Пак за просото...

  • 1 572
  • 29
Знам, че темата е обсъждана няколко пъти, но все пак моля за няколко конкретни отговора на въпросите ми. Ще черпя  Grinning
- Как точно го приготвяте? Аз сложих 3 с.л. просо да се вари, после го смесих с 35 мл. кърма и малко плодово пюре и го пасирах. Стана ужасно течно, направо да се пие! И съответно не се хареса особено.
- Да го смеля ли първо на прах? Ако да - после как се приготвя?
- Подходящо е за 7 месеца, нали?
- Може ли да се прави само с вода, т.е. без кърма и да заместя цяло хранене?

Мерси, мерси, мерси!   bouquet
Виж целия пост
# 1
Отдавна не съм правила, но все пак:
- Варя го, но с по-малко вода, за да я поеме.
- Не го пасирам, защото зрънцата са миниатюрни бездруго, но детето ми е голямо. За бебе - първо можеш леко да го изсушиш на фурна за около час на 50 градуса, после да го смелиш на брашно и да правиш каша по нормалния начин за домашна каша (киснеш, вариш, задушаваш да поеме водата).
- Подходящо е.
- Може само с вода, ако си решила да е безмлечно хранене или ако кърмиш преди даването на кашата.
Виж целия пост
# 2
Благодаря, Бу! Искаш ми се да го правя по лесния начин, но май е рано още само за варене. Така че днес ще го направя на брашно, дано стане по-добре. Но ако го правя на каша по този начин (от брашно) има ли начин да е с кърма? Май не...
Виж целия пост
# 3
Никога не съм мелила просото за каша. Изчиствам го и го варя, само че прибавям картоф за да е по-гъсто. Правила съм го и чисто, просто не слагаш много вода. Мисля, че е като при ориза пропорцията. После пасираш.
Не съм слагала кърма.
Виж целия пост
# 4
Аз го правя по следния начин:
Варя просото с вода, но да не стане много рядко. После добавям малко кърма /може и без/ и пасирам, добавям и плодово пюре. Консистенцията не е много гладка, но моят беб я яде, все пак вече трябва по малко да се свиква и с по-едри парченца храна.
По-нататък смятам да правя просото със сирене и масло, ще е по-вкусно.   chef
Виж целия пост
# 5
Първо го "изпичах" във фурната на 100 градуса за около час, после пасирах на брашно с блендер, и когато реша да го варя на каша - 2 супени лъжици с малко вода - бърках до сгъстяване.

Кърма можеш да сложиш мъничко, защото тя има свойството да втечнява допълнително. Примерно 10 минути след добавянето й кашата ще стане още по-течна от момента, когато си я добавила.

Можеш да сложиш намачкан плод за овкусяване. Аз слагах пасирана и сварена сушена слива. А след няколко месеца - и масло, и сиренце /когато ги въведох/.

- Подходящо е за 7 месеца, нали?.   Да:)
-  Може ли да се прави само с вода, т.е. без кърма и да заместя цяло хранене?
Може само с вода, не замествах млечно ядене. Можеш да дадеш кашата и после да докърмиш. А за най-правилно се смята първо да кърмиш, а след 30-на минутки да предложиш кашата. Не е важно да изяде цялата порция, по-важното до 1годишна възраст основната част от храната да е мляко.
Виж целия пост
# 6
А в какви магазини да търся просо?
Виж целия пост
# 7
Виж в диетичните магазини или на щандовете за здравословни храни в супермаркетите.
Виж целия пост
# 8
Накисвам го  от предната вечер. Сварявам с малко вода и го оставям да се задуши. Пасирам с ябълка и банан и става гладко като крем.
Виж целия пост
# 9
Просото се продава във всеки по-голям супермаркет. Благодаря за съветите. Искаше ми се да заместя цяло хранене с тази каша, но в нея все пак да има кърма, но явно няма как да стане. Нищо. Ще пробвам пак да го сваря и задуша, за да си поеме водата. Но сигурно утре, днес не съм в насторение  Wink
Виж целия пост
# 10
Може ли да използвам темата, за да попитам:  Hug

Кое съдържа повече желязо - просото, или елдата? Моя мъник не харесва хич елда, а някъде четох, че от всички зърнени просото съдържало най- много желязо, но в изредените зърнени нямаше елда.
Виж целия пост
# 11
А в какви магазини да търся просо?
Виж в диетичните магазини или на щандовете за здравословни храни в супермаркетите.
И в зоомагазините Laughing Мъжът ми го нарича 'храна за канарчета', не може да свикне, че и хората ядат просо.
Виж целия пост
# 12

Кое съдържа повече желязо - просото, или елдата?

Просото  - сред зърнените храни. Амарантът го превъзхожда, но той не е зърнена култура от ботаническа гледна точка /въпреки че има мънички зрънца/.
В София обаче така и не открих да продават. В Пловдив Бу беше купувала.
Виж целия пост
# 13
И аз имам въпрос.
 newsm78Мие ли се предварително просото?
 newsm78И горе долу за колко време се сварява?
Моят първи опит току що беше неуспешен.
Щях да подпаля къщата. Загоря !!!
Явно малко вода съм слложила.
Виж целия пост
# 14
Аз вече имам опит с просото и да ти кажа  Grinning - просото се сварява за отрицателно време, така че за всеки случай стой до него и долей вода при нужда. Аз го варя доста време, за да стане направо разварено, но дори и така, пак има нужда от пасиране. Поне за моя мъник зрънцата са големички. Ако ти изглежда добре сварено, а има останала вода, просто го покрий с кърпа да се задуши, то ще поеме течността. Вече по тази технология правих и елда и пак се прие добре! Това с изсушаването и смилането е доста трудоемка процедура.
А, да, мия го предварително - слагам го в цедка под течаща вода. Елдата също.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия