А ние ще изгоним ли ЧЕЗ?

• 4 824
  • 58
# 45
По темата - сметката за ноември-декември - 135 лв., а за декември-януари - 205 лв. при положение, че за празниците 3-4 дни не бяхме там и очаквах по-малка сметка.
Виж целия пост
# 46
Направо ще ме накарате да слизам до мазата Joy
 За предходният месец 06,11-09,12 имаме 96.28 ток. За новият 09.12.-08.01 -97,88 . Консумацията не е била завишена срямо предният месец,защото за мен празниците са си обикновенни работни дни. Отопляваме се на дърва, и това ми спестява около 30-35 лв на месец от сушилнята. /октомрийската ми сметка беше 62лв./ .

Докато допиша поста и скокнах до мазата Mr. Green, някой да ми каже точно кои цифри се смятат ,че нещо не ми се връзват нещата. Има едни нули отпред и преди последната цифра има точка.
А числата които получавам сааааа Crazy нещо бъркам май
Виж целия пост
# 47

krisi_1, бойлерът харчи различно, в зависимост от температурата около него, от това колко е топла водата и т.н. Не можеш да добиеш представа от засичане на час, поне денонощие трябва. Затова има разминавания.

Това са глупости! Няма такива зависимости!

Потребената ел.енергия от бойлера, както и от всеки един ел.уред зависи от времето на неговото включване и на неговата мощност. Степените от 1 до 4 определят точно мощността, на която е включен.

P=U.I.t

E=P.t

P-мощност
U-напрежение
I-ток
t-време
Е-енергия

Тоест консумираната енергия я получаваме, когато умножим мощността по времето. Електромерът отчита точно нея, а не тока. Твърде много хора не са наясно и говорят за ток.

Ако водата в бойлера е по-студена, тогава може да се наложи да го включваме по-дълго и на по-голяма мощност. Оттам евентуално ще дойде увеличаването на консумираната енергия. Но това е наше решение. Бойлерът не го прави автоматично.  
Виж целия пост
# 48
Това са глупости! Няма такива зависимости!Потребената ел.енергия от бойлера, както и от всеки един ел.уред зависи от времето на неговото включване и на неговата мощност. Степените от 1 до 4 определят точно мощността, на която е включен.

P=U.I.t

E=P.t

P-мощност
U-напрежение
I-ток
t-време
Е-енергия

Тоест консумираната енергия я получаваме, когато умножим мощността по времето. Електромерът отчита точно нея, а не тока. Твърде много хора не са наясно и говорят за ток.

Дали ел.енергия или по народному - ток, все тая. За едно и също говорим. А ти искаш да ми кажеш, че един нов бойлер и един 10 годишен, на който целия му нагревател е в котлен камък, топлят водата за едно и също време ли?
Виж целия пост
# 49
vl, онова, което си написал е така, но никой не спори за него. То и ксероксът не е ксерокс, но така се казва в разговорен стил. Иначе въобще не си разбрал какво имам предвид  Simple Smile
Мисълта ми беше, че ако бойлерът е в студено помещение, водата става студена по-бързо, което налага отново да се затопля (т.е. ще харчи още). Ако е на топло, водата в него се задържа топла по-дълго време.
За дугото - ако е засичала точно този час, когато бойлерът загрява чисто студената вода е едно, но той не харчи по толкова и всеки следващ час, освен ако не се източва нон стоп 24 часа.
Виж целия пост
# 50
vl, онова, което си написал е така, но никой не спори за него. То и ксероксът не е ксерокс, но така се казва в разговорен стил. Иначе въобще не си разбрал какво имам предвид  Simple Smile
Мисълта ми беше, че ако бойлерът е в студено помещение, водата става студена по-бързо, което налага отново да се затопля (т.е. ще харчи още). Ако е на топло, водата в него се задържа топла по-дълго време.
За дугото - ако е засичала точно този час, когато бойлерът загрява чисто студената вода е едно, но той не харчи по толкова и всеки следващ час, освен ако не се източва нон стоп 24 часа.

"Копирна машина" е правилното название, а "Ксерокс" е име на фирма, която произвежда такива копирни машини.

Най-долу допълних поста си, обяснявайки това, което ти сега обясняваш. Така, че за какво неразбиране говорим???

Q=U.I.t-закон на Джаул или на Джаул-Ленц(в зависимост от предпочитанията)-показва отделеното количество топлина при протичане на ел.ток в проводника

Q=c.m.(t2-t1)-ф-ла от термодинамиката, която показва отдаденото количество топлина на дадено тяло
Q-количество топлина
m-маса на тялото
c-специфична топлоемност на веществото, от което е направено тялото
t1-първоначална температура
t2-достигната температура

Котленият камък затруднява топлоотдаването и поради тази причина времето за затопляне на водата може да се окаже малко по-дълго(с минути, а не с часове). Това обаче не означава, че трябва да го държим включен по-дълго! Просто малко трябва да почакаме. Освен това котленият камък може да се изчисти. Вярно, че изисква разглобяване, няма как.

Дали ще говорим за ток или за ел.енергия съвсем не е е все тая! Едното показва елементарна грамотност, за разлика от другото. Някои даже говорят за потребени киловати, а не киловатчасове!
Виж целия пост
# 51
Не се сърди, човече знам ,че ти засичааш моля те обясни ми кои цифри да гледам . Това преписах от електромера преди малко
1/ 012193,9
2/ 029819,1
Виж целия пост
# 52

"Копирна машина" е правилното название, а "Ксерокс" е име на фирма, която произвежда такива копирни машини.

Знам, не съм малоумна, затова го дадох като пример Simple Smile
Най-долу допълних поста си, обяснявайки това което ти сега обясняваш. Така че за какво неразбиране говорим???

Когато натиснах "отговор", допълнението го нямаше  Peace

monikss, не знам какъв ти е електромера. При нас се сменят през няколко секунди различни цифри, показанията за дневна и нощна излизат съответно като 1 и 2. Но не знам дали навсякъде Т1 е нощна, а Т2 - дневна, виж кое е по-малкото, обикновено то е нощната...

Виж целия пост
# 53
Точно така се оказа,затова ми се видяха космически суми в началото. То първо не мога да го сметна дава отрицателно число и т.н. Laughing

Сега това са показанията от днес от преди 1 час. Гледам фактурата с показания ,която съм платила последно и ето какво показват цифрите.

Стара фактура: Период на засичане  10.11.2012 --07.12.2012
313 кв. Дневна
222кв. нощна
Сума за плащане:96,28
Срок за плащане 15,01,2013

Смятам днешните показания, вадя тези от фактурата: за период от 59 дни
Дневна 568 кв.
Нощна 355
Сума : 168.35 лв. /според един от калкулаторите/ 
Имам излязла фактура от 8,12-09,01 на стойност 97 лв. Сметките по гореописаният начин ми излизат. По принцип очаквам да падна под 80 лв сега на следващата фактура,защото изобщо не е пускана сушилня и климатик. Но зависи кога ще минат де.
Виж целия пост
# 54
А някой има ли наблюдения за тези уреди, които уж спестявали ток. Има ли ефект
Виж целия пост
# 55
А някой има ли наблюдения за тези уреди, които уж спестявали ток. Има ли ефект

О, нямам думи! Цяла тема беше пусната по въпроса. Можете да я потърсите. И схемата на тези "шедьоври" на техниката коментирахме.

Пак напомням, че се касае за спестяване на ел.енергия, а не на ток. За да се спести тя се налага мощността да бъде намалена или времето на включване на уреда да бъде намалено. Вижте по-назад формулите. Друг начин няма! Но и в двата случая намалява ефективността.

Веднъж обсъждахме въпроса с ел.тенджери. Чрез тях може да се спести ел.енергия, защото тяхната мощност е около 700-800вата, докато на печката е около 2000. Разсейваната топлина при нея е доста по-голяма. И ако не смятаме да печем в голяма тава, ел.теджера ще ни свърши добра работа.
Виж целия пост
# 56
Зависи от печката, моита печка ако е пуснат котлон и фурна без вентилатора ми е 1400, ако е само фурната с вентилатора 1000-1100, само котлон 600-700. Много зависи каква е печката, старата хем ми харчеше повече за час хем и яденето ставаше страшно бавно, ако едно ядене съм го правила с старата печка за 1 час, с тази сега го правя за 35-40 мин. с което се пести енергия и отделно, че и разхода на самата печка за 1 час е по-малък
Виж целия пост
# 57

Абсолютно, моята е с консумация 0,79 кВт/ч с вентилатор.
Виж целия пост
# 58
Освен това има нова такса - невъзстановяеми разходи - 4.50, каквото и да значи това????

Ако не се лъжа, така покриваме открадната ел- енергия, т.е плащаме и за тези дето крадат.

защото вместо да си играят да ги хващат, е по-лесно другите да плащат за тях  ooooh! Да им имам политиката  Tired
Да се напънат малко и да си глобяват тези, които крадат. За какво ме рекетират мен, която съм редовен платец  Tired
И какво ще им вземат на мангалите?  Tired
При мен също е със 100лв. повече сметката от обичайното, имам общо 250лв. за плащане.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия