Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вашето мнение за ограничаване на тютюнопушенето е важно

  • 4 330
  • 144
Вчера получих това писмо с молба да стигне до повече хора. Публикувам го тук с надежда, че ще се включат повече майчета с личната си позиция относно ограничаване на тютюнопушенето на обществените места. След приетите няколко закона за ограничаването му никой не се стресна и се пуши масово в заведенията, учрежденията, по улиците и на детските площадки. Децата ни са изложени на постоянен тютюнев тормоз. Нека не отглеждаме пасивни пушачи, заради вредния навик на хората около нас. Нека не се налага да стоим само в домовете си, защото се пуши навсякъде. Нека покажем негативното си отношение към пушенето на обществени места. Засипете с писма народните избраници, за да се ограничи тютюневия дим върху децата ни. Пишеше - вашето мнение е важно!

====================================================

Цитат
Здравейте, съшленици!Миналата година имах честта да общувам с вас по причина на представената от г-н Маркус Киприану „Зелена книга”, свързана с пасивното тютюнопушене.

Имаме великолепната възможност да покажем на нашите народни избраници – депутатите, какво мислим за тютюнопушенето в България. Предстои приемането на изменение в Закона за здравето, което ще позволи от 1.06.2010 г. в България да се въведе пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места.Предоставя ни се само един електронен адрес за изпращане на електронни писма до депутатите.Това е: infocenter@parliament.bgБих се радвала, ако заедно с мен, им пишете и вие. Нека „чуят” какво чувстваме, преживяваме, изпитваме от тютюнопушенето на обществени места.Дайте своята подкрепа по начина, който Ви е възможен. Проведете личен разговор с народния избраник на Вашето родно място или му изпратете писмо – по обикновената поща или електронно. Разкажете му за своя началник, лекар, учител, които пушат. Докажете им, че цивилизованият избор на България е страна, свободна от тютюнев дим на обществените места. Ентусиазирайте децата си да изпратят рисунки на депутатите, че не е модерно и е вредно за здравето да се пуши около нас.Нека всеки даде своето малко „зрънце-принос”, за да освободим България от натрапения ни тютюнев дим в сладкарници, кафенета, ресторанти, обществени сгради.С уважение и благодарност за проявената от вас гражданска активност през 2007 г.,

Вилия Великова


Vilia Velikova
Senior Expert
Public Health Department
Ministry of Health
39 Al. Stamboliiski Blvd.
Sofia 1000 Bulgaria
Tel: +359 2 9301 267
Fax: +359 2 988 3413
e-mail: vvelikova@mh.government.bg
Виж целия пост
# 1
И пред МВР вече се пушело.

А иначе в тази петиция има леко противоречие, хем се споменава, че никой не ебавал приетите вече закони, хем се иска приемането на още закони.

Намирам пушенето за гнусен навик, ама май се иска по-целеносочена кампания от това, да драснеш още някой закон по темата.

Може ли също да ме осведоми някой, може ли министерството на здравето да издава призиви за натиск към депутатите; те не играят ли в един отбор или се бъркам?
Виж целия пост
# 2
Мммм не виждам как ще стане, това с пушачите!  newsm78
От една година съм сложила в асансьора надпис " Пушенето забранено!", но ефект няма. #Cussing out
Просто, докато има простаци и мърлячи, на които има е хубаво да вонят на лайна, ще го имаме този проблем! Много хора нямат елементарна култура, носят ниска ценностна система, в чиито критерии изобщо липсва това със съобразяването с другите около тях!  Crossing Arms 
Няма институция в момента, която да контролира спазването на закона за пушенето на обществени места! #Cussing out
Виж целия пост
# 3
Само за заведения ли. Според мен и по спирките трябва да го забранят  Mr. Green
Там най-много ме тровеха, преди да купим кола, защото по заведения не ходя много много.
Да не говорим как се дразнех да си хвърлят на земята фасовете, при положение, че има кошчета.
До кога трябва да пратим писмо? Все ще измисля нещо мъдро и патетично едновременно.  Crazy
Виж целия пост
# 4
Попитай ме пак след празниците.
Точно сега, когато много хора се канят да попушат заедно на улицата, разпространението на такова писмо, с подател някакво си министерство ( newsm78), ми се струва особено нелепо.
Виж целия пост
# 5
Просто, докато има простаци и мърлячи, на които има е хубаво да вонят на лайна, ще го имаме този проблем!

Оу?! Tired

Много хора нямат елементарна култура, носят ниска ценностна система, в чиито критерии изобщо липсва това със съобразяването с другите около тях!  Crossing Arms 
Именно, именно. Твоето мнение потвърждава тези ти думи.

Бтв, отказвам да съм "съшленик".
Съгласна съм да не се пуши в обществени заведения (за хранене, кафенета, офиси), но не смятам, че на пушачите, между 1/3 до 1/2 в България, трябва да им се забрани да пушат и по улиците. Кое ще следва, забрана за пушене в дома им?
Безспорно пушенето е пристрастяващо, но все пак няма ефектите на наркотика или алкохола. Всеки е свободен да се разболява и евентуално - убива както намери за добре.
Виж целия пост
# 6
A, не.
Да си пушат вкъщи и на двора/терасата.
Аз, примерно, просто няма да им ходя на гости. Grinning
Виж целия пост
# 7
не вярвам,че забраната за тютюнопушене на обществени места ще може да се осъществи.
тези, които са пристастени, все някъде трябва да пушата. искаме се просто да го правят така, че да не ми пречат , да не ме тровят и да не ми миришат.
защото сегасъществуващите зони - например ва заведениета - също не се спазват. поне в по-малките градове е така. аз живея във видин и тук няма заведение, където да може да изпия едно кафе далече от пушачите, камо ли да си заведа детето да хапне някоя торта.
Виж целия пост
# 8
Колко теми ще се избълват ЗА и ПРОТИВ
тютюнопушенето  newsm78
Навсякъде както и при пушачите има интелигентни
и простаци !!! За простаците и 100 закона
да сътворят, пак ще са простаци и няма да им
дреме особено !
И пак ще попитам - защо трябва да НЕ се пуши
в абсолютно всички заведения ??? Нима ние - пушачите,
нямаме право да се повеселим заедно с порока си ???
Аз пък ще апелирам за тотална забрана на алкохола
във всички обществени места  Naughty
Аз не пия и не считам, че е нормално да се пие на
обществени места след като ще се забрани да се пуши.
Лично за мен това е чиста дискриминация !
Ако има заведения за пушачи и такива за непушачи,
тогава всеки ще има право на избор  Naughty
Странно ми е, защо сутрин например в работата ми,
всички НЕпушачи идват с нас да си пият кафето ???
Виж целия пост
# 9
..............аз живея във видин и тук няма заведение, където да може да изпия едно кафе далече от пушачите,
камо ли да си заведа детето да хапне някоя торта.

И кой е виновен за това ??? Пушачите ???
Айде моля моля  Naughty
Ако аз съм собственик на заведение и в
него е забранено пушенето, кой пушач
ще дойде да дими ???
Защо, след като има толкова много НЕпушачи,
дори и сред собствениците на заведения, въпреки
всичко позволяват да се пуши в тях ???
Нека някой ми отговори на този въпрос !
Виж целия пост
# 10
Само да спомена мимоходом, че има разлика между пушенето и пиенето. Ако на съседната маса някой се налива с водка, аз не го усещам ( по принцип, освен ако не се напие като говедо и не потроши нещо или не досажда). А когато пуши се усеща.
Както беше казал някой, твърдостта на законите в България се смекчава от неприлагането им. Да измислят нещо, което да работи. А не да пишат неизпълними неща, които на всичко отгоре се знае че са неизпълними и за чието прилагане никой не следи.
Иначе идеалният вариант за мен е да не се пуши на работните места в затворени помещения и в заведенията.
Виж целия пост
# 11
Рокси, това също сме го дъвкали не веднъж.
За усещането от околните на 2-та порока.
Разликата е огромна ! Да, в момент на пушене го усещаш,
но една усетена цигара не би те убила на място така,
както би те размазал един пиян, който сяда зад волана !
За мен алкохола е стотици пъти по-вреден  Naughty
Виж целия пост
# 12
Ох, Джулиана, не е истина какви глупости бълваш.  Tired Пиенето, та пиенето.  ooooh! Остави пиячите и гледай себе си. Къде да идели пушачите? А ние къде да идем? И на мен ми омръзна да ме обгазяват по спирките и в заведенията. Като толкова не можеш да устискаш на спирката - ми застани някъде в страни, под дъжда (ако вали) и недей да тровиш другите. В заведенията - същата работа. Била съм пушач, но цигарен дим винаги съм ненавиждала.
Дано поне в сладкарниците да забранят пушенето. Да види и детето ми нормална сладкарница.  Tired
Виж целия пост
# 13
Веднага, след като се вземат ефективни мерки за ограничаване употребата на наркотиците и алкохола, ще подпиша въпросната петиция с две ръце. Престанете най- сетне да оправяте проблемите в обратен ред, рибата се вмирисва откъм главата, знаете... Close
Виж целия пост
# 14
Мисля, че се бъркат нещата. Пияният е опасен зад волана, да. Има някакви закони, прави се и опит да се спазва. Верно, не може да се обхванат всички, но по тази логика трябва и колите да забраним, защото и непияни убиват с коли от простотия.
И не става въпрос за убиване или не, а за съвместно съжителство, за правила за поведение на обществените места.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия