Здравейте, публикувам текст от официалния сайт на Ла Лече Лига, Испания. Дано ви е полезен Peace


ДЕСЕТ СТЪПКИ КЪМ УСПЕШНОТО КЪРМЕНЕ


1.   Започнете да кърмите при първа възможност, колкото по-рано, толкова по-добре. Повечето бебета са готови да засучат още през първия час след раждането си, когато сукателният им инстинкт е най-силно развит. Ако започнете да кърмите от рано бързо ще овладеете правилното поставяне на бебето на гърда.
2.   Предлагайте гърда на бебето си често, независимо дали е ден или нощ. Свикнете с идеята, че ще прекарвате голяма част от времето си кърмейки бебето през първите седмици. Едно новородено суче между 8 и 12 пъти на денонощие. Не се водете по часовника и му давайте гърда всеки път, когато я потърси или плаче, без да чакате „да дойде време”. Така ще стимулирате и по-доброто потичане на кърмата.
3.   Уверете се, че бебето ви суче активно и в правилната поза.
4.   Оставяйте бебето да суче колкото си иска от едната гърда, докато не я изцеди докрай. След това му предложете и другата. Понякога то ще иска да суче, друг път – не. Но при всички положения по този начин бебето ви ще поеме последната кърма в гърдата, която е най-богата на мазнини и калории, и ще се чувства задоволено.
5.   Колкото повече суче бебето, толкова повече кърма произвежда майката. Важно е да се научите да уважавате естествения баланс и да оставяте бебето да определя правилата, като го кърмите на поискване. Не е нужно да усещате гърдите си пълни, за да кърмите детето си. Млякото по правило се произвежда именно по време на кърменето, стимулирано от сучещото бебе.
6.   Не се изкушавайте да си „помагате”с дохранване. Изкуственото мляко и подлсадените добавки бързо засищат бебето и намаляват интереса му към кърмата. В следствие бебето суче по-малко, а майката произвежда по-малко кърма.
7.   Избягвайте бибероните, или поне през първите седмици, докато кърмата ви не се регулира. Едно новородено трябва да се научи да суче от гърдите и една имитация на гърдата, каквито са биберонът и залъгалката, могат да го объркат и затруднят.
8.   Не забравяйте, че бебето суче не само когато е гладно, но и когато иска да бъде гушкано или утешено, например. Предлагането на гърда е най-бързият начин да го успокоите.
9.   Грижете се за себе си. Трябва да си намирате моменти за почивка и да насочите вниманието си към бебето. Оставете близките си да ви помогнат в другите задачи.
10.   Търсете подкрепа. Ако имате нужда от съвет или информация обърнете се към клона на Ла Лече Лига във вашия град.

Превод от http://www.laligadelaleche.es

Виж целия пост