Карамфил и канела

  • 57 950
  • 45
# 15
Унгарска лучена супа



Унгарската лучена супа е малко по-различна от френската. По-простичка, но пък с добавка на сирене. Сервира се в издълбана питка и има божествен вкус.  Grinning

4 големи глави лук
3 с.л. олио
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
1 кубче бульон
щипка захар
сол и черен пипер на вкус
1 литър гореща вода
големи питки и сирене за сервиране

Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава с олиото, маслото и подправките на бавен огън за 20 мин., като се разбърква от време на време, за да не загори. Когато омекне напълно му се добавят натрошения бульон, брашното и горещата вода. Оставя се да къкри на слаб огън, докато се сгъсти - около 30 мин.

Взимат се големи питки, по възможност високи. Отгоре им се изрязва капаче и се издълбават. В тях се сипва от горещата лучена супа и се поръсва със сирене. Сервира се веднага.
Виж целия пост
# 16
Ябълкови тарти



за тестото:
200 гр. масло
2 яйца
50 гр. захар
2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
400 гр. брашно

за плънката:
5 средно големи ябълки
100 гр. захар
1/2 ч.ч. орехи
1/2 ч.л. канела

Омесва се меко тесто, завива се в домакинско фолио и се оставя за половин част в хладилника. През това време ябълките се обелват и настъргват, смесват се с ядките, канелата и захарта.

Охладеното тесто се разделя на две части. От едната се късат топченца и се застилат намаслени формички за тарталети. Поръсват се с малко галета и се пълнят с ябълките. От втората половина тесто се разточват капачета и се покриват напълнените тарталети. С вилица им се правят по няколко дупчици отгоре. Пекат се на 180 градуса до зачервяване.

След изстиване се поръсват с пудра захар.
Виж целия пост
# 17
Пудинг с палачинки



за 4 порции:

4 палачинки
500 гр. ванилов пудинг (Pastry Cream или любим ванилов крем - по избор)
1 банан
течен шоколад
какао или пудра захар

Бананът се нарязва на малки парченца. Всяка палачинка се намазва с течен шоколад, поръсва се с банан и се завива на руло. Реже се на 4 части. В купичка се слага на дъното едно рулце палачинка и другите три парченца се нареждат изправени. Заливат се с ваниловия пудинг.  По този начин се запълват и четирите купички, след което се нареждат в тава и се запичат на горен реотан за 10 мин. на 200 градуса. Преди сервиране се поръсват с пудра захар или какао.
Виж целия пост
# 18
Портокалови мъфини




2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. разстопено масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. фреш от портокал
2 ч.ч. брашно
1 с.л.  бакпулвер
1 с.л. настъргана портокалова кора
1 ванилия

100 гр. пудра захар
1 с.л. портокалов сок

Яйцата, захарта, маслото, прясното мляко и портокаловия фреш се разбиват с миксер. Отделно се смесват брашното, ванилията, бакпулвера и портокаловата кора, след което се прибавят с бъркане към първата смес. Разсипва се във формички за мъфини и кексчетата се пекат до зачервяване на 180 градуса.

През това време се прави глазурата - пудрата захар и 1 с.л. портокалов сок се смесват и разбъркват хубаво. След като мъфините изстинат върху тях се разпределя глазурата.
Виж целия пост
# 19
Пиле с тиквички и кашу



2 пилешки гърди
1 голяма тиквичка
50 гр. печено солено кашу

за маринатата:
2-3 с.л соев сос, черен пипер, 1 с.л лимонов сок, индийско къри

Пилшеките гърди се нарязват на парченца и се заливат с маринатата, оставят се на хладно поне за час. Тиквичките се нарязват на кубчета. В голям тиган се загрява олио, слагат се едновременно тиквичките и месото и се покриват с капак. Така продуктите се задушават около 10 мин. или докато тиквичките си пуснат течността. След това се маха капака, добавя се кашуто и продуктите се запържват до готовност, образувалият се сос да се изпари почти изцяло. Ако има нужда се посолява допълнително, но трябва да се опита предварително, защото соевият сос и кашуто са солени. Сервира се с гарнитура от ориз.
Виж целия пост
# 20
Мексиканска пилешка супа



бяло пилешко месо (аз използвах филе от гърди)
1 глава лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
накълцани домати от консерва
царевица от консерва
1 кубче пилешки бульон
течна готварска сметана
сол, черен пипер, чубрица

В тенджера се загрява олио. Лукът и чушките се нарязват на дребни кубчета и се задушават във вече сгорещената мазнина. Пилешкото се нарязва на малки късчета и се добавя в тенджерата, с непрекъснато бъркане, докато побелее леко. Сместта се залива с гореща вода, добавят се подправките и кубчето бульон. Оставя се да къкри на слаб огън. Когато месото е вече сварено се добавят 2-3 лъжици домати и царевица на вкус. Супата се оставя още 5-10 мин. на котлона, след което се изключва и оставя да изстине. Течната сметана се добавя след като супата е станала хладка, с непрекъснато бъркане, за да не се пресече.

Виж целия пост
# 21
Меденки с шоколадова глазура



Имам тази рецепта от майката на моя приятелка и от години само по нея си правя меденките за Коледа. Никога не ме е предавала, стават много ароматни и вкусни.

2 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода, угасена с оцет
1 с.л. канела
около 2 1/2 ч.ч. брашно

1 млечен шоколад, пр. мляко

Яйцата, олиото, захарта и меда се разбививат с миксер, докато се получи хомогенна смес. Отделно се смесват брашното, содата и канелата. Към сухата смес постепенно се добавя течната и се омесва меко тесто. Не трябва да лепне много, но в никакъв случай не бива и да е твърдо. Затова и брашното е приблизително, започнете с 2 ч.ч. чаши и добавяйте постепенно, колкото още е нужно. Готовото тесто се завива във фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.

Върху набрашнена повърхност се разточва вече охладеното тесто и с формичка се изрязват меденките. Нареждат се в тава, застлана с хартия за печене.
Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато покафенеят леко.

Глазурата аз приготвям в микровълнова фурна, но може да се направи и на водна баня. Натрошавам шоколада в купичка, капвам малко пр. мляко и слагам в микровълновата за 30 сек. Като изтекат изваждам и разбърквам, сипвам още няколко капки пр. мляко и отново в микровълновата за 10 сек. Изваждам и бъркам интензивно, докато се получи гладка смес. Ако е нужно се сипва още прясно мляко, глазурата не трябва нито да е прекалено рядка, нито много гъста. Може да се направи и с натурален шоколад.

Вече изстиналите меденки се намазват с шоколада и се оставят глазурата да изсъхне хубаво. Прибират се в кутия и при тях се пуска парченце ябълка, с която се оставят за една нощ. На сутринта ябълката се вади. От влагата меденките пускат аромата си много приятно и стават по-меки. Меденките могат да се направят една седмица преди Коледа или ден - два преди празника. Ако изберете втория вариант, ябълката може да се държи и по-дълго време, за да омекнат хубаво сладките, освен ако не ги предпочитате хрупкави Simple Smile .

Да ви е сладко!

Виж целия пост
# 22
Американски сандвичи



Много, много вкусни и засищащи, на някои добавих колбас, други бяха консумирани с конфитюр (обожавам кашкавал със сладко). Рецептата е от "Нож и виличка" - Grilled cheеse sandwiches .
Виж целия пост
# 23
Типов тутманик



280 мл. хладко прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 суха мая
300 гр. типово брашно
около 200 гр. бяло брашно

разстопено масло
сирене, кашкавал

Млякото и яйцата се разбиват с миксер, добавят се солта и захарта. Маята се добавя към типовото брашно, а към него течната смес. Започва да се меси, като постепенно се добавят 200-те гр. бяло брашно. Ако тестото лепне много се добавя още бяло брашно, докато се получи меко и съвсем леко лепнещо тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. По принцип печивата с типово брашно втасват по-бавно. След това тестото се разделя на четири еднакви топки и се оформя като "Завъртяната пита" на vens от тази рецепта: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,611.0.html - всеки пласт се маже с масло и се наръсва със сирене. Оставя се да втаса още веднъж в тавичката.  Пече се на около 160 гр. , докато се зачерви и при проверка с шишче то излезе сухо от тестото. Малко преди края се поръсва с настърган кашкавал.
Виж целия пост
# 24
Пастет "Попай"



400 гр. изцедено кисело мляко
около 200 гр. замразен спанак
сирене
черен пипер
орехи

Замразеният спанак се задушава с малко мазнина и черен пипер. След като се охлади се смесва с цеденото кисело мляко и натрошеното сирене. Обърква се хубаво до хомогенна смес. Добавят се натрошени орехи по желание. Може да се яде намазан на филийка, сервиран самостоятелно като разядка или като гарнитура.
Виж целия пост
# 25
Угат банана

 

Това е израелски кекс, който аз изпекох под формата на мъфини. Ето рецептата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.msg10155521#msg10155521

Намалих захарта на 2/3 ч.ч. чаша, брашното на чаша и половина, добавих и шоколадов чипс. Невроятен сладкиш!
Виж целия пост
# 26
Овесени бисквити със сушени череши

 

2/3 ч.ч. разстопено масло
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар (ако обичате по-сладко сложете 2/3 ч.ч.)
4 с.л. мед
60 мл. прясно мляко
150 гр. пълнозърнесто или грахам брашно
100 гр. фини овесени ядки
1 бакпулвер
5 с.л. кокосови стърготини
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
100 гр. сушени череши (или червени боровинки)

Яйцето, маслото, прясното мляко, меда и захарта се разбиват с миксер. Добавят се овесените ядки и се обърква с дървена лъжица. Брашното се смесва с бакпулвера, кокоса, ванилията, канелата и с бъркане се добавя към първата смес. Накрая се слагат сушените плодове, нарязани на половинки. Обърквате хубаво всичко, с дървената лъжица, получава се лепкава смес. Застила се тава с хартия за печене. Гребвате от сместта с лъжица за сладолед или две малки лъжички и оформяте топчета, без да ги сплесквате. Редят се в тавата, на повечко разстояние. Печете на 160 градуса до зачервяване.
Виж целия пост
# 27
Козунак



За козунак ползвам едно и също тесто от години. От него правя и кифлички, и руло с мармалад, и обикновен козунак. От това количество ми се получават два средно големи козунака.



Рецептата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=320407.msg8379326#msg8379326
Виж целия пост
# 28
Соленки



Много бързи, лесни и чудесно вкусни соленки от Yoli! Нямах ким и ги поръсих със сусам, мак и чубрица. Бих добавила и кашкавал следващия път.

Рецептата: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,874.msg20923.html#msg20923
Виж целия пост
# 29
Мъфини с дюли и карамел



2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. стопено масло
сок от половин портокал
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
1 голяма дюла или две по-малки
3 с.л. кафява захар

Дюлите се настъргват и се разбъркват с кафявата захар, оставят се настрана

Яйцата, стопеното масло, захарта и сока от портокал се разбиват с миксер. Брашното се пресява с бакпулвера, ванилията и солта, и се добавя към първата смес, бърка се  миксера, докато стане гъста хомогенна смес.

Тестото се разпределя във формички за мъфини и се пече на 180 градуса.

След като мъфините изстинат се заливат с карамел, направен от стопена захар с малка бучка масло. Глазурата става твърда и хрупкава, което харесва не на всеки и спокойно може да се пропусне.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия