
І-ви вариант:
2 яйца
100 гр размекнато краве масло /става и с маргарин/
¾ ч.ч.захар
½ ч.ч. айрян /кис.мляко + вода в равни количества до половин чаша/
½ ч.ч. стафиди
2 ч.ч. брашно
1 ч л ванилия
1 бакпулвер
С миксер се разбиват маслото, захарта и яйцата. Добавя се айрянчето. Добавят се и сухите съставки – брашното + бакпулвера и хубаво се разбърква с миксера. Слага се ванилията и накрая стафидите. Пече се при 160-170 градуса в намазана и набрашнена форма.
ІІ-ри вариант: - същият състав без стафидите. Нужни са още 1 портокал и 150 гр натурален шоколад. В тестото се слага настърганата кора на портокала. След като се опече и изстине хубаво, кексът се разрязва внимателно с остър нож по дължина на 4 части. Прави се сироп от от 4 с.л. ликьор и сока от портокала, с който се напръскват "филиите". Може и от топла вода, нес кафе, захар и някакъв ликьор, изобщо търпи импровизации. "Филиите" кекс се мажат с разтопения шоколад, кексът се сглобява внимателно, завива се в домакинско фолио и се оставя известно време така 2-3 часа, ако ви стигне търпението.
В оригиналната рецепта кексът се прави с 1/2 ч.ч. кефир, при мен е побългарен вариант с айрян. И тъй като не винаги имам шоколад вкъщи, най-често го правя със сливов мармалад, страшно ми е вкусно, става и с ягодов и т.н. Кексчето е с много нежна структура и не съхне. Не че се задържа много вкъщи, но, когато има още сладкиши, се е случвало да остане за три дни, това е най-дългото. Много сполучлива и бърза рецепта.
източник