Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Видове тревни смески и засаждане на райграс

  • 22 695
  • 60
Здравейте!
Не намерих скорошна тема по този въпрос, за това създавам нова.

Миналото лято се сдобихме с къща близо до града. Смятаме да я превърнем в постоянен дом. Имаме около половин декар градина, част от която е заета с плодни дръвчета, отделили сме и място за зеленчукова градина. Свободното пространство искаме да засадим с трева. До момента сме напръскали с препарат, за да уморим плевелите, почистили сме. Предстои да фрезоваме. След това (предполагам) трябва торене и после да засадим тревната смеска. И тук не мога да взема решение. Чета, чета, обаче се притеснявам да не сбъркам.
Теренът е равен, слънчев.  Искаме максимално лесна поддръжка морава. Поне още година няма да сме там постоянно, защото правим голям ремонт на къщата. Въпреки това е близо и можем да ходим поне няколко пъти в седмицата, ако не е всеки ден, за да поливаме, имаме кладенец. Притеснява ме косенето.  Мъжът ми няма да е във възторг, ако всяка седмица трябва да коси  Mr. Green Тревата ще се гази умерено на този етап, в бъдеще и от деца. Не държа да е като от списание, но искам да е красиво. Основното изискване май е да се поддържа сравнително лесно  Laughing


Колебая се между:
- Тревна смеска с диви цветя без косене Искам я, защото не се коси  Mr. Green И защото си я представям красива, когато нацъфти. Притеснява ме, че не знам колко висока става. Не искам трева до колене. Освен това не съм сигурна, че няма да избият обичайните плевели и дали е подходяща за газене.
- Тревна смеска за овощна градина и лозя с изключително ниска поддръжка

Тази ми се вижда най-подходяща.
- И ниска детелина с микро листа - красив тревен килим с рядко косене - най-евтиното и просто решение, но не знам дали ще ми хареса крайния резултат...

Ще се радвам на вашите съвети, критики, препоръки и споделен опит по темата, защото (както вероятно ви е станало ясно), съм пишман градинарка  Mr. Green

Виж целия пост
# 1
Ето малко от моята детелина. Косим я на 2-3 седмици. И на суша, и на утъпкване издържа. направо е безсмъртна.
https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/14956601_1211528 … 5&oe=59798712

https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/18195151_1393915 … a&oe=5974F1ED
Виж целия пост
# 2
Уиш, благодаря  Hug
Аз точно нещо безсмъртно искам, защото никак не съм разбирач...

Подозирам, че съпружието няма да я хареса, защото иска трева (остра). Ама като иска трева ще има и косачка да си я коси  Mr. Green
Виж целия пост
# 3
Ако иска остра трева, нека да е смеска, в която преобладава декоративният троскот. И той е от безсмъртните, а расте много бавно. Единствен недостатък е, че ако зимата е много студена, пожълтява, но напролет пак се оправя.
Виж целия пост
# 4
Тъкмо четох за декоративния троскот и много ми хареса как се държи, май това ще е.

Проблемът е, че в момента се мъчим да го отвъдим  Mr. Green Не е само той де, всичко напръскахме, че беше страшен буренак...

Че изсъхва не ми е драма, не вярвам кой знае колко да се мотаме в градината през зимата.
Виж целия пост
# 5
Споко. Вие се мъчите да отвъдите див троскот. Декоративният е красавец.  Laughing
Виж целия пост
# 6
Tевната смеска без косене от снимката  ....по спомен е 70-80 см височина ,което предлага чудесно укритие за влечуги .Още повече че казвате е доста спокойно и не се живее постоянно.
Детелината има същия неприятен момент ,макар и по-ниска не се вижда какво има под листата. Друг неприятен момент е ,че по време на цъфтежа е пълна с пчели ,което носи известни ограничения в ползването на ливадата. За игри например.
Последното ,от което съм много доволна  е сорт трева за слънчево и сухо място.  Остава зелена и не прегаря на силното юлско слънце и не изисква честите поливки, които са направо задължителни за други сортове. Тя не е подходяща за под плодните дръвчета заради сянката им.
Косенето от средата на май до началото на юли е веднъж седмично, за да е като от списание. После се разрежда значително и не се усеща толкова.
За плевелите:има един препарат ,който селективно изгаря само тях .Пръска се наред ,но умират само плевелите. При интерес после ще ида до гаража да го видя как се казва.
Има уреди за ръчно вадене на плевели ,но си е труд.
Моят двор е на нива и там където играят децата не ползвам химия(изключение препарат против кърлежи), а там където ми е само за гледката...химизирам на воля  Blush.
Важно е каква косачка ще изберете. Според вида и размера на терена. Ако е полегат и достъпен за ток(има макари по 50 м. кабел)препоръчвам електрическа, но не от най маломощните.
Моята има няколко нива за височината ,което ми позволява в жегите да я оставям с 1-2 см по-висока.
Моторните е хубаво да са самоходни ,защото са доста тежки. Те позволяват да се коси без да се съобразяваш с кабел ,но пук си искат ежегодна профилактика ,свещи ,есен се вади горивото да се зазимяват, което не е най-приятното занимание. Така че човек трябва да прецени с кое ще му е по-добре да премята кабели или това.
Хубавата косачка е инвестиция особено  когато домът си е ваш.
Понякога има проблем с мравки, къртици и едни малки насекоми като оси ,но по малки. Да не пълня темата ,ако се появи ще го обсъдим.

Олях се  Embarassed .Моля за извинение!
Виж целия пост
# 7
Да, това за хубавата косачка е много важно. Изключително удобство са косачките от мулчиращ тип, които раздробяват окосената трева на ситно. Така тя служи като тор и подхранва тревата и  не е нужно да си играе човек със събиране на окосената трева.
Виж целия пост
# 8
   ! Има косачки ,които позволяват и косене с кош и косене с мулчиране.
При мулчирането има един момент с пожълтяването на тревните трохи  ,който за мен не е проблем ,но ако държите на награда от списание ....няма да е перфектно.
Виж целия пост
# 9
Да, кошът може да се сваля и да се мулчира. Пожълтелите "трохи" трева изчезват за 4-5 дена. Предполагам, не е голям зор да се изтърпят, но пък подхранват добре тревата. Иначе да, през тези 4-5 дни няма да има награда от списание.
Виж целия пост
# 10
Благодаря ви за мненията, дами  bouquet

Аз награда от списание не искам, искам мързелива ливада  Mr. Green

mamamari, мерси за насоките. Точно това са и моите опсасения относно високата трева.
Ежеседмичното косене не ми е опция. Въпреки, че ще живеем там постояно обслужването трябва да е като за вила - колкото може по-рядко. Кифленска работа  Mr. Green

За косачката сте ми много полезни, че като знам как избирах фреза и помпа за кладенеца...  hahaha
Виж целия пост
# 11

Ежеседмичното косене не ми е опция. Въпреки, че ще живеем там постояно обслужването трябва да е като за вила - колкото може по-рядко.
Бях чела за сорт бавнорастяща трева , но нямам личен опит опит.

Не намирам шишенцето селективен хербицид съпругът е разчиствал  Confused,но по спомен.
https://www.cvetna-gradina.com/index.php?option=com_virtuemart&a … hk=1&Itemid=1
 
Покупката на косачки и градински барбекюта....никога не е последна. Laughing Mr. Green
Поне моите наблюдения са такива.
Виж целия пост
# 12
Благодаря!
Ние пръскахме с НАСА настоящия буренак, всичко изтрепа.
Май ще се спра на декоративния троскот, както предложи и Уиш
Виж целия пост
# 13
Записвам се да ви следя, имам подобен проблем с ново закупена къща.

При мен освен бурени има и доста мъх, интересно ми е дали ще се повлияе от НАСА...

За това ли говорим?
http://agro-magazin.com/index.php?main_page=product_info&products_id=319


Виж целия пост
# 14
Това, да. Пръскахме два дни по ред за по-сигурно. Всичко погина, най-бавно копривата. За около 20 дни пожълтя.
Показвам:
Скрит текст:

Сега ще почистим изсъхналата трева (ако някога спре да вали), ще фрезоваме и заравним. После вече тревната смеска.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия