/за 1 доза/ - тесто:
1 кг брашно
20 г прясна мая
15 г сол
3 яйца
100 г олио
350 г свинска мас - мека, но не разтопена
25 г захар
200 мл хладка вода
плънка:
250 г сирене
1 яйце
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в хладката вода, добавя се и захарта и се оставя да шупне. След това се изсипва в брашното и се замесва с останалите продукти. Да се меси на хладно, да не втасва във фурни и хлебопекарни, защото мазнината излиза.
Замесва се тестото и се оставя 30 мин да почине - на стайна температура. Разделя се на късове, оформя се, поставя се пълнежа. Нареждат се в тави и се оставят за окончателно втасване за 45 мин. Пак на стайна температура! (това е важно за теста с голямо съдържание на мазнини, защото на топло излизат от тестото). Намазва се с яйце и се изпича в загрята фурна на 230- 240 градуса (без вентилатор) за 10 мин.
Забележка: 1. Количеството мая трябва да е според количеството брашно. При мен е повече от 20 г, защото едно кубче 25 г е за 500 г брашно;
2.Излизат около 10-12 големи кифли. Аз правя малки, големина - по желание. Ето такива:
Идеално мезе за бирата са . Е, за децата - айрян.
Градусите за печене са ориентировъчни. Все пак всеки си знае фурната.
постът тук