Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Лапароскопия на жлъчен мехур

  • 13 005
  • 14
Здравейте!
Смятам в началото да остана анонимна, въпреки че съм от форума. Извинявайте, че влизам като гост.

След около 2 седмици ми предстои лапароскопия на жлъчен мехур. В тази връзка имам доста въпроси и се надявам наистина да има кой да ми отговори. Всяка информация ще ми бъде от полза. Предварително ви благодаря!!!

Преи операцията:
1. Кога приемат преди операцията (за планова, а не за спешен случай)?
2. Правят ли клизма?
3. Как стои въпроса с обезкосмяването? Правят ли и в каква степен?
4. Поставят ли катетър?

След операцията:
5. Кога изправят за първи път?
6. Колко силни са болките в гръдния кош?
7. Силни ли са болките по рязаните места?
8. На кой ден изписват?

Най-общо:
9. Как премина за вас операцията? Смятате ли, че е бърза и не много страшна?
10. Кога се въстановихте окончателно?

Благодаря!
Виж целия пост
# 1
така, най-вероятно в близко бъдеще и на мен ми предстои такава операциа, при мен е малко генетично
майка ми я оперираха 90та година във Военна б-ца, на 38г
И двете сме с прегънати, S-образни жлъчки. Операриха я, защото беше пълна с камъни и фактически изобщо не работеше

1. Мисля, че я приеха 2-3 дена преди операцията
2. да, все пак си е коремна операция
3. няма обезкосмяване - разреза се прави малко под ребрата
майка ми я оперира познат и тя искаше да и направи голям разрез, за да и види и язвата
при новите методи разреза е само около 2см
4. по време на операцията да

а за следоперативният период ... ами общо взето като след всяка операция, общи неразположения след пълната упойка, излизане от упойка и т.н.
предполагам, че при новите методи на операция няма да има много големи болки в гръдния кош. Ако правят голям вертикален разрез слагат разширител, после малко наболява. Разбира се няма да ти дават да папкаш. Само бюлони, гупи и много сокове. А де, не си спомням кога я изписаха, но предполагам, че не е било повече от седмица. След това имаше проблеми със стомашните разстройства. хапва и тича до 00. хапваше много сладко и качи няколко килограма. няма страшно, бързо минава.
Аз също трябва да отида на ехограф и да видя как е положението. Уйким внимавам какво ям, но от време на време ме свива.
Виж целия пост
# 2
Аз имам съвсем скорошен опит!
На 11ти този месец ми извадиха жлъчният мехур с лапароскопия. Ще ти отговоря на въпросите, но имай предвид, че моята е правена в Щатите.Преи операцията:
1. Кога приемат преди операцията (за планова, а не за спешен случай)? - моята беше по спешност

2. Правят ли клизма? - не са ми правили клизма, но бях в спешното около 34 часа преди операцията и не са ми давали нито да ям, нито да пия, а само на вливания.

3. Как стои въпроса с обезкосмяването? Правят ли и в каква степен? - не са ме обезкосмявали

4. Поставят ли катетър? - не са ми поставяли катетър

След операцията:
5. Кога изправят за първи път? - станах още когато ме свалиха от реанимацията, мисля че около 2 часа след операцията - съвсем леко ми се зави свят за секунди

6. Колко силни са болките в гръдния кош? - след като излязох от упойката имах болка в гръдният кош, а те ме караха да дишам дълбоко, което не правех, защото болеше. Окло ден имах болка, която не беше много силна (аз не мога да търпя изобщо болка)

7. Силни ли са болките по рязаните места? - оперираха ме в 11 часа, и до следващият ден изкарах без болкоуспокояващи, макар че ме наболяваше. Не мога да кажа, че болката беше много силна, макар, че както вече споменах аз изобщо не мога да търпя дори и лека болка.

8. На кой ден изписват? - изписаха ме на следващият ден, защото операцияти ми беше спешна и трябвало да преспя една нощ след нея, при планови изписват на 5и час, ако няма усложнения.

Най-общо:
9. Как премина за вас операцията? Смятате ли, че е бърза и не много страшна? - около час и половина е била моята, не мисля че е била страшна

10. Кога се въстановихте окончателно?  - на 6ия ден изчистих апартамента (5 стаен) с прахосмукачката - като няма кой Sad(
Дъщеря ми е около 13 кг и поне по веднъж на ден се налага да я вдигам (това не трябва да се прави, ама причината я посочих по-горе).


Има нещо, което го казват едва след операцията.
Вкарват ти газ, която после изсмукват, но обикновено остава и се резорбира до седмица. Ако не се резорбира (както стана при мен) има ужасна болка. не искм да те плаша, а просто да си подготвена.
Два пъти съм раждала, две операции имам, но събрано болката от всички е по-малка от тази, която изпитах. Дори си помислихме че е станало нещо страшно. Бях отново в спешното за една нощ, и след рентген, кръвни, урина и кат скан се оказа че е въпросният газ (дано наистина да е това).
Обезболяващи съм вземала първите 3 дни, но не редовно. Първите два, три дни е малко кофти ставането и лягането защото понаболява, но от 5ият ден си спя спокойно по корем.
Болеше доста като се прибирах от болницата с колата, макар, че улиците са почти като стъкло Simple Smile).
Правят се 4 разреза, един на пъпа - там вкарват камерата, един над пъпа, почти под гръдната кост и други два много близо един до друг под ребрата.
Мен ме лепиха и ми сложиха едни скоби като телбод, които махнаха на 6ият ден. Разрезите без този на пъпа бяха зарастнали.
И още нещо се сещам - болката след операцията с всеки изминал ден слиза надолу. В смисъл първите ден, два те боли на разреците, а последните дни почти до яйчниците - обясни ми го със земното привличане Simple Smile.

Ако имаш други въпроси, пиши.
Имам и снимки, но не ми се пускат тук - ако искаш на поща или на бележка.


Да добавя. Не знам дали е само при мен, защото още не съм ровила да търся инфо, но след тази операция имам проблем с червата - то е едно къркорене, та знае ли се! Буквално е постоянно и ми е много неприятно!

Благодаря![/quote]
Виж целия пост
# 3
Да допълня.
Диария нямам, първите три дни на бульони, като втори и трети и сокове, след това нормална диета. За сега не мога да се оплача от някоя храна, но пък и не прекалявам.
Това, което ми каза хирурга (30годин стаж като коремен хирург) е че "тръбичката" се удебелява и започва да изпълнява функциите на жлъчката ( да складира отделящият се сок от ч.дроб).
Наистина е така с камъните, ако ги има то тя не изпълнява функциите си и все едно че си без нея.
Опасни са малките камъни, защото могат да излязат и запушат панкреаса и тогава не може да не се направи голям разрез "да те отворят".

Моята също беше ес образно прегъната, и си живеех с нея в сговор от 19 годишна. Проведох й едно самолечение (исках да я излекувам с лечебен глад) и на 5и ден захрнване, след 10дневно гладуване постъпих с много силна криза в спешното.
Виж целия пост
# 4
Здравей!
Моя колежка и приятелка е преживяла такава операция миналия април (в София, ВМА), така че тя ще ти отговори чрез мен.

И така, по ред:

1. Кога приемат преди операцията (за планова, а не за спешен случай)? - тя е била спешен случай, но се приема 2 дена преди това.
2. Правят ли клизма? - не, само ти дават очистително и те следят да не пиеш и да не ядеш 12 ч. преди насрочения час за операция.
3. Как стои въпроса с обезкосмяването? Правят ли и в каква степен? - сам правиш, каквото можеш.
4. Поставят ли катетър? - да, в мястото на разреза  от операцията.

След операцията:
5. Кога изправят за първи път? - 24 ч. по-късно те искат в коридора.
6. Колко силни са болките в гръдния кош? - нямах такива.
7. Силни ли са болките по рязаните места? - от 1 до 10 силата им е 7 - само в случайте, когато се изправяш от легнало положение.
8. На кой ден изписват? - на 3-тия след операцията.

Най-общо:
9. Как премина за вас операцията? Смятате ли, че е бърза и не много страшна? - не е страшна (пълна упойка все пак).
10. Кога се въстановихте окончателно? - след 3 седмици.
П.П. Приятелката ми е на 25 г.
Успех!!!
Виж целия пост
# 5
Благодаря на всички за отговорите.
Сега ми е по- спокойно, още повече, че кризата отмина. Затова и ми е по- розово пред очите.
Все още не се знае кога и дали (това зависи от мен!) ще се оперирам. Оказа се, че чернодробните ми показатели са зле и в момента лекуваме последствията от жлъчната колика. Така или иначе в момента не съм подходяща за никаква интервенция.
Ако имам още въпроси, ще ви питам.
Благодаря ви още веднъж!!!
Виж целия пост
# 6
Въпреки , че са ти отговорили и аз ще споделя моя опит.
1.За планова операция , зависи къде я правиш , по принцип се чака, освен ако нямаш познат.Аз понеже познавам доктор от ВМА дето се занимава точно с ендоскопски операции(но не прави още, защото е много млад) не чаках.Ако искаш мога да ти дам координати.
2.Не
3.Не
4.Не

5.Аз се изправих 5 часа след операцията, беше ми много гадно от упойката, повръщах
6.Ами боли , но не много
7.Болки по рязаните части почти нямах, по-силен беше страха ми.Имам 3 малки прорезчета по 1см, не са ми ги шили, ами имах едни скобички, които ми махнаха 1 седмица по-късно.Толкова ме беше страх , но въобще не болеше.Само се чува щрак.
8.Изписаха ме на следващия ден, след това ходих на контролен преглед

9.Ами мисля че е лека операция, защото не се реже корема и не трябва да зараства.
10.Не помня точно колко време мина, но може би 2 седмици

И още нещо , и при мен така се увеличаваха ензимите и последния път се оказа че при преминаването на камъните ми се е стеснила тази връзка при стомаха (не си спомням точно кое беше)и в такъв случай се прави едно срязване през хранопровода.На мен ми се размина на косъм това.Ако знаех щях да се оперирам още след първата криза, за да не се мъча, а и има възможност за възпаление на панкреаса, което е доста опасно също.

Късмет!
Виж целия пост
# 7
Здравейте,надявам се всичко с операциите е било наред.Майка ми е тук да помогне с малкия,започнах работа и не ми се искаше да го оставям с непознати. .
Майка ми претърпиа 6 операции заради тумор на дебелото черво,засега всичко е наред,но освен това е и без жлъчка от 6 месеца.Откакто е дошла почти всеки ден се оплаква от болки в реброто-областта на черния дроб.Чудя се да не би дроба да се е увеличил и да притиска ребрата и, а от там и болката.
Питам я какви храни са и разрешени,но тя не знае нищо по въпроса-никoй не и е назначавал по-специален режим на хранене.Аз обаче все си мисля че би трябвало да се ограничават или забранят някои храни.А какво е разрешено?
Моля ви,ако някой знае да сподели.Благодаря ви предварително.
Виж целия пост
# 8
Здравейте,надявам се всичко с операциите е било наред.Майка ми е тук да помогне с малкия,започнах работа и не ми се искаше да го оставям с непознати. .
Майка ми претърпиа 6 операции заради тумор на дебелото черво,засега всичко е наред,но освен това е и без жлъчка от 6 месеца.Откакто е дошла почти всеки ден се оплаква от болки в реброто-областта на черния дроб.Чудя се да не би дроба да се е увеличил и да притиска ребрата и, а от там и болката.
Питам я какви храни са и разрешени,но тя не знае нищо по въпроса-никoй не и е назначавал по-специален режим на хранене.Аз обаче все си мисля че би трябвало да се ограничават или забранят някои храни.А какво е разрешено?
Моля ви,ако някой знае да сподели.Благодаря ви предварително.


Лапароскопията мина успешно (вече не съм анонимна). От 3 месеца съм без жлъчен мехур и се чувствам много добре. Нямам подобни болки, каквито ги описваш. Един единствен път скоро след операцията почувствах такива болки, но то бе защото се бях преуморила. Аз спазвам доста строга диета. Важно е да не се ядат мазни храни- никакви животински мазнини. Целта е да не се повишава холестерола, за да не се натоварва черния дроб. Забранени са и дразнещи храни: кафе (аз обаче пия редичко и с мляко), шоколад, горчица, черен, червен пипер и от този сорт. Никакви яйца (може само белтъци, но и това избягвам), зеле, леща, боб, царевица. Никакво краве масло, маргаринът също не се препоръчва. Само растителни мазнини.
Ядат се супички, картофи, ориз, зеленчуци (без горните), плодове, тестени изделия може, немазни меса, мляко и млечни продукти и долу горе това е.
Важно е и да се избягват силни физически натоварвания. Ако се сетя още нещо, ще пиша.
Виж целия пост
# 9
Браво ! Значи всичко е минало добре. Аз имам такава операция от една година .Първите три дни след лапароскопията изпитвах страхотни болки , имах чуството че валяк е минал през мен , но всичко отминава и се забравя. Сега е важно да спазваш диета  и да внимаваш да не напълнееш.
Виж целия пост
# 10
Браво анушка  Hug. И се пази  Peace, знам че е важно при отрстраняване на жлъчен мехур.

АнМари и майак ми и аз сме с прегънати жлъчки. На майка ми й дава поражения и дискомфорт. Аз за сега не се чувствам зле, нямам никакви оплаквания  Naughty, поне от жлъчката  Flutter.


И сега моето питане:

А лапароскопско махане на апендикс някой правил ли си е?  Rolling Eyes
10Х!  Simple Smile
Виж целия пост
# 11
А лапароскопско махане на апендикс някой правил ли си е?  Rolling Eyes
10Х!  Simple Smile
Аз не съм чувала да правят лапароскопско отстраняване на апендикс,поне там където работя няма такава практика.Той се отстранява по спешност,по нормален оперативен път,но разрезите на коремната стена ги правят вече много малки-с по 3-4 конеца и после остава съвсем малък белег.Вече ако апендицита е усложнен,понякога се налага по-голям разрез,но това става обикновено в хода на операцията.
Виж целия пост
# 12
Лейди - знам че правят и затова попитах.

Благодаря ти за отговора все пак  Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Вчера бях на лекар, защото от месец и половина ме боли корема отдясно - болката не е силна, но е доста дразнеща, особено като съм в легнало положение, и доктора ме прегледа на ехограф и констатира, че съм с прегъната жлъчка. Но след това ме успокои, че това не е сериозно заболяване и каза, че мога да си "карам" така, важното е да свикна с мисълта и с леката болка, предписа ми Dospatolin, който още не съм си го купил.
Та въпроса ми е: Наистина ли положението не е сериозно и да му вярвам ли на тоя доктор или да потърся някой друг, който ще се заеме по-сериозно и ще ме лекува по някакъв начин ?
Благодаря Ви предварително  Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Вчера бях на лекар, защото от месец и половина ме боли корема отдясно - болката не е силна, но е доста дразнеща, особено като съм в легнало положение, и доктора ме прегледа на ехограф и констатира, че съм с прегъната жлъчка. Но след това ме успокои, че това не е сериозно заболяване и каза, че мога да си "карам" така, важното е да свикна с мисълта и с леката болка, предписа ми Dospatolin, който още не съм си го купил.
Та въпроса ми е: Наистина ли положението не е сериозно и да му вярвам ли на тоя доктор или да потърся някой друг, който ще се заеме по-сериозно и ще ме лекува по някакъв начин ?
Благодаря Ви предварително  Simple Smile
Щом имаш някакви съмнения, нищо не пречи да отидеш и на друг специалист.
Аз лично не мисля, че прегъната жлъчка може да прави такива големи зулуми, както камъните, но стига да си функционира нормално. Но все пак аз съм лаик в тази област и моето мнение нищо не значи!
Чувала съм за много хора, които са с прегъната жлъчка (макар някои доктори да отричат, че съществува такова понятие) и си "карат " години наред без да им създава проблеми.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия