# 15
Малкия направи реакция към шам фъстък и започна да му се подува лицето, очите се зачервиха и почна да кашля. Бая ни изкара акъла. Добре, че бяхме на 5 минути от медицински център. Може ли да споделите дали носите със себе си лекарства да реагирате и какви. Казаха ни за урбазон спрейче което се продава в Гърция или Турция. Честно казано съм доста наплашена и ми се иска да съм по-информирана и подготвена. Дали има нещо като курсове по темата или консултации. Бяхме при личната лекарка и тя ни обясни някои неща,  но все още имам милион притеснения.

Здравейте,

Аз имам вече 1 година опит с алергии и мога да ви дам няколко насоки.

Реакцията, която описвате е Анифилаксия и при нея е задължително да се употреби Адреналин възможно най-скоро след поява на симптомите, за да се спре реакцията. В България Адреналинови автоинжектори не се продават.

Това урбазон спрей не знам на какъв принцип е, но бих ви посъветвала да видите, дали не може да намерите от чужбина ЕпиПен - в Англия има но е с рецепта, както и в Германия, за другите държави не съм сигурна. Лошото е, че на 6-9 месеца трябва да се сменят, защото им изтича срока на годност.

Ще ви посъветвам да тествате детето, за да видите към кои ядки е алергично. Ние избагваме всички ядки, защото ме е страх. Също избягваме и продукти, които съдържат следи от фъстъци и ядки.

За случая, където му махат лешника и му дават бонбона ... това по никакъв начин не гарантира, че няма да има реакция, защото следи от лешника винаги ще са останали вътре и е опасно. Аз лично не бих рискувала, но всеки си знае.

Имам доста материали, но са на английски, въпреки всичко ще ги пусна, защото мисля, че са полезни. В чужбина информацията е доста повече отколкото тук, може би защото има повече алергични дечица.

https://www.anaphylaxis.org.uk/wp-content/uploads/2015/06/Peanut … with-new-logo.pdf

Още нещо - избягваме насипен сладолед през лятото, много от виртините имат ядки и пренасянето им от вкус във вкус е доста лесно, още повече че не се мие това, с което сипват сладоледа.

И нещо друго ... анифилаксията не се влияе от капки и антихистамини, а само от адреналин, капките и сиропите замаскират симптомите и може да стане по-зле. Също така за анифилаксия не се счита само реакция, където са засегнати дихателните пътища, а всяка реакция, където са засегнати повече от 2 системи - да речем ако се появи обрив и детето започне да се чеше и в същото време започне да повръща, това вече си е сериозна реакция.

Последното, което се сещам да кажа е, че всяка реакция може да е различна и има много фактори ... това, че първата реакция е била тежка, не значи че втората ще е също тежка, както и обратното ...

Ако имате въпроси, питайте. Simple Smile
Виж целия пост