние сме от Пазарджик и ако е някъде наблизо пътуваме, но ако е примерно в София ще трябва да е нещо , където ще можем да останем като “болничен прием” . Надявам се да ми отговорите и да ни помогнете, защото вече съм отчаяна.
Виж целия пост
# 404
Здравейте Доц.Чавдаров…имам бебе на 10 месеца с повишен мускулен тонус е…роден в 37 седмица секцио…52 дни в неонатология и вродена трахеомалация…не държи още главата…правен е ЯМР и скенер всичко е добре…и сме до тук…двоумя се за дцп вече…
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия