Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях 12

  • 28 837
  • 293
# 165
Искам да питам тези от вас, които са ползвали перлените прахообразни бои от пловдивската борса в ЖК Тракия - дали са доволни от резултата? Аз не получих перлен цвят, правих малка домашна торта и за проба омесих малко марципан Варна и оцветих, но цветовете са мътни без блясък......

торта
пак торта перлени бои

Но пък пандишпана беше разкошен, отдавна правя блатовете като смесвам брашно и нишесте - по-лесни са за разрязване. Рецептата е от сайта на Др. Йоткер:

4 яйца
4 с.л. гореща вода
180 гр захар
1 ванилия
100 гр брашно
100 гр нишесте
1/2 пакетче бакпулвер

Жълтъците се бият с горещата вода до гъста кремообразна смес. Добавя се захарта и ванилията. Отделените белтъци се бият на сняг. Разстилат се върху крема. Поръсва се със сместа от баршно, нишесте и бакпулвер и леко с лъжица се обърква.
Пече се на 180 С, (дори по-добре на 160-170 С) около 30-35 мин.
Блатът успешно се реже на две, дори на три парчета - рязох с обикновен нож и се получи:
три блата с крем
разрез

За по-равна повърхоност на тортата при подреждането на блатовете за най-горен се избира най-равният блат. При мен например винаги при печенето отгоре пандишпана леко се надува на мехурчета - така като сложа средният блат най-отгоре получавам идеално равна повърхност.

Друга фатка: откопчаващата форма за торта се маже (или се слага хартия) само на дъното, а не и по стените - това подпомага равномерното надуване на блата по време на печене.

Крем, който докарва доста на белия крем на Неделя:
4 яйца, 250 гр масло, 250 гр захар, ванлия

Приготвяне на крема:
Яйцата и захарта се варят на водна баня при непрекъснато бъркане до сгъстяване (отнема около 25-35 мин), охлажда се и се смесва с маслото, разбито с ванилията.
Към тази смес добавям разбита сметана Президент - количеството е на око.....колкото повече, толкова повече, т.е. по-хубаво  Simple Smile Grinning

И нещо, което открих за себе си, че е много вкусно: сиропирам блатовете с ябълков сок - готов купешки от кутия - така тортата става много лека с едва доловим кисел привкус.

Виж целия пост
# 166
Tandoori,моля да ми кажеш с какво направи тази кошничка? PraynigКакъв материял използва?И трудно ли се прави? Praynig
Виж целия пост
# 167
Оле,забравих тортата. Embarassedhttp://community.webshots.com/inlinePhoto?photoId=25256455600781 … 60078191892TDjPZc
Виж целия пост
# 168
Taneto, не знам дали са същите като тези дето аз ги използвам. Но и при мен не се получи перлено, когато ги замесих в тестото - обаче аз пробвах с много малко топченце...
Но и предварително ми бяха обяснили в магазина начина, по който се работи с тях - Разтварят се в малко алкохол - спирт, водка, ракия.... и с четка се маже вече готовото изделие. Спирта се изпарява бързо и не се поврежда фигурката - ето моя пример:
без перлено  с перлено

При мен даже се получи малко по-гъста боята, но първо боядисай на по-скришно място и ще видиш как трябва да е - аз добавих още малко алкохол да се разреди.
И да кажа пак - алкохола се изпарява и не променя вкуса и вида на тортата.

И като добавка - в магазина имаше и сребриста, и златиста такава боя. Ако у някого възникнат въпроси - магазина е този на Кадемлия.
Виж целия пост
# 169
Ясно, значи са за боядисване отгоре. Ще пробвам при следващата торта, тя тази и без това беше само да домашна консумация - проба дали след 6 месеца не-домакинстване и не-готвене дали не съм забравила как става Wink Simple Smile

Само да питам това две различни торти кукли ли са или е снимана куклата преди и след перлената боя?! Извинявай, сигурно си обяснявала назад, но май няма да прочета летните теми за тортите Embarassed

Моите трябваше да са златиста и нещо като тъмно цикламено.
Виж целия пост
# 170
Същата торта е (и е от края на април  Grinning)
Направих и снимки преди да боядисам с перлената боя, защото ме достраша да не я разваля хубавата торта (поне снимки да имам). Но стана доста добре.
Виж целия пост
# 171
КорНиШонка, направи с бяло и синьо марбъл ефект с фондана за водата, иначе фигурките отгоре могат да се разтекат.
Виж целия пост
# 172
Taneto извинявай, че те обърках с Танита, ама напослдък ми е доста  шеметно в главата!Още веднъж едно огромно извинявай.   bouquet
А за книжката-като се вгледах по внимателно в библиотеката си я намерих-защото при мен, то книга, то голямо нещо....
Благодаря на всички ви, че се ангажирахте.   bouquet

Atalanta тортичката е направо-реалистична  Hug
Виж целия пост
# 173
SlaDk0_i_SoLeNo как слагаш фигурките без чаршаф, аз мислех че за това служи newsm78
Виж целия пост
# 174
SlaDk0_i_SoLeNo как слагаш фигурките без чаршаф, аз мислех че за това служи newsm78
Не съм правила още- ще експериментирам  Grinning
Виж целия пост
# 175
Няма проблем да се слагат без чаршаф, стига да изглежда добре. Аз съм слагала само рози без чаршаф - върху шоколадова глазура. За детските торти и фигурки, трябват повече цветове. Но може и с маслен крем да се оформи тортата (в различни цветове) и да се подредят фигурките.
Виж целия пост
# 176
Няма проблем да се слагат без чаршаф, стига да изглежда добре. Аз съм слагала само рози без чаршаф - върху шоколадова глазура. За детските торти и фигурки, трябват повече цветове. Но може и с маслен крем да се оформи тортата (в различни цветове) и да се подредят фигурките.
Меги мерси за полезната информация, ще я приложа скоро  Grinning
Виж целия пост
# 177
направи с бяло и синьо марбъл ефект с фондана за водата
Би ли обяснила как става?
Виж целия пост
# 178

Rumya, май едното видео показва нещо подобно
Виж целия пост
# 179
тези филмчета са много полезни за такива като мен Hug
обаче тяхното тесто колко е еластично сравнение с моето Blush
ох сега това че може без чаршаф, а с шоколадова глазура или маслен ме хвърли в размисъл Thinking
това за водата и мен ме заинтригува Simple Smile точно е едното филмче имаше за бяло и кафяво
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия