Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

А коя книга четат в момента децата ви? - 7

  • 73 854
  • 759
Замисляли ли сте се защо едни деца обожават да четат, а за други книгата е истинско наказание? Тъй като децата като цяло получават едно и също образование, всичко останало е в ръцете на родителите.

За да прояви детето интерес към четенето, трябва да нещо да го привлече към този процес. Някои родители, които се умиляват от гледката на четящото съседче, постоянно се карат на своите деца, че дори не поглеждат книгата.

Огромна грешка е да се поставя норма на детето – например да не му се разрешава да излиза от дома, ако не е прочело поне пет или десет страници от определена книга.

Дори да спазва това правило, детето ще намрази четенето, а в най-лошия случай ще получи нервно разстройство, което може да се съпровожда от тотален отказ за възприемане на каквото и да е обучение.

Много деца, обучени по стандартните училищни методи, не могат да работят с текст. Те имат стестнен мироглед и при тях не е развито образното мислене дори и в малка степен.

Ако искате да научите детето си да обича книгите, никога не го карайте да чете само полезни книги. Купувайте му комикси и детски списания. Карайте го понякога да рисува само комикси.

Ако виждате, че детето скучае, докато чете, не го карайте да чете текста докрай. Четенето трябва да се свързва от хлапето единствено и само с чувство на удоволствие.

Не критикувайте липсата на желание за четене – все пак децата имат толкова източници на информация, които им помагат да възприемат всичко много по-бързо.

Четете редовно на детето, личният пример е много важен. Когато стигнете до интересно място, дайте на детето да дочете страницата, за да види само какво се е случило.

Купете няколко книги за детето си и му направете лична библиотека. Чувството, че е собственик на малка библиотека, ще го накара да се чувства по-голямо.

Ако не можете да отделите достатъчно време на детето, използвайте аудиокнигите, пускайте му дискове с приказки, които да слуша преди лягане.

Източник: ezine.bg


Виж целия пост
# 1
Благодаря за темата, ползвам много от вашите предложения.
Виж целия пост
# 2
Вместо запис, мисля идеята на Ябълка за качване на списъците тук за много добра. Човек може да си избере различни книги по клас. Иначе е трудно, ако не следиш темата редовно кое за каква възраст е.
Виж целия пост
# 3
Запис и благодарности за темата Simple Smile

Списъците може би може да се включат към първият пост на темата. Има ги качени  в много сайтове. Разликите обикновенно са минимални, ако някоя учителка реши да добави или махне нещо, но основните се намират лесно.
Виж целия пост
# 4
Запис  bouquet

"Хрониките на Спайдъруик" за колко големи деца са ?
Виж целия пост
# 5
При нас и за двете деца (2ри и 4ти клас) списъците за лятно четене са по-скоро насочващи отколкото задължителни. Могат да четат каквото си искат. Миналото лято малкият чете книжките за Сам Силвър. Сега е подхванал тези за Пърси Джаксън. На третата е и като се има предвид, че заедно с Хрониките на Кейн са около 15 книги, е запасен за цялото лято.
Виж целия пост
# 6
Благодаря.
С мнение към предишната тема.
Карлсон лично на мен само неприятни асоциации ми създава.
Виж целия пост
# 7
Благодаря.
С мнение към предишната тема.
Карлсон лично на мен само неприятни асоциации ми създава.
И на мен, не мога да го понасям Карлосн, но синът ми го хареса, а аз гледам да не му натрапвам прекалено личните си  усещания за книги и герои Simple Smile
Виж целия пост
# 8
И нашият списък е препоръчителен - просто идеи за четиво. От него наблягаме на книгите, които влизат в материала за следващата година.
Виж целия пост
# 9
Запис в новата тема bouquet
Виж целия пост
# 10
Запис. Много хубава тема, сигурна съм, че ще намеря страхотни предложения за моите дечурлига тук. Grinning
Виж целия пост
# 11
Дъщеря ми е в 4ти клас. За РД й подариха " Дневникът на едни дръндьо" .
Много й хареса и си купи до 6та част.
Нямам идея за какво става дума, но мисля да прочета една от тях.
Сега сме поръчали книга на някакъв си Стан. Блогър. Уж била за деца над 12г. Тази обезателно ще прочета преди нея.
Виж целия пост
# 12
Angel_Dust, благодаря за информацията за книжката в края на предишната тема! bouquet
Много ми беше полезна,  защото моят син също е чувствителен и някои неща бих му спестила засега.
По тази причина до момента не съм му давала да чете "Братята с лъвски сърца" на А. Линдгрен.

На "За щастие, млякото" още е в началото. Единственият коментар, който сподели, беше, че е малко странна тази книга, но нямаше намерение да я остави, значи му е задържала интереса.

Аз като я разглеждах, ми се стори много свежа, с добро оформление с много илюстрации отвътре.Виж целия пост
# 13
Мммм да, на Лъвските сърца имахме драма Simple Smile От друга страна не знам до колко точно е добре да го "пазя" от такива книги/филми. Аз самата и до ден днешет си плача на тъжни моменти, но не си ги спестявам. Пък специално в Момчешки живот, някак хубаво са обяснени емоциите, мислите и състоянията, които събуждат тези тежки моменти в хората.

Както и да е - той държи на книгата, та ще я чете, пък ще видим как ще я възприеме. Предупреден е, помисли по въпроса и каза, че въпреки това иска.

За Геймън и аз я разглеждах, но не се зачетох, видя ми се красиво направена. И понеже и двамата обичаме автора, мислех да я взема. От друга страна точно заради многото илюстрации се замислих, защото реално ще бъде глътната за 1 час Simple Smile Ще я помисля, ще видя как ще са нещата на панаира и ще решавам какво точно ще взимам за него (то май предимно за него съм харесала книги).
Виж целия пост
# 14
Здравейте!
Моят младеж за по-малко от  2 дни изчете .

Angel_Dust аз си мисля, че са още малки за "Момчешки живот". Ще съм благодарна да споделиш как я приема синът ти. Аз мисля да я предложа на по-късен етап от време.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия