Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 2

  • 51 946
  • 283
# 105
Покритието на топката какво е : шоколад или марципан Варна?

Покритието е от марципан Варна. Разточва се много тънко, по-малко от 2 мм, реже се на шестоъгълници - еднакви и белите и черните, и се сглобяват после върху тортата. Тя е тортата с рула, намазана с маслен крем (моя беше с маргарин, заради диетата на сина ми). И върху масления крем наредих шестоъгълниците много плътно един до друг да не се виждаотдолу тортата. С тъпото на ножа очертах отново границите между тях за по прегледно. Понеже не можах да постигна черния цвят - остана кафяв, което изобщо не пречи - черния се опитах да получа по един съвет от тази тема - смесват се червен, жълт и син, докато се получи черен. Като купувах течните бои ми казаха че много отдавна не са получавали синя боя. Имах едно пакетче боя за яйца - но то се оказа сол, боядисана в синьо - изхвърлих го (Беше на фирма ПЕТ ООД - не ги купувайте за сладкарски цели - търсете тези дето са на прах в целофанени пакетчета - по няколко цвята в обща опаковка). От червено и зелено стана кафяво. От същото кафяво е едното мече. По светлото мече е от кафявото останало ми от другата торта - там прибавих какао на прах направо към готовия марципан, обаче от много тъмното какао - на д-р Йоткер.

Ето как направих шестоъгълниците

Преди доста време се обсъждаше тук как да се направи трева - ето моя вариант - през цедка. После се изрязва с ножа и се слага където е необходимо. Ето я отблизо, и тук

Малките червени цветчета съм направила на ръка, че нямам толкова малка формичка. Прави се топче около 1 см в диаметър, сплесква се с два пръста да стане питка по-дебеличка. С тъпото на ножа правя нарези навътре, за да се очертаят венчелистчетата, и пак с пръсти дооформям, ако има нещо стърчащо.

Давам толкова подробности по молба на мои съгражданки и много добри приятелки в една от отчетните теми  Hug и от темата за тортата с рула на Лео.
Виж целия пост
# 106
Много интересно ми се стори правенето на тревата,но не се ли смачква,когато се отстрнява от цедката?
Виж целия пост
# 107
Не, но трябва да се работи внимателно. Може оцветения в зелено марципан да се омеси с още малко пудра захар да не е много мек. Или като се избута през цедката, да се остави да позасъхне малко и тогава да се остърже с ножа. Но внимателно, че тогава пък се трошат връхчетата на "тревичките"
Виж целия пост
# 108
 благодаря, много за пълните обяснения  bouquet
Виж целия пост
# 109
Меги мерси много за информацията.Остава да почерпя Laughing
Виж целия пост
# 110

Само за няколко дни отсъствах а вие сте направили страхотни неща. Браво!   bouquet
Виж целия пост
# 111
Невероятни сте момичета  bouquetсамо да питам този маршмелоуз от къде се купува.Досега никъде не съм го виждала newsm78
Виж целия пост
# 112
Ето го и ябълковия пай. Става много вкусен и лек и го използвах за среден блат на тортата   
Виж целия пост
# 113
Аз също имам питане, задължително ли под "чаршафа" (глазурата, покритието) трябва да има крем? Ако ДА, само маслен ли може да е, и какъв друг още? Неможе ли направо върху блата да се направи чаршаф (от марципан Варна или маршмелоуз )?

Тук видях футболната топка от рулата (която изглежда страхотно!!!), доколкото разбрах има маслен крем под покритието, а може ли без него (без крема)?
Виж целия пост
# 114
Покритието на топката какво е : шоколад или марципан Варна?

Покритието е от марципан Варна. Разточва се много тънко, по-малко от 2 мм, реже се на шестоъгълници - еднакви и белите и черните, и се сглобяват после върху тортата. Тя е тортата с рула, намазана с маслен крем (моя беше с маргарин, заради диетата на сина ми). И върху масления крем наредих шестоъгълниците много плътно един до друг да не се виждаотдолу тортата. С тъпото на ножа очертах отново границите между тях за по прегледно. Понеже не можах да постигна черния цвят - остана кафяв, което изобщо не пречи - черния се опитах да получа по един съвет от тази тема - смесват се червен, жълт и син, докато се получи черен. Като купувах течните бои ми казаха че много отдавна не са получавали синя боя. Имах едно пакетче боя за яйца - но то се оказа сол, боядисана в синьо - изхвърлих го (Беше на фирма ПЕТ ООД - не ги купувайте за сладкарски цели - търсете тези дето са на прах в целофанени пакетчета - по няколко цвята в обща опаковка). От червено и зелено стана кафяво. От същото кафяво е едното мече. По светлото мече е от кафявото останало ми от другата торта - там прибавих какао на прах направо към готовия марципан, обаче от много тъмното какао - на д-р Йоткер.

Ето как направих шестоъгълниците

Преди доста време се обсъждаше тук как да се направи трева - ето моя вариант - през цедка. После се изрязва с ножа и се слага където е необходимо. Ето я отблизо, и тук

Малките червени цветчета съм направила на ръка, че нямам толкова малка формичка. Прави се топче около 1 см в диаметър, сплесква се с два пръста да стане питка по-дебеличка. С тъпото на ножа правя нарези навътре, за да се очертаят венчелистчетата, и пак с пръсти дооформям, ако има нещо стърчащо.

Давам толкова подробности по молба на мои съгражданки и много добри приятелки в една от отчетните теми  Hug и от темата за тортата с рула на Лео.

Много благодаря за подробните обяснения. Довечера ще правя торта за петия рожден ден на големия ми син и ми беше много ценна тази информация! Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 115
Аз също имам питане, задължително ли под "чаршафа" (глазурата, покритието) трябва да има крем? Ако ДА, само маслен ли може да е, и какъв друг още? Неможе ли направо върху блата да се направи чаршаф (от марципан Варна или маршмелоуз )?

Тук видях футболната топка от рулата (която изглежда страхотно!!!), доколкото разбрах има маслен крем под покритието, а може ли без него (без крема)?

Масления крем съм го намазала много тънко - прозрачно направо. Изобщо не се усеща  и не е мазно. Наталина беше писала, че може и с кайсиев мармалад/конфитюр.

Ако марципана се допира до сметанов крем или млечен, се разтопява и се разтича. Бях прибрала едно парче от тортата при остатъка от голямата торта, но неговата външна част - покритието - се беше допряло до разрязаната страна на тортата, която е почти само сметана, и на сутринта беше мокро и се стичаше, ако беше постояло още малко, щеше съвсем да потече.

Сетих се още нещо - с крема заглаждам добре топката, ако е само по рула, ще е неравна.
Иначе само върху блат може, стига да не се допира до крем.
Виж целия пост
# 116
М_е_г_и ,   bouquet Hug Heart Eyes
Виж целия пост
# 117
В предните теми четох, че вместо маслен крем може да се сложи сметана+желатин, но като се намаже да се остави поне за 2ч в хладилника и тогава да се слага покритието? Блазни ме идеята, но ме е страх да не съсипя тортата с този крем отгоре? Някоя от вас пробвала ли го е момичета?
Виж целия пост
# 118
Според мен дори да има желатин, сметановия крем разтапя марципан Варна - другите покрития не съм ги опитвала. При моя опит с парчето от тортата дето го писах по-горе, крема беше точно с желатин и сметана.
Виж целия пост
# 119
Аз бях покривала с марципан варна върху квасена сметана +те4ен шоколад и не се разтопи,но това беше само за няколко часа след това се изяде тортата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия