Хляб от сусамов тахан
12 парчета
320 грама сусамов тахан *
4 яйца (големи)
1 ч.л. сода бикарбонат (лимонов сок за угасяване)
100 мл вода (при нужда повече или по-малко)
Сол и подправки (по желание)
Формата, която аз ползвах беше с размери 20 см х 12 см х 8 см.
Фурната се загрява на 180°C.
* можете да ползвате всякакъв тахан - лешников, бадемов, слънчогледов, хлябът се получи чудесен и с фъстъчено масло..
Таханът се смесва с яйцата - сместа се разбива с миксер. Добавя се содата "угасена" в лимонов сок. При нужда се слага 1 кафена чашка вода - около 100 мл, като е добре водата да се добавя на порции, да се разбърква сместа и ако прецените да добавите още малко вода. Сместа се получава като кексова, не трябва да е много гъста (бъркалките на миксера не трябва да се затрудняват например при разбиване). Можете да добавите сол или подправки по ваше желание. Аз не съм добавяла нищо. Формата за хляб с посочените от мен размери се запълва до 3/4 от обема й. Можете да опечете хлебчетата и във форма за мъфини.
Пече се до готовност при мен отне около 35 минути.
Ползвам хляба за закуска - нарязвам на около 12 филийки, правя сандвичи ( в случая смес от намачкано авокадо).
постът тук