за 4 порции
8 големи,плътни домата
4 яйца
150г варена шунка
2 стръка пресен лук
2чл дижонска горчица
1/2чл синап на прах (замених с ретро горчица)
зехтин екстравърджин
клонка свежа мащерка или 2 щипки суха
сол,черен пипер
- отрежете капаче от доматите,с помощта на нож и лъжичка ги издълбайте,като внимавате да не ги пробиете,посолете ги леко и ги обърнете на дъска да се отцедят
- нарежете лука наситно,а шунката на тънки жулиени,запържете ги в зехтин за около 5 минути
- разбийте яйцата с горчицата и черен пипер,,добавете ги в тигана,изчакайте леко да се втвърдят и тогава разбъркайте всичко добре,като са готови поръсете със синапа и мащерката
- подсушете доматите с домакинска хартия,напълнете ги с приготвената смес,като им оставите малко връх и върху него върнете доматеното капаче
- сложете ги в малки терини,полейте равномерно всеки домат със струя зехтин
- запечете в загрята фурна,на 180градуса за 15-20 минути
- можете в края на печенето да махнете капачетата за да образуват златиста коричка,дори да прибавите малко настърган кашкавал
- можете да ги сервирате топли или охладени,гарнирани със зелена салата
Пълнени зеленчуци - тема с продължение
съвети за перфектно приготвяне на пълнени зеленчуци:
- по време печене можете да ги напръскате няколко пъти с врящи вода или бульон - така ще омекнат равномерно,без да изгорят
- ако повърхноста започне да се запича твърде бързо,покрийте с алуминиево фолио или хартия за печене - отстранете 10минути преди края на печенето
- пълнените домати се съхраняват в хладилник за 48 часа, могат да се притоплят за кратко в загрята фурна или в микровълнова
адаптирано от "SALE & PEPE",2003