извара - 224 гр - 4П
яйца - 2 бр - 2П
брашно - 28 гр - 2В
сода бикарбонат - 1/2 чл
кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
конфитюр - 4 равни суп. л- 90 гр - 4В
олио - 2 2/3 чл -6М
Преди да започнем загряваме фурната на 220' и слагаме сухата тава да загреее хубаво вътре. Слагаме предварително киселото мляко да се отцеди в тензух.
От изварата, яйцата, брашното и содата правим гъсто тесто. В загрятата тава слагаме олиото и връщаме тавата за 1-2 мин. обратно във фурната да загрее и то. След това изваждаме и с лъжица слагаме купчинки на разстояние една от друга. Връщаме тавата във фурната и печем до златисто.
Изцеденото кисело мляко смесваме с конфитюра. Когато извареничетата са готови ги изваждаме в подходяща купа и разпределяме сместа от мляко и конфитюр по равно върху всяко едно.
Аз направих 16 бр извареничета и за 1 блок имаме по 2 бройки.Може конфитюра да се замени с мед -2 суп. л. или със задушени плодове(ябълки, праскови, кайсии, сливи) със стевия = 4В.
Източник
общо - 1028 ккал ; за 1 порция (1Б) - 128 ккал ; енергийни стойности - П - 27% , В - 39% , М - 33%
количествени стойности - П - 34% , В - 48% , М - 18%