МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 93 211
  • 742
# 675
    Здравейте, търся изпробвана рецепта за безглутенов хляб. Вече изхвърлих два Cry. По време на месенето и втасването изглежда прекрасно, и минути след като започне печенето спада катастрофално! Вдлъбва се много... Незнам къде греша, а брашното е доста скъпо за безкрайни проби... Използвах универсално брашно на Шер. Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 676
Вероятно е много маята,каква ползвате,достатъчна е 1/2 ч.лъжичка,за хляб от 500-700 гр.!
Виж целия пост
# 677
    Здравейте, търся изпробвана рецепта за безглутенов хляб. Вече изхвърлих два Cry. По време на месенето и втасването изглежда прекрасно, и минути след като започне печенето спада катастрофално! Вдлъбва се много... Незнам къде греша, а брашното е доста скъпо за безкрайни проби... Използвах универсално брашно на Шер. Благодаря предварително!

С какво брашно го правите?

Аз правя такъв с брашно от Лимец, на програмата за безглутенов хляб, като съотношението е 300 мл вода - 500 г брашно. Мая на д-р Откер цяло пакетче.
Виж целия пост
# 678
Използвах това брашно, за хляб от 750гр. и едно пакетче суха мая. Не съм добавяла гуар гума и незнам дали и това не е проблем...
Виж целия пост
# 679
Колко е пакетчето суха мая 7 или 11 гр,защото хляба става вдлъбнат,ако се сложи повече мая!Едни познати така слагаха 1 пак. мая и пълнозърн.им хляб беше все вдлъбнат.Та се оказа,че слагали обаче от френската която е 11 гр..Откакто разбраха това проблем с хляба са нямали!
Виж целия пост
# 680
Маята е 7гр. Единия път пробвах печене на програма за бял хляб, а другия на програма без глутен.
Виж целия пост
# 681
 Хлябът става като паница и от повече вода. На първа страница от темата, на всеогледание, е поставена табличката с дефекти и причините за тях:smiling_imp:

Виж целия пост
# 682
Маята е 7гр. Единия път пробвах печене на програма за бял хляб, а другия на програма без глутен.

Много често ми "хлътваше" хляба /ползвам една рецепта мисля, че беше споделена тук за Памук хляб/, защото и аз се водих по рецепти в които пише 1 пак- мая /7 гр/. намалих на половина маята и вече нямам "хлътнал" хляб. Сега става много хубав
Виж целия пост
# 683
Повечето тук, май ползват суха мая. Не знам как стоят нещата при нея, защото ползвам само прясна мая, но има значение марката, даже и партидата, че и сезона. През годините ми се налагало да правя корекции в количеството, за да се получи оптимален вариант.
Виж целия пост
# 684
Повечето тук, май ползват суха мая. Не знам как стоят нещата при нея, защото ползвам само прясна мая, но има значение марката, даже и партидата, че и сезона. През годините ми се налагало да правя корекции в количеството, за да се получи оптимален вариант.
Това ми е основна причина да използвам суха мая, винаги си е една и съща. Не че не меся и прясна разни неща, но ако имам избор, вземам суха и хич не се чудя. Ако е някакво друго печиво, но което аз си му контролирам втасването, там ок, ама в хлебопекарната времето за втасване като е фиксирано, не ме устройва маята да не се държи по един и същ начин всеки път. Или пък както правя хляб веднъж на 3-4 дни.. едно пакетче прясна сещайте се за колко пъти ще ми стигне, ами то до края няма да има нищо общо с това дето е било в началото.
За хлътналия хляб - наистина има много рецепти, в които маята е завишена. Понеже бях свикнала с такива, като си купих хлебопекарната бях много скептична като видях тия рецепти с по 1 малка лъжичка, а та си бяха съвсем ок. Усещам се че от тогава намалям малко маята и на други печива и не им се е отразило.
Виж целия пост
# 685
Не мисля, че има проблем и с прясната мая. Аз винаги я слагам на око, при това често забравям колко съм сложила предишния път. Гафове досега е нямало.
Виж целия пост
# 686
...
Aйде чак пък толкова! Просто някои машини толкова си могат, ама не са всички. Част от компромиса да се закупи евтина машина е недоопичане в коричката, смяна на бъркалки и казанче на 2-3 месеца и т.н. Моята /и не само тя/ как може да си опича перфектно и отгоре, а си има прозорец? Ами предвидили са го в изработката на капака отвътре.


Aйде чак пък и повече! Твойта машина е най-хубавия Мулинекс и ти си най-учената хлебарка... ама друг път! Тия ги разправяй на някой, който е виждал хлебопекарна само на картинка. В момента работя с голям Мулинекс с багети, Мидеа и Силвъркрест от миналогодишната великденска промоция. Дали знам за какво говоря или само съм чувал за хлебопекарни различни от Мулинекс? Освен тези ползвах и Финлукс и Фърст Аустриа, но ги продадох точно заради големите прозорчета. Ще има хрупкава горна коричка само при изпичане във фурната на готварската печка!
Никъде не съм твърдяла подобно нещо! Факт обаче е, че много /но не всички ест./ евтини машини имат проблем с опичането отгоре и с бъркалки и казанче. Другото ми твърдение беше, че процореца не би следвало да се отрази на изпичането отгоре, изключая случаите на предозиране с мая и тестото да се залепи за прозореца /товага причината за недоопичане не е в машината/.
Виж целия пост
# 687
Не мисля, че има проблем и с прясната мая. Аз винаги я слагам на око, при това често забравям колко съм сложила предишния път. Гафове досега е нямало.
Чак проблем не, разбира се, все е мая и си върши работата. Сухата обаче за мен е голямо удобство заради постоянните й качества и лесното отмерване на колкото ми трябва и съхраняване на останалото. Преди години помня че ми беше писнало да опаковам и замразявам разделено на по-малки порцийки кубче мая, че да не се скапе докато й дойде ред на повечето...
Човек ползва което му е удобно и с което е свикнал, нали затова има различни.
Виж целия пост
# 688
Успях!Доживях хлябът да е опечен отгоре!
Промених няколко неща:
1.Намалих маята-Ползвам суха и до сега спазвах грамажа от книжката с рецепти,но явно наистина е била прекалено много.
2.Замених млякото с вода./Не знам дали наистина е от значение,но една мила съфорумка ме посъветва така.../
Крайният резултат е хляб с коричка и отгоре /нечувано и невиждано у  дома до днес/.
Благодаря ви момичета за съветите!Явно в старанието си да спазвам стриктно рецептата не допусках,че маята може да е прекалено много...
Виж целия пост
# 689
Естествено всеки си решава с каква мая да приготвя хляб. Просто казвам, че с прясната е същото удобство. Нищо не замразявам аз. Отлежава си свободно в хладилника.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия