За пластмасовите опаковки на храните и БДС

  • 2 648
  • 12
Гледам сега репортаж за кофичките за кисело мляко и БДС. Оказва се, че по БДС само кофички с пластмаса номер 6 била разрешена и ни обясняват как  при наливане на горещото кисело мляко тя била най-безопасна за здравето на човек. Та видиш ли други опаковки като пластмаса номер 5 не били в стандарта и били вредни според БДС.
То вярно, че безопасни пластмаси надали има, но все пак има едни, които са по-малко вредни и други, които са откровено канцерогенни. Та именно номер 6 е от канцерогенните, а номер 5 е от уж безопасните, от които се правят и бебешките шишета.
И какво се оказва? По БДС тровят ли ни? Умишлено ли е? Защо забраняват уж по-безвредното, а налагат като стандарт доказано канцерогенното?
Виж целия пост
# 1
Млякото при каква температура се налива?
Виж целия пост
# 2
Да връщат стъклените буркани, БДС отпреди 1989 г. и да се свършва тази мъка.
Ама пак ще ревете...
Виж целия пост
# 3
Млякото при каква температура се налива?

50-60 градуса сигурно, поне при такава се кваси в домашни условия, надали е по-различно при промишленото производство.
Виж целия пост
# 4
Да връщат стъклените буркани, БДС отпреди 1989 г. и да се свършва тази мъка.
Ама пак ще ревете...
В София и преди 89-та киселото мляко беше в пластмасови кофички.
А прясното мляко беше в гадните найлонови пликове, които вечно бяха пробити и капеха  Sick

Какво е това "горещо" кисело мляко, което наливат в кофичките? Нали уж се кваси на 40-44 градуса?
Виж целия пост
# 5
 Shocked
Кваси се при 40-45 градуса, но се налива със стайна температура. Нали му трябват все пак няколко часа, за да се задействат бактериите...
Виж целия пост
# 6
И аз го квася на около 40 и малко градуса.
Тук не става въпрос дали да е стъкло или не. Ясно е, че трудно всичко ще е стъклено, а дори и на стъкленото сигурно ще му се открие нещо вредно. Въпросът е, че по БДС налагат стандарт за нещо, което наистина е вредно за здравето, а отричат другото, което уж е по-безопасно. Залъгват хората, че нещо е качествено, по стандарт, като от едно време, в името на какво и аз не знам. Сигурно пак да се облагодетелства някой производител на нещо си...в случая пластмаси.
Обикновено хората не се интересуват от тези неща и не са наясно, но веднъж на човек като му дойде нещо на главата и малко повечко започва да внимава и да обръща внимание на тези неща.
Виж целия пост
# 7
Позачетох се малко и виждам, че баш ги брига за здравето на потребителите Tired
Просто полипропиленът е по-евтин от полистерена. Ей за това искат промяна на стандарта. А и освен това искат хем да им е по-евтинко и да имат по-голяма печалба, хем да могат да участват в обществени поръчки за снабдяване на детски градини, училища, столове в държавни предприятия...
https://offnews.bg/obshtestvo/ne-pipajte-bds-i-kiseloto-mliako-658344.html
Виж целия пост
# 8
Предпочитам истинско кисело мляко в "неправилна" опаковка, отколкото "правилна" (за момента, докато не е излязло някакво ново изследване на Магаданския институт или според „Дейли мейл“), но в нея – някаква имитация, нямаща нищо общо с българското кисело мляко.
Ще ме накарате и аз да си квася млякото вкъщи, по бабешки в буркани „Омния“, както е тръгнало...  Stop

Позачетох се малкои виждам, че баш ги брига за здравето на потребителите Tired
Просто полипропиленът е по-евтин от полистерена. Ей за това искат промяна на стандарта

Аз пък друго четох – че искат промяна на стандарта, за да пробутат гръцки йогурт на нашия пазар. И проблемът не е в кофичките, ами в бактериите.
Виж целия пост
# 9
Ами и двата варианта не са ОК за здравето.
Интересно как се разбира кое е истинско кисело мляко.  newsm78 Аз лично вече не знам на кого да вярвам. На тези със стандарта дето сертифицират вредната опаковка как мога да вярвам, че млякото им е истинско като лъжат за опаковката?
За момента съм се спряла на няколко био млека, хич и не знам колко са био, но поне някаква надежда да имам, че ям нещо поне малко по-качествено. Техните опаковки поне не са от канцерогенните и се развалят  Mr. Green
Виж целия пост
# 10
Интересно как се разбира кое е истинско кисело мляко.  newsm78

Кисело мляко
Правят го бактериите, не опаковките. Бабите ни едно време го квасеха в тенджери.

Цитат
Българското кисело мляко и щамовете от Lactobacillus bulgaricus са продукти, патентовани в Патентното ведомство на Република България. Производството му се осъществява по БДС 12:2010 Българско кисело мляко. Общи изисквания.

Този национален стандарт се отнася за кисело мляко, произведено от краве, овче, биволско, козе мляко или смесено мляко чрез заквасване със симбиотични култури на Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация, предназначено за консумация.

Всичко останало е „млечни продукти“.
Виж целия пост
# 11
Тези тук не целят печалба от киселото мляко: http://www.babygreenthumb.com/p-122-safe-plastic-numbers-guide.aspx
И всъщност май точно полистирена е по-евтин:
https://www.m2scientifics.com/blog/polypropylene-vs-polystyrene
Виж целия пост
# 12
Да връщат стъклените буркани, БДС отпреди 1989 г. и да се свършва тази мъка.
Ама пак ще ревете...
Няма да рева, няма.  Praynig Някога като дете се тръшках защо при нас киселото мляко е в стъклени буркани, пък в София имаше в пластмасови кофички.  Banghead Да съм знаела тогава, каквото знам сега, хич нямаше и да ми мине през ума да негодувам.
Иначе не се учудвам на стремежа да "стандартизират" киселото мляко, следвайки принципа "парицата е царица". То вече нищо запазено и непипнато не остана, като всичко се променя към по-вредно и по-лошо. Здравето на хората е последна дупка на кавала.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия