Разделно хранене-рецепти/2/

  • 221 443
  • 302
# 75
Ето и от мен едно меню (за деня, разбира се, не всичко наведнъж):

Супа:
Картофена супа с тиквички и сметана

Продукти за 6 порции
за супата
6-7 средно големи картофа
2 тиквички
1 голям морков
1 глава лук
1 печена червена чушка
сол
копър
щипка червен пипер
1 с.л. масло

за соса
200 гр сметана
4-5 скилидки чесън
няколко стръка копър

Морковът и лукът се настъргват на едро. Задушават се в маслото с малко вода. Добавят се тиквичките, нарязани на дребни кубчета. Когато се задушат добре, добавя се и чушката, нарязана на дребно. Долива се гореща вода. Добавят се картофите, нарязани като за мусака. Накрая, когато картофите са сварени добре, се добавя разтвореният в малко вода червен пипер. Поръсва се със ситно нарязания копър.
Отделно се разбива сметаната с малко сол, пресования чесън и ситно нарязания копър.
Супата се сервира гореща, гарнирана с 1-2 лъжици от сметановия сос.

Изключително ми беше вкусна на мен, дано ви хареса.


Основно:
Телешки кюфтенца в легло от задушен праз

Продукти
400 гр телешка кайма
500 гр праз
1 глава лук
2-3 с.л. домашна подправка "различни зеленчуци" (или по малко настърган морков, червена чушка и доматено пюре)
черен пипер на вкус
червен пипер на вкус
сол на вкус
мазнина по избор (аз използвах зехтин)

Каймата се омесва със ситно нарязания кромид лук и се овкусява с черния пипер. Оформят се средно големи кюфтенца, които се слагат в сгорещения тефлонов тиган (със съвсем малко мазнина) докато се зачервят и от двете страни. Отделно в малко мазнина се задушава домашната подправка "различни зеленчуци" с нарязания на едро праз. Добавя се вода (количеството е според предпочитанията) и се оставя на котлон, докато празът поомекне. Така приготвената плънка се изсипва в тавичка, нареждат се кюфтенцата, и се запича във фурната за около 20-30 минути. Периодично кюфтенцата се обръщат.

Десерт
Изцедено кисело мляко с мед
Ами то не е голяма философия.
2 кофички кисело мляко (аз взимам от най-обикновеното, по принцип само то се разваля отворено в хладилника за 2 дни, т.е. доближава се до истинското). Изцеждам, добавям мед на вкус, охлаждам в хладилника. Това е любим десерт.

Тези ястия са си моя измислица, извинявам се, ако не съм ги представила както трябва Embarassed Имам и още 2 (засега), които са "истински" рецепти - сарми от цели парчета пуешко месо, с бекон, увити в листа от кисело зеле, както и диетична карфиолена супа - и двете са много вкусни, но трябва да открия рецептите и ще ги пусна.

Виж целия пост
# 76
                Спаначено пюре със сусам
400гр.спанак
1 глава лук
1 морков
чесън,чер пипер,сол,сусам

Лукът и морковът се задушават в зехтин с малко вода,после се прибавя нарязаният спанак с малко вода и се оставя така още 10 мин.Накрая се прибавя чесънът,черния пипер и солта,а след като пюрето се изсипе в купа,се наръсва със сусам.

                                       Парижка салата

3 домата
1 краставица
2 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
100 гр.кашкавал
50 гр.слънчогледови семки/по желание Wink


                                            Салата "Софи"/моя измишльотина Wink/

2 моркова
1 зелена ябълка
1 банан/може и без него Wink
20 гр.счукани орехи
лим.сок
Морковите и ябълките се настъргват,бананът се реже на дребно,добавя се малко лим.сок и се наръсва с орехи.
Виж целия пост
# 77
Пилешки пакетчета

4 пилешки бутчета
100гр. гъби
1 червена и 1 зелена чушки
1 гл. лук
50гр.маргарин
1 лимон,сол,фолио
Бутчето се слага върху фолиото(трябва да е толкова голямо,че да може да се увие)върху него нарязаните зеленчуци,масло,и малко лимонов сок.Така завитите бутчета се пекът около час,след това се развиват леко и се запичат за 10-15 мин.
Виж целия пост
# 78
ДОМАШНИ БОНБОНИ-вземате сушени смокини,фурми и кайсии.Смилат се със блендер на кашичка плюс смес от сурови ядки.Съотношение плодове ядки трябва да е 2 към 1плюс пожелание канела или ванилия.Правят се бонбонки.За по добър външен вид се овалват във кокосови стърготини.Съхраняват се във хладилника за 1 седмица PeaceКУРАБИЙКИ-200гр овесени ядки,100гр пълнозърнесто брлашно,1с.л. мед,1,1л сода и вода колкото поеме.От тестото се правят топчета и се опичат във фурната  chefдано да ви харесат рецептичките  bouquet
Виж целия пост
# 79
Две нови рецепти от форума Grinning
Постни:

Спаначена яхнийка

Спанака се запържва с лук/стар +зелен/ + сол,черен пипер, джоджен, червен пипер.
Налива се вода да го покрие и го варя 15-20 мин.
Когато е готов+1-2с.л размито брашно - ври още 5-6 мин.
Пак слагам джоджен и го махам от котлона.

Пълнени гъби и картофи/Верити/

Необходими продукти за 2-3 или 4-ри порции  (в зависимост от апетита)

8 средно големи картофа
1 тарелка гъби (ама гледайте да има по-големчки)
3-4 стръка пресен лук
4-5 супени лъжици течна сметана за готвене (или 1 кутийка от заквасената)
2-3 с.л маргарин (а с масло ще стане още по-добре)
2 кубчета бульон
сол на вкус 

Подготовка на продуктите
Картофите се обелват. От едната страна правите основа на която да стой картофа - лекинко се подравнява. От другата страна се изрязва капаче и започвате да издълбавате картофа, въ6зможно най-много. Аз оставям стените с дебелина межу половин и един сантиметър. Процедурата я правя първо с нож - очертавам стените и после с лъжижа. Ако мъжо помага, ще стане доста по-бързо.

Идва ред на гъбите - изберете по-големите и средните и с помоща на чаена лъжичка ги издълбайте и тях. Става много лесно. Дребничките нарежете на тънички парченца.


За плънката:
Нарежете лука на ситно. Сложете го да се запържи. Към него добавете нараязаните дребни къби и изтърганото от големите. Добавете малко вода и похлупете за да се задушат. Сложете едно купче бульон. Опитайте, ако има нужда от овкусяване,добавете малко сол. Няколко минути преди да са готови гъбите,добавете маргарина/маслото.

Готовите гъби се изваждат в съд и на тяхно място в тигана сложете картофите - това което е останало от издълбаването. Тях ги приготвих по същият начин - с малко вода за да се задушат и бульон за да се овкусят - не да са запържени, а по-скоро между сварени и  задушени. Но все пак трябва да са почти готови, защото допълнително ще ги печем.

Добавете към картофите, вече изпържените гъби, разбъркайте и сложете сметаната. Опитайте и овкусете ако има нужда.

Напълнете картофите със сместа, сложете им капачетата и печете в назнена тавичка покрита с фолио или йенски съд. Сложете и мъничко водичка в съда за печене,  за да омекнат картофките.

Напълнете и гъбите. Тях ги прибавете малко след картофите, защото естественно те ще се изпекат по-бързо. Ако е останала плънка, разредете с малко сметана и я сложете между гъбите и картофите.

Печете докато се изпекат картофите. Около един час. Гарнирайте по-желание и по Ваш вкус.
Виж целия пост
# 80
Супи:

Спаначена супа с яйца

600-700гр. спанак задушавам с малко масълце, добавям наситнена глава лук, после 2-3 с.л. доматено пюре ( с пресен домат става още по-хубаво), малко сол и накрая чуквам 3-4 яйца
Виж целия пост
# 81
И няколко нови рецепти от Вечерята Grinning
Салати:

Салата с ряпа

свежа салата; 3 вида ряпа (бяла, червена, черна); червено цвекло; морков; глава целина; пресен лук и чесън; сок от лимон; зехтин

1. Целината и цвеклото се обелват, нарязват се на едри парчета и се настъргват.
2. След това се настъргват морковът и ряпата. Салатата се нарязва на ивици.
3. Зеленчуците се смесват в дълбока купа. Поръсват се с нарязани наситно пресен лук и чесън, овкусяват се със заливка от лимонов сок и зехтин и се разбъркват добре.

Виж целия пост
# 82
Предястия:

Скариди

500 г скариди (цели); 70 г масло; 3 с. л. зехтин; 5 скилидки чесън; 1 връзка пресен лук; копър; смес от подправки-чубрица,сминдух,червен пипер; сол

1. Зехтинът и маслото се загряват в дълбок тиган. Последователно се добавят нарязаният на филийки чесън и наситненият лук и се запържват. По желание може да се добави и малко пресен чесън, нарязан наситно.

2. След като лукът и чесънът станат златисти, се добавят скаридите и сместа от подправки.

3. Тиганът се похлупва и предястието периодично се разбърква. Преди да се свали от огъня, се подправя със сол и копър.
Виж целия пост
# 83
Риба:

Запечена ципура

4 броя ципури (всяка около 250-300 г); 100 г масло; 5 скилидки чесън; сол

1. Приготвя се смес от пасирания (настърган) чесън, масло и сол.
2. Почистените риби се осоляват отвън и отвътре. От всяка страна на рибите с напречно движение се правят по три дълбоки разреза по ширина.
3. Разрезите внимателно се подсушават със салфетка.
4. Разрезите на рибата се пълнят с пастата от масло и чесън. Рибите се пълнят отвътре с останалата маслена паста, поставят се в незалепваща тава (или в обикновена тава, покрита с хартия за печене) и се оставят да престоят. Пълнените ципури се пекат с горещ въздух в сгорещена до 200 градуса фурна от двете страни.
Виж целия пост
# 84
Телешко:

Печен джолан по кипърски с патладжан и тиквички във винен сос

телешки джолан; 6-7 малки глави лук; 2-3 патладжана; 3 тиквички; 1 глава чесън; 2 домата; олио; сол; 1 ч. ч. бяло вино; 1 ч. ч. Зехтин

1. Патладжаните и тиквичките се нарязват по дължина на филийки с дебелина около 1 пръст.
2. Месото се шпикова със скилидки чесън. След това се посолява леко.
3. Шпикованото месо се поставя в тава заедно с обелените глави лук.
4. Филийките патладжан се запържват в тиган със сгорещено олио и с тях се покриват парчетата месо.
5. Върху патладжана плътно се подреждат филийки сурови тиквички. Посолява се леко.
6. Доматите се нарязват на кръгчета, подреждат се върху тиквичките и се поръсват с малко сол.
7. Накрая продуктите се заливат с бялото вино, зехтина и 1/2 ч. ч. вода.
8. Тавата се покрива с фолио и се слага във фурна. Ястието се пече при температура 200 градуса до готовност
Виж целия пост
# 85
Запис за темата! Започвам да се храня разделно след Великден!  Peace
Виж целия пост
# 86
Пилешки тухлички -това е за две порции.!50гл варено пилешко месо,50гр сурово свинско месо,1ч.ч. лук,1-2 ч.ч. доматено пюре,1ч.ч. вода,сол ,черен пипер,кимион.Нарязва се месото на ситно.Омесват се всички продукти,оформят се на блокчетаи се пекат на скарата.По желание може да се сложи плънка със гъби  bouquet
Виж целия пост
# 87
крем супа от тиквички-тиквичките се варят във подсолена вода с копър и месън.Всичко това се пасира и готовият бульон се сгъстява със малко брашно  bouquet
Виж целия пост
# 88
АРАБСКО КЮФТЕ-каймата се смесва със настърган лук и 2чушки,ситно нарязани.Подправя се със сол,черен пипер,чубрица,мащерка.Оформя се кюфте,отгоре се залива със настърган домат.Пече се във тефлонов съ предварително намазан със мазнина  bouquet
Виж целия пост
# 89
Кайма:

Кюфтета на фурна

ПРОДУКТИ: 500 г смляно месо /смес/, 1 глава кромид лук, 2 лютиви пиперки /по желание/, 1 чаена лъжичка черен пипер, 5 домата, 1/2 връзка магданоз, 1 кафена чашка растително масло и сол на вкус.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Каймата се омесва с дребно нарязаните лук, магданоз и лютиви пиперки, черния пипер и сол. Оставя се да отлежи 1 - 2 часа. От нея се оформят кръгли кюфтета с дебелина до 1 см. Поставят се в тава, намазана с мазнината, върху 1/2 от нарязаните на кръгчета домати, покриват се с останалите домати и се пекат в умерена фурна. При поднасянето им към всяка порция може да се добави гарнитура по желание
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия