ВАНИЛОВ ТУРОН
В канче:
150 мл обезмаслено прясно мляко
1 жълтък
настъргана кора от 1 лимон
Бъркайте непрекъснато на средно силен огън*.
Добавете желатина.
Желатин:
В малко обезмаслено прясно мляко разтворете 3 листа желатин
Дръпнете канчето от огъня и добавете:
1 белтък, разбит на сняг
12 супени лъжици овесени трици
12 супени лъжици обезмаслено мляко на прах
подсладител на вкус
есенция ванилия
Бъркайте, докато получите хомогенна смес. Ако ви се стори рядка, добавете пропорционално количество от изброените продукти, ако е много гъста, прибавете обезмаслено прясно мляко.
Посипете дъното на правоъгълна силиконова форма с обезмаслено какао на прах. Изсипете във формата получената смес и поръсете отново с обезмаслено какао на прах, за да получите от едната и от другата страна черен пласт.
Сложете за минимум 4 часа в хладилника или 30 минути във фризера.
Източник
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Не пише колко време. Аз дръпнах канчето, след като сместа започна да ври.