Въпрос за сока от моркови?

  • 1 421
  • 20
Става дума за прясно изцедения сок от моркови.Дали морковите,които се предлагат на пазара не са твърде много торени и нитратни,а оттам и опасни за здравето на детето? newsm78
Замислих се за това,защото втора сутрин на Лора и мирише пишкания памперс на амоняк(вчера пуснах тема по въпроса) и започнах да нищя евентуалните причини...Докторката каза: ако до понеделник продължава така да пуснем изследване на урина.
Но все пак дали не я тровя със сока от моркови,купени от пазара.Тя страшно много го обича и го пие всеки ден от 6-7 месеца.
МОля споделете опит и мнения
Виж целия пост
# 1
То, че морковите не се знае какви са, е така, но едва ли мириса на амоняк е от това. За всеки случай май е най добре да се изследва урина, за евентуален проблем с бъбреците.
Виж целия пост
# 2
Нитратни са, да. Обелвай ги, нарязвай ги на парчета и кисни в студена вода половин час. Така падат почти всички нитрати.
И нещо по-важно - морковът суров не се усвоява, напълно е излишно даването му. Той се усвоява топлинно обработен и с мазнина, сам по себе си не, така че не виждам смисъл да го даваш.
Виж целия пост
# 3
Най-добре си направете изследването  Peace
Колкото до морковите от пазара, според мен са си нитратни и по-скоро вредни, отколкото полезни. Затова сок от моркови на детето не правя. Когато бях бременна си купих едни хубави, големи моркови от пазара и си направих "полезен" сок. След това така повръщах (за първи и последен път през цялата бременност), че вече не си и помислям да купя моркови от пазара. Замразила съм си домашни и ги прибавям като готвя.

А, сега видях, че и Блонди е писала. И аз сурови моркови не давам, макар че не знаех, че не се усвояват  Grinning Пак научих нещо ново  Heart Eyes
Виж целия пост
# 4
Колкото до морковите от пазара, според мен са си нитратни и по-скоро вредни, отколкото полезни. Затова сок от моркови на детето не правя. Когато бях бременна си купих едни хубави, големи моркови от пазара и си направих "полезен" сок. След това така повръщах (за първи и последен път през цялата бременност), че вече не си и помислям да купя моркови от пазара.

Давам го,защото смятах,че е полезен,а и защото много го обича.Но май ще се позамисля сериозно дали да продължавам.А цитрусовите фрешове ги ненавижда...Все пак през зимата са малко пресните плодове,които да се хапват направо и соковете са добър източник на витамини.Затова какво ще кажете за натуралните сокове на Phaner?Голямо е разнообразието и са май най-истинските.Въпросът е дали е подходящ за малко дете???
Виж целия пост
# 5
Нитратни са, да. Обелвай ги, нарязвай ги на парчета и кисни в студена вода половин час. Така падат почти всички нитрати.
И нещо по-важно - морковът суров не се усвоява, напълно е излишно даването му. Той се усвоява топлинно обработен и с мазнина, сам по себе си не, така че не виждам смисъл да го даваш.

Sorry,че пак се вслючвам Embarassed

Блонди,мерси много за съвета ти как се да се махнат нитратите!  bouquet
Обаче за това,че не се усвояват сурови незнам...Все пак детето не се храни само със сурови моркови.В дневното меню все пак има и други най-разнообразни храни,което според мен спомага усвояването на витамините от суровите плодове и зеленчуци,макар и консумирани не едновременно. newsm78Така че може би и суровият  морков не е безполезен,а напротив... newsm78 newsm78 newsm78
Виж целия пост
# 6
А защо не купуваш детски сокове (на Хип, Гербер, Бебевита) щом не иска да пие цитрусови фрешове. Детските за мен са по-добрия вариант отколкото Phaner. А и плодове има достатъчно - киви, манго, ябълки, банани. Аз купувам и готови плодови пюрета за разнообразие
Виж целия пост
# 7
Твърдите, съдържащи целулоза клетки, изискват сваряване с прибавяне на малко мазнина. Каротините в морковите се нуждаят от мазнина, за да преминат през чревната стена и да се включат в кръвния поток.
Оранжевитя цвят на моркова се дължи на бетакаротина, за чието превръщане във вит А е нужен вит Е, който се набавя от мазнината след готвене.
Каротиноидите стават достъпни след сваряване и при наличието на мастни компоненти. С помощта на високата температура клетките се разпадат и тяхното съдържание може да се резорбира.


Дневното меню на детето няма връзка с хрупането на сурови моркови или сока от тях. Просто все едно си дала вода, няма никакъв смисъл - влиза и напуска организма без полза. Както си прецениш, не те убеждавам, само споделям  Simple Smile

Виж целия пост
# 8
Оранжевитя цвят на моркова се дължи на бетакаротина, за чието превръщане във вит А е нужен вит Е, който се набавя от мазнината след готвене.

Извинявам се, че питането ми е съвсем извън темата, но се зачудих. От едно от изданията на "Стани богат" разбрах, че в миналото цветът на морковите е бил лилав. Поразрових се в нета и няистина открих, че оранжевите моркови са били селектирани чак през !7 век. Много се зачудих преди това морковите не са ли съдържали бетакаротин?
Виж целия пост
# 9
Оранжевитя цвят на моркова се дължи на бетакаротина, за чието превръщане във вит А е нужен вит Е, който се набавя от мазнината след готвене.

Извинявам се, че питането ми е съвсем извън темата, но се зачудих. От едно от изданията на "Стани богат" разбрах, че в миналото цветът на морковите е бил лилав. Поразрових се в нета и няистина открих, че оранжевите моркови са били селектирани чак през !7 век. Много се зачудих преди това морковите не са ли съдържали бетакаротин?
newsm78 Определено ме заинтригува!
Виж целия пост
# 10
Лилавият цвят е признак за опасност! Единственият останал лилав зеленчук днес е патладжанът. Нищо полезно в него и доста вреден. Напълно противопоказен за страдащи от черен дроб и бъбреци. Единственият зеленчук, който никое животно не яде. Даже магарето, което яде всички зеленчуци. Добре, че е селектиран морковът  Wink
Виж целия пост
# 11
Блонди, ако в тялото имаш запас на вит. Е, тогава ?
Виж целия пост
# 12
Блонди, ако в тялото имаш запас на вит. Е, тогава ?


Peace и аз точно това имам предвид
Виж целия пост
# 13
Лилавият цвят е признак за опасност! Единственият останал лилав зеленчук днес е патладжанът. Нищо полезно в него и доста вреден. Напълно противопоказен за страдащи от черен дроб и бъбреци. Единственият зеленчук, който никое животно не яде. Даже магарето, което яде всички зеленчуци. Добре, че е селектиран морковът  Wink

Ами цвеклото? ThinkingТо май е по-скоро лилаво,отколкото червено, а е доста полезно.Богато на желязо,препоръчва се за лечение на анемия.
Виж целия пост
# 14
Вит Е не се стокира в тялото. За усвояването на морковите са нужни и желязо, и цинк, и хормони от щитовидната жлеза.
Цвеклото не е лилаво.
Не ви убеждавам, всеки сам си решава.
  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия