Картофи соте

  • 8 884
  • 16
Тази рецепта е от списание "Кулинарен журнал". Реших да я пробвам, те пък взеха, че станаха ужасно вкусни.


Необходими продукти:
1-1.5 кг картофи
200гр. масло(аз сложих 100гр. масло и 100гр. олио)
1с.л. вегета- това е моя любима подправка, може и пикантина или друга подправка на вкус
копър- аз сложих копър, защото много го харесвам, пък и върви с картофките, както и сметана
1 малка глава лук, нарязана на ситно
3 скилидки чесън, също нарязан на дребно
1 стрък зелен лук с зеленото, нарязан на дребничко
сол на вкус
1с.л. зехтин
червен пипер

Приготвяне: Картофите се сваряват, но не се преваряват в никакъв случай- да са полу- сорови, полу- готови. Обелват се добре и се нарязват на дребни кубчета, но не много длемни, следно големи, защото ще омекнат. В тенджера с дебело дъно се слага маслото, олиото и зехтинчето и се загрява. Картофите се изпържват до леко златисто. Като се поизпържат малко се слагат подправките. Лука се запържва в отделен съд, докато стане прозрачен, леко кафеникав и се прибавя заедно с чесъна към картофите. Когато прецените че са готови сваляте от котлона, сервирайте със сметана.
Приятен апетит!

Виж целия пост
# 1
Изглеждат вкусни, въпреки че картофи соте в оригиналния им вариант (поне така ги правехме във Франция) се правят по по-различен начин, а именно:
картофите се обелват и се нарязват на кубчета с големина горе-долу 1 см на 1 см. Пържат се в голямо количество масло без да се разбъркват, като само тигана се разклаща. Стават златисти и много хрупкави. Като са готови се слагат върху домакинска хартия да им поеме мазнината и се поръсват с чесън на прах или счукан. Вкусотийка си е, макар и страхотна калорийна бомба!
Виж целия пост
# 2
Тази вечер ги правих,но искам съвет.
Първо да напиша че бяха страхотно вкусни, пикантни,но..
Въпроса ми е защо станаха леко кашкави(да не кажа много,леко приличаха на пюре).
Следващия път пак ще се хапнат,но искам и да бъдат примамливи за погледа.
Дайте ми съвет.Къде бъркам?
Виж целия пост
# 3
Деси и мойте станаха леко кашкави. Това е, защото явно и ти като мен си ги разбърквала докато се пържат, а не трябва, както е записала  МишлеПържат се в голямо количество масло без да се разбъркват, като само тигана се разклаща. Другият път и аз ще знам да не ги разбърквам.... Развам се, че са ти харесали  Wink
Виж целия пост
# 4
Страхотни са.
Аз ги бърках с дървена шпатула,а то всъщност не е  трябвало.
Точно това е направило белята.
Но за сметка на това ми забраниха оттук нататък да правя картофено пюре,а само това. Peace
Виж целия пост
# 5
Страхотни са.
Аз ги бърках с дървена шпатула,а то всъщност не е  трябвало.
и аз с такава Joy
Виж целия пост
# 6
Вкъщи обожаваме тези картофи.
Виж целия пост
# 7
Картофите соте се запържват в дълбок тефлонов тиган и не се бъркат с никаква бъркалка, просто се подмятат с тигана. Така остават почти цели и не се разкашкват.

Виж целия пост
# 8
А някой пробвал ли е да запържи картофките в маргарин?
Аз така съм ги пробвала в един ресторант, там обаче настъргват и кашкавалче отгоре и запичат, при което се получава невероятно вкусна (и доста тлъстичка) коричка отгоре.
Виж целия пост
# 9
Аз правя картофки соте по тази рецепта, съжалявам, не съм записала автора. Но картофките стават много вкусни. Цитирам, както съм я копнала:

Цитат

КАРТОФКИ СОТЕ
А картофките соте ги правя така: нарязвам картофи на колелца и ги обърквам с марината от соев сос, пресен копър, счукан чесън и 1 суп. лъж. мед или захар. Запичам в тава с повечко масълце. Меда придава много приятен сладникав вкус на картофите. Пробвайте, няма да съжалявате
.

Виж целия пост
# 10
Когато се говори за картофи соте, да не се забравя какво е сотирането. Всякакъв друг вид кулинарна обработка не води до рецепта  соте.

Сотиране (Sautéeing - англ. от фр.)

Бързо запържване в силно нагрят тиган с малко мазнина, при което продуктите не се бъркат, а се обръщат с движение на тигана. Тиганът трябва да бъде достатъчно голям, така че продуктите да са разположени на едно ниво. Слага се мазнина, само покриваща дъното. Продуктите трябва да са толкова, че да се разполагат равномерно по дъното на тигана, без да се припокриват. Пържи се до леко покафеняване, след което се обръщат с движение на тигана. Тиганът трябва да е с прави стени, преминаващи към дъното с извивка, за да може да се обръщат продуктите.
Виж целия пост
# 11
Приличат на златните картофки на ЛЕО  Crazy
Виж целия пост
# 12
Картофите соте се запържват в дълбок тефлонов тиган и не се бъркат с никаква бъркалка, просто се подмятат с тигана. Така остават почти цели и не се разкашкват.


Мммм, вкусни изглеждат!  Peace
Виж целия пост
# 13
L 0 V E, едно въпросче, каква сметана? Течна?...и кога точно се прибавя?

Иначе звучи много вкусно, утре ще ги пробвам Simple Smile
Виж целия пост
# 14
L 0 V E, едно въпросче, каква сметана? Течна?...и кога точно се прибавя?
Заквасена сметана.....не течна сладкарска!!! Peace
Прибавя се, когато се сервира, като сосче. Може да покриеш картофките с нея, може да ги сложиш отстрани като гарнитурка! Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия