Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Частни училища - информативна тема 18

  • 101 347
  • 743
# 720
Скрит текст:
На този етап мога да споделя, че от Образователни Технологии сме много доволни, и ние, и първолачката - може да е полезно на някой търсещ родител.
През лятото направиха РС за първите класове, на които ни представиха класните р-ли и учителите, разпределението по класове, разказаха ни как ще преподават, какви са ни целите и как ще ги постигнат, какво е за тях успешен ученик и т.н. За някой може да звучи като дрън-дрън-ярина, но за мен беше много важно, че някой е седнал и е помислил за това.
В деня преди първия учебен ден направиха традиционното им вече тържество по "предаване" на децата от родителя на учителката - което е хем вълнуващо, хем много полезно, защото се запознаха децата и учителките и на първия учебен ден вече си бяха познати и нямаше стрес.
Самият първи учебен ден беше, слава богу, кратичък навън, основното беше по класните стаи на децата.
Сега през тази първа седмица, почти не учат, а ги занимават с това да ги разведат и обяснят кое какво е навсякъде из училището, стола, двора; да ги запознаят с правилата; самите деца да се запознаят и сприятелят; запознават се с учителките по специалните предмети и със самите предмети също (физическо, музика, личностно развитие).
Ние се притеснявахме за яденето, защото на пробния ден тя не беше хапнала нищо и ми се обадиха да си я взема след обяда, защото се притеснили. Слава богу, още първия ден ме посрещна с "аз днес ядох три пъти" Grinning
На обяд играят поне час навън, след часовете (16ч) също играят навън, докат си ги вземем.
Показаха ни и онлайн системата им, която е малко чудо - ако я попълват редовно, което предстои да видим от следващата седмица. Има информация за всеки ден и всеки предмет, какво е учено; информация за домашните (само събота и неделя); самите уроци са качени, за да могат да работят децата, ако са отсъствали (филмчета и помощни материали). Изглежда много добре, но пак правя уговорката, че още не сме я видели в действие.
Друго, което ми допадна, е, че на всеки 7-10 дни ще правят диагностика на взетия материал (малки тестове) и ако се види, че някое дете не е овладяло материала добре, учителят ще направи с него допълнителен час.
Имахме една обща административна РС в началото на седмицата, следващата ще е през ноември и ще е вече персонална за всяко дете - което прозвуча като празнични фанфари в ушите на циничката в мен, ходила 10 години по РС в училищата на сина ми, в които с часове слушаме празни приказки и нищо за детето.
Надявам се да не звучи като реклама, реших да споделя, защото си спомням колко ужасно се чувствах, докато избера и всякакви подобни постове много ми помагаха тогава. Според мъжа ми твърде лесно се въодушевявам и трябва да мине повече време - и е прав, затова пак да кажа, съвсем първоначални впечатления са това.
Но е факт, че срамежливото ми стеснително дете, всеки ден подскача от щастие, че ще ходи на училище и ме кара да я вдигам по-рано сутрин (това обаче съм сигурна, че скоро ще отмине Sleeping), а днес каза, че я е яд, че утре е почивен ден и няма да има училище.


Здравейте,понеже имам интерес към Образователни Технологии ,искам да ви попитам имат ли изпит за прием в първи клас.На детето ми предстои да е първи клас другата година.Разглеждала съм им базата вътре и съм приятно изненадана за разлика от външният им двор който е доста голямо пространство но не прилича на училище.Вашият пост е доста изчерпателен но какво ще кажете за двора,излизат ли навън (когато е топло )Освен таксите събират ли пари отделно за други неща?Униформи имат ли?
Виж целия пост
# 721
Esi12 би трябвало да имат изпит, всички училища вече имат. Аз имах наблюдение над тях на двора.. явно излизат. Не ми направи впечатление да имат униформа.  Външния двор е общ, за това не ти е направил впечатление. А относно таксите- със сигурност има неща за доплащане, това е масова практика.
Виж целия пост
# 722
Няма изпит. Мисля, че и в другата тема бях писала, Esi12, има пробен ден и тест за училищна готовност, но те не са входящ тест. Идете на отворените врати, мисля, че едната дата мина, но втората предстои, там ще видите всичко, което ви интересува. Честно казано, няма много време, ако сега ще ви предстои първи клас, обикновено след отворените дни започват пробните дни и записванията.
Униформи няма, излизат по-малко, отколкото се надявах. Извън таксата се плаща за училищния автобус, ако се ползва; както и извънкласните занимания - това намирам за нормално. Отделно доплащания, които ми бяха неприятни - за учебник по английски и за техните си помагала; за тържествата също плащахме.
Виж целия пост
# 723
Излизанията са по преценка на класния ръководител. За съжаление, има учители, които предпочитат да държат децата вътре, за по-сигурно ли, за по-лесно ли, и аз не знам. Поне столът за обяд и салонът по физическо са в отделни сгради, така че все пак излизат така или иначе всеки ден. Определено, когато бяха малко деца беше по-добре, от организационна гледна точка. Сега колите в двора са на 3 реда, ужасен ужас е в следобедните часове, добре че поне сутрин не ми се налага да я карам, а ходи с бус.
Учебниците по английски, помагалата и транспортът се доплащат, но не и храната или допълнителното оставане на детето след 16.00 ч. ако се налага. Вокалната група също е безплатна, имат и участия.
Виж целия пост
# 724
Кафе, хубаво уточнение за оставането след 16ч и за вокалната група, не се заплащат действително. 
Иначе за излизането аз продължавам да смятам, че е твърде за кратко, гледах им разписанието по часове, цялата обедна почивка, която включва излизането и обяда, е под 1 час. Иначе за излизане, излизат, просто на мен ми се струва малко, но нямам база за сравнение как е в другите училища (освен във ФЛ и ААУ, които са твърде различни).
Виж целия пост
# 725
Предстои ми следващата година а не идния септември.Срещала съм се с директорката и именно тя ми каза,че Не приемат всички деца .За това питам за изпит.Но ще ходя на отворените врати следващата седмица и ако имам други въпроси пак ще ви питам ако нещо друго се сетя след посещението.
Виж целия пост
# 726
Какво означава това "Не приемат всички деца." Странно ми звучи - какви причини изтъква тази директорка, на база някаква съпоставка с резултатите на другите деца ли? Простете, но не разбирам. Какъв е смисълът на избраното частно училище? Нали родителите избират, оказва се, че те те избират...
Виж целия пост
# 727
Досега поне е било по ред на записване. Естествено, че няма как да приемат ВСИЧКИ. Има си някакъв капацитет. Доста са го увеличили, вече имат по 3 паралелки във всички класове в началния курс, нагоре не знам. Може и да са въвели вече някакъв вид пресявка, то ще е добре от гледна точка на увеличаващия се наплив.
Виж целия пост
# 728
И 4 паралелки в 1 клас. Но не знам да има върнато дете, нито пък теста е коментиран като входящ. Споменаха, че децата, които нямат достатъчно ниво на училищна готовност, ги викат за известно време на нещо като подготвително лятно училище, за да са готови в началото.
Виж целия пост
# 729
Какво означава това "Не приемат всички деца." Странно ми звучи - какви причини изтъква тази директорка, на база някаква съпоставка с резултатите на другите деца ли? Простете, но не разбирам. Какъв е смисълът на избраното частно училище? Нали родителите избират, оказва се, че те те избират...

Изобщо не са родителите в позиция да избират в много случаи. Ако се спрат на училище, което е "влязло в радара" (каквито са почти всички, споменавани в тази тема) - никаква гаранция няма, че ще има места. Убедих се миналата година, в разгара на приемните кампании, когато това беше основната тема на обсъждане с други родители на 6-годишни.
Виж целия пост
# 730
Във връзка с чуденката относно приема в ОТ

Когато не знаех, че ОТ нямат ПУК, звъннах на директорката (беше септември), попитах я, обясни ми тя че децата там започват от първи клас.
Бях прочела тук добри отзиви, че няма изпит бях прочела и тук и на сайта им, като локация ми е добре също.

На въпроса ми - как подбират все пак децата ако има повече желаещи от местата, които са обявени, тя ми отговори, че има детски градини, с които работят и децата от тях са с предимство. Не знам дали това е така и до колко е така, все пак жената много бързаше и не ми обясни, още повече като научи, че детето ми др есен няма да е 1-ви клас. Пожела да се чуем по-нататък.

На мен училището ми харесва и е минус, че нямат ПУК, аз държа детето ми да започне от ПУК в друго училище, а да не остава в градината.
Виж целия пост
# 731
Това с предпочитаните детски градини явно е така, защото на колежка детето е в 1 клас в ОТ тази година и 10 от децата в неговия клас се познават, защото са били заедно в една ДГ. Тя беше малко притеснена в началото дали ще се чувства добре в колектив, в който не познава никой, но няма проблем и детето се чувства добре там.
Виж целия пост
# 732
А кои са детските градини?
Децата от там пак ли участват в изпита/теста за училищна готовност или автоматично биват приети?
Виж целия пост
# 733
Какво означава това "Не приемат всички деца." Странно ми звучи - какви причини изтъква тази директорка, на база някаква съпоставка с резултатите на другите деца ли? Простете, но не разбирам. Какъв е смисълът на избраното частно училище? Нали родителите избират, оказва се, че те те избират...
Виж целия пост
# 734
Когато аз говорих с доректорката на ОТ пак много бързаше и това обясни,че наплива е голям и двцата са подложени на тест и Не се приемат всички.Тъй като на повечето места има изпити на мен ми се стори нормално (за това толкова питам за изпитите)Пък и за нас разбра ,че сме чак за септември 2019 (т.е твърде далечно и се стори)и много не я бавих с разпитите. Но явно това е щом казвате...не е входящ тест а просто да видят нивото на децата ,кое как се движи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия