Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

МОН - промените продължават

  • 113 986
  • 1 526
# 45
Чета сега новината и просто недоумявам що за глупости мислят МОН! Как е възможно всяка година да "изгряват" с нови простотии. Със сигурност всичко това се прави единствено, за да се каже, че вършат нещо. Ами хубаво, няма лошо да се направи нещо за образованието ни, но защо това трябва да опира до ваканциите! Нека се наблегне върху материала, който учат децата и множеството "простотии", с които са пълни днешните учебници. На мнение е съм, че ако едно дете няма желание да учи, то ако ще го натискай да стои в училище всекидневно и целогодишно, то пак няма да се научи...Сякаш ние, които завършихме преди 15 години и си имахме всички пълни ваканции, сме излезли необразовани от училище? Всичко си е до дете! Така както аз и още няколко ученици от класа завършихме с "Отличен", така и имаше деца, на които просто не им се учеше и завършиха със "Среден". Абсолютно съм против удължаване на учебната година и респ. началото й да започва по-рано. Надявам се да се направи петиция, за да се включа в нея и да се спрат всички тези ежегодни "сюрпризи" по отношение на образованието ни! Българите сме супер глупави наистина - никога не отстояваме своето, а вечно гледаме в чуждия двор и правим както и те /визирам образованието в другите държави/.

Ето линк към петиция:
https://www.peticiq.com/signatures/udaljavane-uchebna-godina/
Виж целия пост
# 46
Идеята за начало на учебната година от началото на септември я одобрявам. От утре депутатите са в отпуска. За учебната 2017/2018 мисля, че не е възможно.
Виж целия пост
# 47
Петицията няма да свърши работа пред МОН. Пишете до посочените мейли. Колкото повече  смислени и мотивирани писма бъдат изпратени, толкова по-добре. Миналата година бяха внесени поправки в първоначалните проекти. Вероятно и сега няма да останат в този си вид.
Допускам, че ако се ако се откажат от новите дати за край на учебната година, това ще стане за сметка на скъсяване на коледната ваканция, както стана миналата година и оставяне на НВО и ДЗИ на едни и същи дати.
От учебната 2018/2019 година обаче мисля, че датите ще бъдат все пак разделени. Тогава седмокласниците ще учат 36 учебни седмици ( по познатите ни досега дати - до 30. юни)  и едва ли ще оставят провеждането на НВО за повече от месец по-рано. Още по-интересно ще стане след няколко години, когато и десетокласниците ще трябва да се явяват на НВО при завъшване на първа гимназиална степен, но дотогава датата 15. септември, фиксирана в ЗПУО може да бъде променена.
Скрит текст:
Не знам кой е авторът на текста на петицията, но можеше да се постарае повече.
Виж целия пост
# 48
Достатъчно щуротии натвориха с екстремното въвеждане на новия Закон на парче. Да си изчакат времето.
"От учебната 2018/2019 година обаче мисля, че датите ще бъдат все пак разделени."
Виж целия пост
# 49
Тъй като съм имала досег до експерти от МОН, мога да кажа, че по мои впечатления повечето от тях никак не са без работа и даже са претоварени, не са некомпетентни и са доста внимателни и учтиви. Друг въпрос е, че ръководствата се сменят, сменят се концепциите и се работи на парче - за това експертите, които работят там, не са виновни. Виж, в деловодството на "Дондуков" са подбирани "с конкурс".
Не смятам, че конкретно тези промени са чак толкова важни и невъзможни, по-скоро не съм сигурна, че са функционални. И да, би било добре ако учебната година се удължи, поне да има климатизация в стаите, а това ми се струва слабопостижимо.
Виж целия пост
# 50
По въпроса със забравянето на материала - мисля, че някой вече спомена претоварените учебни програми. С всяка година нещата стават все по-зле и по-зле, а много от нас още си спомнят учени неща преди 20+ години.

Масово стаите в училищата са южни и още от месец май вътре става нетърпимо. Миналата година дори и двете седмици на септември карах часове на отворени врата и прозорци, та белким не се издушим вътре. Да не говорим пък какво остава за май и юни.
Виж целия пост
# 51
Ако няма килматици в стаите по училищата няма как да стане удължаването на учебния процес. Престъпление е спрямо децата да учат в подобни жеги до 6 .07. Те и сега големите ученици запразняват на 15.06 и само отчитат присъствие в час. Глупаво е да се правят такива промени без предварително да има подходящи условия за учене. Сигурна съм че стаите в МОН са климатизирани иначе на никой разумен човек не би му дошло на ум да увеличава през лятото учебния процес.
Виж целия пост
# 52
Стаите за администрацията в училищата са оборудвани с климатици, така че за администрацията в МОН - иска ли питане?!
Виж целия пост
# 53
Аз съм против всички тези мини ваканции от по 1-2 учебни дни по време на учебната година. Не знам за другите деца, но на моите не се отразяват добре, никак даже. Изобщо не може да става дума за почивка. Голяма работа, че имаш още 2 почивни дни, когато навън вали дъжд, мръква се в 5 и не можеш да отидеш никъде. След всяка такава псевдо ваканция им трябват няколко дни да се настроят за училище. То не бяха ваканцийки, официални почивни дни, избори, снегонавявания, външни оценявания. Само с грипната ваканция се разминахме тази година. Имало е периоди, в които ми се е струвало, че са по-често вкъщи, отколкото на училище. А заради избори колко много понеделници изгубиха, а двамата имаха важни часове тогава. После нямало време да се предаде материала, ами няма да има.
Виж целия пост
# 54
Е, експертите в МОН също имат деца. Една от тези, с които съм работила, имаше седмокласник тази година.
Министърът не знам с какъв семеен статус е и доколко има поглед върху системата.
Ваканцийките наистина разконцентрират учениците, това споделят много от учителите. Макар че според мен големият проблем е друг.
Виж целия пост
# 55
С две деца в гимназия,няма как да съм съгласна с поредната недообмислена реформа.Виждам отношението им към това,както и отношението на приятелите им.Повечето от тях казват, че ще взимат фалшиви бележки.
И какъв е смисъла от тази седмица в края на годината,като повечето децата няма да са там,особено тези в гимназиалните класове.Вместо полза ще има много повече загуби на време и средства.
Съгласна съм с това да започват от 1 септември и да има повече почивни дни през годината,това е много по функционално и правилно.Дори да не е от следващата година, в бъдеще може да се направи и дори да има недоволни,няма да са масово.
Проблема не е в едната седмица,има толкова неща които трябва да се променят в учебния процес и изучаваното, за да се разчита на няколко дни допълнително.Правят козметични промени, с които не знам какво мислят, че ще постигнат,но няма да е промяна.
 
Виж целия пост
# 56
  Писах на двата адреса за контакти на МОН - k.alexandrova@mon.bg  и a.tringov@mon.bg, но ми връща писмата със съобщение, че не може да бъде изпратен на адреса.
Виж целия пост
# 57
  Писах на двата адреса за контакти на МОН - k.alexandrova@mon.bg  и a.tringov@mon.bg, но ми връща писмата със съобщение, че не може да бъде изпратен на адреса.
Аз писах на имейл адресите в първия пост и ми го прие (писмото).
Виж целия пост
# 58
Преди малко в телевизионен репортаж коментираха част от предложенията за промени в наредбата за оценяването.  Изясниха какво са имали предвид с понятието ”система от символи на качествените показатели". Накрая г-жа зам. министърът с усмивка предупреди уважаемите зрители да не забравят, че цифрите също са символи, въпреки че ал. 6 на чл. 9 гласи: " (6) Въз основа на установените резултати от изпитванията на учениците от(6) Въз основа на установените резултати от изпитванията на учениците от I - III клас се поставят оценки само с качествен показател."
Виж целия пост
# 59
Протежето на "мадам Йес" продължава "великото" дело!
А що за привилегии са  това:
"§ 21. В чл. 78 се създава ал. 3:
„(3) Началникът на регионалното управление на образованието утвърждава до 30
юли реализирания държавен прием за V клас в профилираните гимназии с профил
"Математически" или "Природни науки".
(file:///C:/Users/Maria/Downloads/pr_izm_Nrdb10_28072017.pdf)
На мен ми звучи като "места за  специални деца"......
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия