Великденски яйца и козунаци

  • 64 317
  • 526
# 30
Наталина,моля те дай линк към темата ,в която си обяснила за техниката на оцветяване с пастели. Praynig  bouquet
Виж целия пост
# 31
Предполагам, че Наталина няма да се сърди- http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,42.0.html

Аз обаче не мога да намеря нейната рецепта за чешкия козунак-ако някой може да помогне. baby_neutral

Мерси за отговора, Тандори. Подозирах аз, че ще е някоя сложнотия Mr. Green
Виж целия пост
# 32
Предполагам, че Наталина няма да се сърди- http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,42.0.html

Аз обаче не мога да намеря нейната рецепта за чешкия козунак-ако някой може да помогне. baby_neutral

Мерси за отговора, Тандори. Подозирах аз, че ще е някоя сложнотия Mr. Green

Благодаря!Ето рецептата, която търсиш: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?PHPSESSID=4875c6da654 … 1159.html#msg1159

Наталина,благодаря че споделяш с нас всичките си красоти ,които сътворяваш!  bouquet
Виж целия пост
# 33
geleva, ти си била по-бърза - благодаря!  bouquet

Момичета, разгледайте добре цялата тема за яйцата - там са снимани и пособията ми за работа. Така по-лесно ще се ориентирате какво ви е нужно и как да го направите. Но ако имате въпроси - насреща съм! Hug
Виж целия пост
# 34
Гелева, мерси много. Hug

Наталина, решила съм тия дни да пробвам твоята рецепта за козунак и сигурно ще се възползвам от поканата ти да задавам въпроси. LaughingЗа първи път ще ми е.

Ето веднага един. Знам, че вече си отговаряла, но не мога да преровя пак всички теми, за да намеря отговора Embarassed: За дооформянето- жълтъка се размива с млякото ли? бадемите/орехите кога ги слагаш- преди или след печенето? пудрата захар я наръсваш след като е готов ли?
Виж целия пост
# 35
ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ ВИ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТАЗИ СТРАНИЦА, ИМА НЕВЕРОЯТНИ ИДЕИ ЗА ВЕЛИКДЕН
http://rozali.com/zadoma/index.php?l=11



Страхотни идеи.Благодаря
Виж целия пост
# 36
Здравейте
Последните две години със свекърва ми правихме домашни козунаци и смея да кажа, че се справихме доста добре. Аз съм правила и по-рано, де - на село, с баба ми, която ги прави страхотни. Абонирам се за темичката, за да я следя, може и да науча още някоя тънкост.

За да стане на конци питката или козунакът, баба ми ме учеше да оформям самите фитили от тесто по специфичен начин. Ще се опитам да го обясня, дано ме разберете: парчето тесто, от което ще стане един фитил, се разточва - може би половин-един см дебело. Намазва се с малко мазнина (кой каквото обича, баба слага мас, особено на питките), наръсва се евентуално с плънка и започвам за го навивам от средата навън. За целта правя дупчица в средата на разточеното тесто и започвам да разпъвам краищата й навън, като едновременно навивам. Резултатът е  един голям "геврек" - колкото е бил външният диаметър на разточеното тесто. Разрязва се, за да не е като пръстен, след което започвам да го усуквам с леко издърпване. Усуква се доста и вече в този вид се навива като охлюв или пък се сплита или се нарязва на по-къси парчета и се оформят възелчета от тях - кой както предпочита.

Знам, че звучи много сложно, написано така, но всъщност е много лесно и ефектът е страхотен! Тази година вече имам с какво да снимам козунаците си, ако се сетя, ще снимам и оформянето на тестото и ще покажа снимките тук.

А биенето на тестото в масата замества месенето, с тази разлика, че при месенето тестото става малко по-жилаво и трябва да престои малко, за да се отпусне, преди да започнем да го оформяме.

Друго, което правя, е да наръсвам козунаците с цветни захарни пръчици, вместо с обикновена кристална захар. Стават много весели, само трябва да се наръсят съвсем в края на печенето (но аз и яйцето тогава намазвам отгоре), за да не се разтопят и да се слеят цветовете.
Виж целия пост
# 37
Аз не мога да правя козунак  Confused Изобщо с тестените хич ме няма , така че няма и да се опитвам ...
За този празник залагам повече на украсата в къщи  Peace
Цитат
         
 И при мен е така  newsm10
Виж целия пост
# 38
Да знете,че с голям интерест следя всичко което споделяте,толкова интерестни неща показвате че ми се иска ги направя всичките.Искам да попитам и аз нещо дано да не звучи глупаво!Така ми се е набило в главата че съм гледала в едно кулинарно предаване  как се  правят козунаци и за да стане козунака на конци преди да започне месенето се правят кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. 
Виж целия пост
# 39
Страхотни сте момичета ! Аплодисменти ! Изчетох цялата тема с голям интерес ! Имам обаче една чуденка  newsm78 Как така оцветявате яйцата с латекс на водна основа  newsm78 , не прониква ли през кората  и не е ли вредно това ???
Виж целия пост
# 40
Искам да попитам откъде се купуват восъчните пастели,от книжарница,може би...... newsm78
Виж целия пост
# 41
Момичета кога месите козунаците? Колко дни преди Великден и дали ги слагате във фризер? newsm78
Виж целия пост
# 42
Аз боядисвам яйцата и меся козунака в събота,един ден преди Великден. Simple Smile
Виж целия пост
# 43
И аз знам, че козунаците се месят само в събота Peace.
Не ги слагй във фризер - много са трайни /макар че вкъщи опасност да се задържат повече от два дни няма hahaha/
Виж целия пост
# 44
Искам да попитам откъде се купуват восъчните пастели,от книжарница,може би...... newsm78

Да, аз моите ги купих от там. И някъде прочетох съвет на Наталина, ако може да не са от китайските. Чешките били най- хубави.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия