МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 63-та ТЕМА

  • 93 327
  • 742
# 510
В книжката на моята Морфи Ричърдс, за всички пълнозътнести пише точно вит. Ц да се добави. Аз заменям с 2 с.л. ябълков оцет
Виж целия пост
# 511
Когато правех дърпана баница, винаги слагах малко оцет. Така се дърпат по-лесно корите и да не се разкъсват. В тестото за хляб не съм се сетила да сложа. За Благовец ще репетирам с козунак и ако не забравя, ще сложа. Оцетът не се усеща по никакъв начин.
Виж целия пост
# 512
понеже има и калпав оцет на пазара и за да не се рискува,  по-добре е да добавите малко сок от лимон. поне не е изкуствен.
Виж целия пост
# 513
Не мога да намеря мненията за съотношението течност брашно + 300мл течност на 600гр брашно ли е правилното?
Виж целия пост
# 514
Не мога да намеря мненията за съотношението течност брашно + 300мл течност на 600гр брашно ли е правилното?

при различните машини има разлика в това съотношение. също така има разлика и във влажността на брашната дори от един и същ вид/производител.
по спомени течността спрямо брашното варира от 60-65  до към 70-75 %
залагай на по-ниската стойност и добави 1-2 лъжици брашно в процеса на месене.
Виж целия пост
# 515
понеже има и калпав оцет на пазара и за да не се рискува,  по-добре е да добавите малко сок от лимон. поне не е изкуствен.
В коментара си аз също ясно съм предложил избор - "Киселината, независимо каква ще предпочетем, оцетна или цитрусова"
Винаги, когато приготвям нещо, което не изисква изрично цитрусова киселина, ползвам ябълков оцет и никога не съм бил подвеждан по отношение на резултата.  Не споменавам марката на оцета с цел рекламна пропаганда.
Въпреки това още едно напътствие не е излишно Бонго
Виж целия пост
# 516

Благодаря
Виж целия пост
# 517
Здравейте, да попитам като съвсем начинаеща в правенето на хляб в хебопекарна - когато правите хляб с прясна мая, разтваряте ли си я предварително в хладка вода или директно я слагате в хлебопекарната с другите съставки?
Виж целия пост
# 518
Здравейте, да попитам като съвсем начинаеща в правенето на хляб в хебопекарна - когато правите хляб с прясна мая, разтваряте ли си я предварително в хладка вода или директно я слагате в хлебопекарната с другите съставки?
За да си сигурна, че маята е годна, желателно е в малък съд с хладка вода, до 40гр. 1ч.л. захар и около 2 с.л. брашно да я разтвориш и изчакаш да се активира, като удвои обема си, тогава да я изсипеш в хлебопекарната след като си сложила първо течностите, после брашното и най-отгоре маята. Тя не обича да я смесват с течностите.
Това се практикува при прясната мая - на кубчета. А инстантната - суха мая я изсипвай направо върху брашното без да я разтваряш.
Виж целия пост
# 519
Никога не разтварям прясната мая, досега фалове не съм имала. Естествено не ти пречи да си я разтвориш, ако имаш желание, аз коментирам в случай, че нямаш такова. Но основната ми програма е 4 часа, което вероятно има някакво значение.
Виж целия пост
# 520
И аз не разтварям маята. Ползвам само прясна мая. Натрошавам я най-отгоре върху брашното. И за бял и за пълнозърнест хляб все така процедирам. Последните пътища и козунака така направих, че като я активирам, ми опираше тестото в капака.
Виж целия пост
# 521
Благодаря за съветите! Simple Smile
Виж целия пост
# 522
И аз не разтварям маята, но много рядко ползвам прясна, сухата ми е по-удобна и от към съхранение. Обаче за да си сигурна, че е годна е хубаво да се празва написанто от midkoo, иначе има вероятност, ако маята не става да съсипеш цялото тесто.
Виж целия пост
# 523
Като цяло вероятността от съсипване е много малка. Примерно, ако 2-3 месеца маята седи в хладилника. Даже и тогава хляба ще се наддигне, но ще има кофти дъх и няма да е годен за консумация. Затова е добре прясната мая да си е в срока на годност + 2/3 седмици.
Виж целия пост
# 524
Здравейте! Ако ползвам прясна мая, я разтварям, но по-често ползвам суха, която смесвам с брашното.
Белият хляб, който се прави у дома е селският на Ердинч. В него има лимонов сок, това е най-пухкавия хляб който ми се е получавал досега. ( машината я имам от около 4 месеца ).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия