Innovation zone - науката зад козметиката

• 69 050
  • 329
# 150
Казах си - ок, фазите на растеж на косата ми са зависими от хормоналния баланс в организма ми. А от какво зависи той? Ако имам признаци на андрогенен косопад, къде в организма ми се синтезират андрогенни хормони и защо биха били завишени? Или не са завишени те, а е понижено отделянето на хормоните, които са техен антипод, и това отново води до неравновесие? Ако пък е телоген ефлувиум, защо при мен настъпва в периода от април до септември, а в по-хладното време от годината косата ми се възстановява? На какво се дължи желязодефицитната ми анемия, след като цял куп изследвания не установиха никаква причина? Цял живот ще карам на Малтофер? Защо имам признаци на недостиг на цинк и витамини от В групата?
По ред на въпросите. От какво зависи хормоналният баланс в организма изглежда ужасно сложен въпрос. И все пак хормоните се синтезират в организма и за целта са необходими определени вещества, които се набавят от храната. Значи първи фактор - хранене. Въпросните вещества може да присъстват в достатъчни количества в храната, но дали организмът е в състояние да ги усвои пълноценно? Втори фактор - усвояване. Няма да задълбавам в храненето на този етап, но ще разгледам малко усвояването.
Виж целия пост
# 151
Ако нещо не достига или не се усвоява правилно, най-лесното е - добавки. Ей, голяма мода са Simple Smile. Нямам против, аз самата се възползвах, защото и да си намерех решението за по-пълноценно усвояване, дотогава ми трябваше поддържащ прием или губех контрол над кръвните показатели. Само че, не исках нон стоп да съм така. При изследванията ми беше установен хроничен гастрит, най-вероятно на нервна почва. Беше ми казано - това не се лекува, така се кара цял живот Shocked. Хайде сега. Аз не съм от тези, които приемат такова становище. Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха, което може да е съпроводено с недостиг на стомашен сок или с излишък от такъв - съответно гастрит с хипоацидитет и гастрит с хиперацидитет. В САЩ например се прави тест на Хайделберг, като се поглъща една капсула, с която се установява нивото на рН в стомаха. Тук дали се прави не знам. Идеята на този тест при хроничен гастрит е да се установи дали има хипохлорхидрия, състояние, при което клетките на стомашната лигавица секретират недостатъчно количество солна киселина. Това е извънредно пренебрегвана, а напълно реална причина за желязодефицитна анемия, ако не се открива друга. Още проблеми, до които води в дългосрочен план, са :
- повишен риск от рак на стомаха и автоимунен тиреодиит на Хашимото
- понижена абсорбция на витамин В12 и други витамини
- понижена абсорбция на минерали като калций, магнезий, цинк
- повишен риск от свръхрастеж на бактерии в тънките черва и стомаха, тъй като солната киселина е част от системата ни за контрол над бактериите
 -  повишен риск от стомашночревни инфекции, той като солната киселина е основна бариера за проникване на външни патогени, погълнати с храната, в следващите отдели на храносмилателния тракт

Виж целия пост
# 152
След като ми установиха гастрит и стигнах до идеята за понижено ниво на солна киселина, трябваше да се убедя, че го имам. Писна ми от лекари и изследвания, разтърсих се сама. В материалите из нета се споменават разни домашни тестове, които могат да са доста груб ориентир. Най-логично ми се видя да пробвам да пия малко топла вода с лимонов сок след хранене и да видя как ще се чувствам. Ако имах завишено ниво на солна киселина, вероятно бих се почувствала по-зле. Само че...се почувствах изненадващо добре, усещането за тежест и парене изчезна. Като си помислих за всичките пъти, когато съм пила антиацидни, както и за това, че ми лекуваха гастрита с инхибитори на протонната помпа, които потискат секрецията на солна киселина...без изобщо да са сигурни, че имам хиперациден гастрит, лекарите ми изписваха лекарства точно за такъв. Само че, да има връщане на стомашен сок към хранопровода не винаги означава излишък от киселини. Има гастроезофагеален рефлукс, базиран на излишък от киселина в стомаха, но има и такъв, който се дължи на връщане на жлъчен сок, който се неутрализира от киселината и се образуват дразнещи жлъчни соли. Изобщо нарушението на моториката не винаги следва да се тълкува еднозначно.
След като за себе си предположих, че имам по-скоро ниско ниво на солна киселина, следващата стъпка беше да реша как да я повиша. Има доста ефективна хранителна добавка за целта Бетаин хидрохлорид+пепсин. Как човек да си определи дозата обаче, ако изобщо е сигурен, че е правилно да я приема? Друг вариант ми хареса повече - корени от жълта тинтява. Доказано повишават секрецията на стомашен сок и ензими, като при хиперацидитет не влошават състоянието, а имат и ефективност при желязодефицитна анемия. Направих си спиртна тинктура от тях, ужасен горчилак е. За протокола обаче - действа. Определено подобрява моториката на целия храносмилателен тракт, храната се задържа по-малко време, няма усещане за тежест. Не се пие нонстоп. При положение, че жизненият цикъл на еритроцитите е около 120 дни, а аз целя нормализиране на хемоглобина, определих за себе си този период за прием, с малки почивки. Интересно за видовете рефлукс:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3745208/
Другите добавки бяха кефир, домашен квас и смес от пчелен мед+пчелно млечице+ пчелен прашец. Последното е уникат за нормализиране на хемоглобин и други показатели при мен.
Наред с това проучих въпроса за андрогенните хормони и попаднах на супер интересни неща.
Виж целия пост
# 153
Та така, тестваха ме и за андрогенни хормони, в нормата бях, но ми направи впечатление, че тестостеронът ми беше на горната граница. Отначало се впуснах в едно четене, откъде, как и защо, но от това главно ме заболя главата. Знаех, че търся друго. Отклонения от нормата и причини за тях, колкото искаш, но равновесието е едно. Направи ми впечатление и, че прогестеронът се тества на 21-22ри ден от цикъла, помислих  си "Защо тогава?".  Отговорът дойде от графики на флуктуациите на хормоните, които контролират месечния ни цикъл.

На тази графика в синьо е кривата на естрадиола, в черно е тази на прогестерона, лутеинизиращия хормон е изобразен със зелена крива, а фоликул-стимулиращият е с червена. Видно е, че пикът на прогестерона е 21-22ри ден - ясно защо се изследва тогава. Вижда се също и, че с настъпването на менструация всичките 4 хормона са с ниски нива. Естрадиолът нараства плавно, пикът му е малко преди овулация, после спада, като прави един доста по-малък втори пик около пика на прогестерона. Малко след първия спад на естрадиола са пиковете на лутеинизиращия и фоликул-стимулиращия хормони. Тогава настъпва овулацията. Дотук сме преминали през фоликулярна и овулаторна фаза, започва лутеалната фаза, в която жълтото тяло секретира прогестерон. Към 28-мия ден всичките 4 хормона бележат спад и настъпва следващата менструация. При нормални условия, това се повтаря в телата ни всеки месец в продължение на няколко десетки години, с изключение на периодите на бременност. Няма да се впускам в детайли, но няколко неща ми направиха впечатление във връзка с хормоналния баланс и в частност - косопада. Женските полови хормони са балансьорите на мъжките полови хормони. Ако има излишък на андрогенни хормони, то балансът е нарушен в тяхна полза. Всички тези хормони са стероидни, тръгвайки да издиря къде се синтезират и кой е прекурсорът им, ме очакваше изненада. Яйчниците секретират естрогени и андрогенни хормони, жълтото тяло и надбъбречните жлези секретират прогестерон, надбъбречните жлези също секретират андрогенни хормони. Ето последователността, в която се синтезират стероидни хормони в надбъбречните жлези - кой се мъдри в основата?

Холестерол.
Друг момент - когато жълтото тяло (корпус лутеум) приключи жизнения си цикъл, то се превръща в бяло тяло (корпус албиканс). Основната функция на корпус лутеум е да секретира прогестерон. Името му идва от жълтия цвят, който се дължи на високото му съдържание на каротеноиди. Щом в края на лутеалната фаза то става бяло тяло, къде са отишли каротеноидите?
Замислих се, че щом различните ни хормони имат различни криви, и щом се произвеждат от организма, то има логика в различните фази на цикъла си да консумираме храни, които са нужни за производството на хормоните в пик, както и храни, които помагат на тялото да елиминира ненужните в момента количества хормони. Циклично хранене. Разрових се из нета и попаднах на цикличната диета.
Виж целия пост
# 154
Ето сайта:
http://www.cyclediet.com/
В основата си това не е диета, няма нищо общо с режим за отслабване, макар че и такъв страничен ефект може да има. Идеята е улесняване на организма в поддържането на хормонален баланс във фертилна възраст. Във всяка от фазите на цикъла се набляга на определени подходящи храни, а се избягват утежняващите дисбаланса. При деца и жени след менопауза няма да има вреда, но също и особен смисъл.
Още една статия за хранене за хормонален баланс и помощ за успешно забременяване:
http://www.parenting.com/article/what-eat-conceive
И това е интересно, на български:
Извънредно полезен и интересен за мен сайт е и този "От жени за жени - естествено трансформиране на женското здраве":
https://www.womentowomen.com/
На който му се чете качествена информация за хормоните:
http://www.yourhormones.info/
Ако има интерес, ще попреведа материали.
Човек, попаднал на толкова инфо, може директно се ентусиазира да пробва. И все пак ...Толкова проби съм минала вече, толкова излишно напрежение в стремежа към перфектност, че философията "1% подобрение" ми се вижда по-добра:
https://www.weforum.org/agenda/2016/08/this-coach-improved-every … erence-it-s-made/
На фона на толкова вътрешна работа, да се разчита на козметика да реши медицински проблем като косопада, е нереалистично.
В следващ пост ще разгледам философията "1%" подобрение при грижите за косата и избора на продукти за нея.

Виж целия пост
# 155
dragon8, хиляди благодарности за положеният труд  Hug
Чета, препрочитам, информацията, която даваш е безценна. bouquet
Виж целия пост
# 156
erna, благодаря за високата оценка bouquet. Единствено съжалявам и се извинявам, че давам много линкове към материали на английски, но действително ми е непосилно да преведа всичко. Може да се пише много повече, несравнимо повече, но нямам физическата възможност да го осъществявам със задоволителни за мен самата темпове. Благодаря и за следенето на темата и търпението към бавенето ми bouquet.
Виж целия пост
# 157
И от мен големи благодарности! Общо взето донякъде сме мислили подобно в следването на стъпките за откриването на какво не е наред при косопада. Но донякъде... Не бях се интересувала от хормоните толкова задълбочено, а какво остава аз интересните насоки с холестерола и цикличното хранене. Стоях и се пулех от удивление Simple Smile. Ще изчакам , докато споделиш финала на твоите търсения, за да си задам въпросите.
Виж целия пост
# 158
Преди да минем на избора на продукти, има още два фактора, които си заслужават разглеждане във връзка с хормоналния баланс. Това са стресът и ендокринните нарушители.
 Според американски натуропати първото причинява изтощение на надбъбречните жлези (adrenal fatigue), а второто най-често води до естрогенно доминиране / господство (estrogen dominance). В медицинските среди и двете понятия не се приемат, мисля, особено първото. Колкото повече чета по въпроса обаче, толкова по-логично ми се вижда да са съвсем реални, но слабо проучени и разбрани състояния. Наред с другото, за да се приемат, би трябвало да се ревизират много други понятия, както и рамките, в които човек се определя като здрав. Двама души, които са в нормата при изследвания, може да се чувстват различно - единият добре, другият - не. Нормата е едно, индивидуалните особености - друго.
 Продължителният стрес предизвиква определени реакции в организма, основната от които е синтезиране на повече кортизол. Кортизолът е хормон, който регулира множество телесни функции, включително нивата на кръвната захар, кръвното налягане, балансът на соли и водното съдържание в организма, повлиява паметта, действа противовъзпалително. Той също привежда организма в готовност да отреагира при ситуации, в които е заплашено физическото оцеляване - т.нар. "бий се или бягай". Тогава неговите нива в тялото се повишават. В днешно време повечето стресови ситуации не са свързани с физическата ни безопасност, но тревогите от личен и финансов характер могат да продължат дълго и да бъдат също натоварващи. Щом при стрес нивата на кортизол се повишават, ако се погледне схемата на неговия синтез, по-голямата част от неговия прекурсор - прогестерона - ще се изразходва за кортизол, а за другите хормони, които също се получават от прогестерон, няма да има достатъчно. Надали при стрес повечето хора се замислят как да пренастроят режима си на активност и почивка, както и храненето си, за да отговорят адекватно на промяната в телата им. Най-вероятно  изобщо не си дават сметка, а през това време запасите на организма се изчерпват и той минава на друго ниво на функциониране, което е по-незадоволително. Трайно високите нива на кортизол имат определени последици, сред които при жените е и нарушаване регулярността на месечния цикъл. Дори нещо толкова елементарно като недостига на сън, прекалено късното лягане или работа на нощни смени, нарушава ритъма на секретиране на кортизол. Нормално той е най-висок сутрин, а с напредването на деня нивото ну се понижава. При хора работещи нощни смени, се наблюдава обратното, което показва пряката зависимост на нивата на кортизола от режима на будуване и сън. Една малка промяна като редовно по-ранно лягане може да снижи нивата на този хормон, ако са високи. Стресът не е просто 5-буквена дума, той е съвкупност от редица нарушения в нормалния ритъм на организма, за част от които допринасяме сами.
Ендокринните нарушители са друга извънредно интересна тема, от която естрогенното доминиране е само една малка част. Не само ксеноестрогените, тоест веществата с естрогеноподобно действие, които постъпват в организма от околната среда, са такива нарушители. Бисфенол А, вещество, съдържащо се в някои видове пластмаси, напомня в голяма степен хормони на щитовидната жлеза (конкретно Т3), като се свързва успешно със съответните рецептори на клетките ни и подава фалшив сигнал. Така се възпрепятства действието на собствения ни хормон. Изследването тук:
http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jc.2002-020209
Същото вещество проявява и естроген-мимикриращи свойства. Като се добавят хормоните, с които се третират животните, даващи мляко, месо и яйца, в организмите ни постъпват много несвойствени, синтетични хормони и хормоноподобни субстанции. Има още много източници на ендокринни нарушители. Основният проблем е, че те действат и в много ниски концентрации, както и че объркват сигнализацията в организма. Диригентите - хипофизата и хипоталамуса - получават грешни обратни сигнали и на свой ред се объркват в дирижирането. С това фалшивите ноти в организма стават все повече. Ако черният дроб е претоварен и не може да обезвреди вредните субстанции и излишъка от собствени хормони, ако бъбреците и червата не успяват да ги евакуират навреме, в организма ни настъпва хаос. Чудно ли е, че дори при изследвания "в нормата" и липса на ясна диагноза, или при изследвания извън нормата, но отново невъзможност за друга диагноза освен, в моя случай гастрит на нервна почва и желязодефицитна анемия с неизяснен произход, се проявяват разни "синдроми"?
Ето статия за ксеноестрогените, на български:
http://forummedicus.com/archives/all-publications/566
Няма смисъл човек да се стряска, има смисъл само да се отсее какво реално може да подобри, без излишно вманиачаване, защото и то си е форма на стрес Simple Smile.

Виж целия пост
# 159
Мразя сезона на вирусите. Тръшват ме за по една седмица, през която съм тотално разглобена. Благодарение на първия вирус за този сезон обаче, открих захаросания джинджифил. То било страхотно нещо за отпушване на нос, успокояване на възпалено гърло и прочистване на синуси. Ставам огнедишащ дракон Wink, но с огън или без, важното е да се диша. Мисля да го похапвам и профилактично занапред.
Значи, 1 % подобрение в грижите за коса и избора на козметика за коса. Много харесвам една мисъл на Антоан дьо Сент-Екзюпери. С известни съкращения, тя е:
"Съвършенството се постига не когато няма какво повече да добавиш, а когато няма какво повече да отстраниш."
Преди да се почудя какво ново да пробвам, гледам какво да отпадне. Постепенно, за няколко години, си изградих система от грижи, както и набор от фактори при избора на козметика, от които състоянието на косата ми се подобри видимо. Не е страхотна, никога не е била. Средна гъстота, тъмнокестенява, голям процент бели косми, нито тънък, нито дебел косъм, права с много леки опити за чупливост тук-там, скалп - лесно омазняващ се. Склонност към косопад, много бързо расте, много рядко цъфти по краищата. Блясък постигам с лекота, в краищата не слуша особено, не искат да падат перфектно надолу, а лекичко се подвиват. Мрази силикони в шампоан и балсам, става на фитили още на следващия ден. В серум за краища обаче ги харесва. Поликватерниумите ми се натрупват по косъма, имам балсам с такива, но го редувам с друг без, иначе ми идват в повече. Обича фосфолипиди и една тройка хидролизирани протеини от соя, пшеница и царевица. Обича и млечна киселина, натурални шампоани и индийски билки. Не обича бои, никога не е обичала, обича къна. Обича и масла.
Боядисвала съм се от 20- до 30-годишна. Боята за коса беше първото, което отпадна, когато започнах да мисля какво да махам. Преминах на къна+индиго. Не е за всеки, цветовете на растителните бои са много ограничени и ангажиращи, има и тънкости при оцветяване на бели косми. За мен са ок, постигам почти естествения си цвят и пълно покриване на побелялото.
Другото, което отпадна, бяха силиконите. Не заради евентуална вреда, а просто защото не се спогаждам с тях. Сравнително отскоро имам коса до малко под средата на гърба (не я бях пускала толкова дълга) и реших да слагам по дължините и краищата серум със силикони, главно през зимата. Една капка, разнесена на суха, чиста коса ми е достатъчна.
Още нещо, което исках да отстраня за определен период поне, бяха агресивните пенители. Доста време си търсих меки шампоани. CI беше дал пример за такъв - Baby love от DM - нооо не ми хареса съвсем, нямах никакъв обем с него и косата ми ставаше много мека и хлъзгава. От натуралните шампоани на Alverde си бях харесала много един с глина против пърхот, не че имах такъв, но действието на шампоана беше много добро при мен. Спряха го от производство Simple Smile. Текущо съм се спряла на шампоана на Alverde за мазна коса, както и този от серията Облепиха Сиберика на Натура Сиберика, отново за мазна коса. Последният ми допада много, най-вече комбинацията от пенители дава много меко измивно действие, няма дразнене и пресушаване.
Та, на първо място в системата от грижи - максимално щадене. Без бои, без агресивни пенители, без дразнещи съставки, включително такива кондиционери и  консерванти. Но и без вманиачаване, истината е в златната среда. Единствената топлинна обработка е със сешоар, а преса или маша 1-2 пъти годишно, ако ми щукне. Трайно къдрене, изправяне или изрусяване не ми трябват. Разбирам, че не всеки прави такъв избор, затова схемата от грижи се нагажда според потребностите.
На второ място е допълнителна защита срещу вредата, която няма как да се избегне напълно. Това са главно миенето, атмосферните влияния, "стареенето" на косъма, ако мога да се изразя така, защото колкото по-дълъг расте, толкова повече въздействия са понесли крайните му сантиметри. Ако първият сантиметър от скалпа е на около 1 месец, то 20-ят сантиметър е на година и половина приблизително. Основните проблеми при миенето са агресивните пенители, твърдата вода, хлорът.
Дори косата да е напълно нетретирана и здрава, горните 3 фактора нанасят щети. При изникването си от скалпа, косъмът е хидрофобен. Това означава, че повърхността му има водоотблъскващи свойства. Това се дължи на спецификата на кутикулата, повърхностният слой от структурата на косъма. Той се състои от протеинови и липидни (съставени от мазнини) подслоеве. Смазката, която е комбинация от себума на скалпа, но и от вградени в структурата на самия косъм мастни подслоеве още при неговото изграждане във фоликула, е бариерата, която не позволява вода да проникне във вътрешността на косъма. Постоянно отделящият се от мастните жлези на скалпа себум, е естественият балсам за косата. Неговият състав е по-различен от този на кожния себум по останалите части на тялото, и е пригоден точно към потребностите на косъма. Зависи от храненето, разбира се, но при здрав организъм дава на косъма необходимата защита, поддържа го еластичен и блестящ. Блясъкът не е полза, просто страничен ефект, който обаче ни харесва Simple Smile. Ако косата се остави да расте дълга, себумът не може да се разнесе лесно и равномерно по цялата дължина, затова краищата стават по-сухи. Миенето, особено с агресивни шампоани, слънчевите лъчи, причиняващи оксидиране на естествената смазка на косъма, триенето в дрехи, калъфки на възглавници, ресането - всичко това отнема от естествената защита на косъма и той губи своята хидрофобност. Целостта на повърхностният слой се нарушава. Ако косата се боядисва, изрусява, къдри, изправя, това още по-бързо и необратимо нарушава този слой. Тогава водата може да прониква много по-лесно и да причинява набъбване на косъма при миене, после при сушенето той се свива обратно. Тези въздействия също го увреждат. Един лесен начин за разнасяне на себума по дължината на косъма и за защитаването му при миене, е масленият масаж. Ако се ползват масла преди миене, особено такива с афинитет към протеина на косъма - това са кокосово масло и други, съдържащи лауринова киселина, както и готови масла, съдържащи фосфолипиди, каквото е маслото за коса на Натура Сиберика - нанесени първо по скалпа, ще се смесят със собствения себум, а после разнесени по цялата дължина на косъма, разнасят и него, а също проникват в повърхностния слой и при миенето създават повече работа на шампоана, като поне отчасти предпазват косъма. Ако си направя първо масаж на косата с любимото ми синапено масло, а после я измия, на следващия ден отнасям одобрителни коментари, ефектът е видим - лъскав, еластичен косъм, естествено подвижна коса. Ползата и за скалпа си я бива - стимулира се локалното кръвообращение, до фоликулите достигат повече кислород и хранителни вещества. За суха коса е  направо необходимост, но и мазната го понася добре. Общото усещане за отпускане също е много приятно. ето клипче с такъв масаж:
https://www.youtube.com/watch?v=0FbbWtArQAg
В клипчето пише, че се използва кокосово или gingerly oil, второто не е джинджифилово масло, сусамово е. Хубаво е при масажа кожата на скалпа буквално да се "отлепя" и да се движи с пръсти върху черепните кости.
А като писах по-рано шиацу масаж, имах предвид самомасаж, както имам предвид и за този на скалпа Simple Smile. Ето 5-минутен, колко му е да се отделят 5 минути вечер при нанасяне на крема:
https://www.youtube.com/watch?v=8-OKVq0BH0Q
И като съм започнала с клипчетата, ето чудесен старт за деня, който води до хормонален баланс, защото стимулира всички жлези с вътрешна секреция, ако се прави редовно:
https://www.youtube.com/watch?v=mtO2fRmh8D8
Този на клипа е почти свръхчовек, но не пречи да плакна око, докато скърцам стави в опити да го наподобя Simple Smile. Мъъъничко по-лесен вариант, за схванати като мен:
https://www.youtube.com/watch?v=kS4YA1z8fsc
Другата ми защита идва от къната. Тя съдържа вид нишесте, което остава като филм по косъма. То, заедно с пигмента й, предпазват от слънчевите лъчи. Надявам се да предпазва и от хлора във водата, за което не съм намерила факти досега. Хлорът взаимодейства с основната аминокиселина, изграждаща повърхностния слой, като нарушава целостта на повърхностния слой.
Твърдата вода е друг проблем. Ако сте в град с мека вода, като в София например, този фактор не е съществен при избора на шампоан. Ако обаче водата е твърда, проблемът с отлаганията си го има и по повърхността на косъма. Анионогенните пенители в шампоаните влизат в реакция с определени вещества в твърдата вода и се образуват неразтворими съединения. Затова при избора на шампоан или се търси такъв без анионогенни пенители, или в състава му трябва да има хелатен агент. Шампоаните без анионогенни пенители на мен лично не ми допадат особено, поне тези, които съм пробвала. Затова се спирам на втория вариант. Типичен хелатен агент е tetrasodium EDTA. Понеже предпочитам натурални шампоани, там обичайно е sodium phytate. При проверка за такава съставка в сайтове за анализ на козметични продукти, лесно се открива дали я има, просто срещу нея в резултата се изписва chelating agent. Такава съставка се търси в продукт с пенители, такъв, който мие - шампоан, душ-гел, сапун, гел за лице и подобни. Причината е, че само анионогенните пенители реагират с твърдата вода. Други съставки не са проблем. Има и специализирани продукти за отстраняване наслагванията от твърда вода по косъма, аз лично не съм ползвала.

Виж целия пост
# 160
Ихаааааа, Драгон, страхотна информация и много достъпно за четене. Хиляди благодарности  bouquet
Виж целия пост
# 161
erna, благодаря и аз Simple Smile.В нета има много по темата за косата, но макар и да се напипва вярната посока, има разпространени схващания, които не са логични, а в тях се вярва масово. Например за хидратиране и протеинова терапия, тестът с вода за определяне степента на порьозност на косъма, разбирането за "професионални" серии и "медицинска" козметика. Отзивите за продукти също са ми интересни. Мога да прочета доста отзиви, но няма да се опра на тях при избора си. Мен ме интересува какъв ще е резултатът от качествата на продукта, не от обещанията му, в комбинация с особеностите на моята кожа или коса, и на условията, при които аз ще ползвам продуктите. Когато се рових за шампоана от серията Облепиха Сиберика, четох отзиви в руския сайт irecommend.ru:
http://irecommend.ru/
Много отзиви, много нещо. Полза от тях - не и наполовина. Почти никой не прави разбор на състава, почти никой не дава общата картина за косата си - какъв тип е, какви са грижите за нея, защото ефектът от шампоана няма да е един и същ при различно третирана коса, никой, ама никой не отчита фактора вода. Този шампоан няма хелатен агент, който да неутрализира поне донякъде ефекта от твърдата вода, а има анионогенен пенител. Ние не си мием косите с шампоан - звучи странно нали? Ще кажете - как така не си ги мием с шампоан? Ами така. Мием ги с шампоан и вода. Да ползвам един и същ продукт в София и Бургас и да получа един и същ резултат - няма да го бъде. За сметка на това, всеки пише за дизайна на опаковката, за аромата и консистенцията...Няма лошо, но отправната точка, за да предположа, че продуктът ще е добър за мен, е някой със същата коса и същите условия да е доволен...Затова не ползвам много отзиви, а самонаблюдения. Много по-полезни са.
И понеже наблягам на превенцията, една съставка, който истински ми допада, е Active Lite Hair:
http://www.in-cosmetics.com/__novadocuments/231769?v=635956391380570000
Тя се използва за предпазване на косата от увреждане при изрусяване. Нямам идея какъв е ефектът на практика, но на теория съставката работи по много интересен начин. Състои се от един поликватерниум, хидролизиран протеин от грах и екстракт от растение, известно като йерихонска роза. Както пишат в брошурата, да се справяме с увреждането на косъма пост фактум е в миналото, актуалната концепция е превенцията. Тази съставка изгражда нещо като гъвкава мрежа около всеки косъм, своеобразно поддържащо скеле. Този поддържащ и предпазващ косъма слой е пропусклив в достатъчна степен, за да може изсветляващ продукт да проникне в косъма и да промени цвета му ефективно, но без да причини обичайното увреждане. Такова мислене и действие ми харесват, ако наистина работи.
По същата причина харесвам и фосфолипидите. Естественият им афинитет към протеините на косъма е много полезен при мен, защото къната реално покрива косъма ми по цялата дължина, нямам особено увреждане и траиционното действие на балсами с катионогенни кондиционери не върши супер работа при мен. Катионогенният кондиционер е с позитивен заряд, а увредените участъци по косъма са с негативен. Кондиционерът се натрупва точно там, неутрализира негативния заряд и води до по-лесно разресване, предотвратяване на заплитането, по-гладък и блестящ косъм. Заради къната вероятно нямам толкова увредени участъци с негативен заряд, та такъв кондиционер да си свърши задачата и ми трябваше друг подход, защото пак поради филма от къната косъмът става по-плътен, но по-малко еластичен. Маската с фосфолипиди на Фитокод ми дава по-различня подход. Филмът от къната не е непропусклив, иначе не виждам как индигото би оцветило косъма ми, нанесено след къна. Съответно предполагам, че и фосфолипидите могат да достигнат повърхността на косъма и да работят там по цялата му дължина. Изобщо, за да бъде човек доволен от козметиката си, според мен трябва да отчете много специфики и да има комплексен подход.
afflatus, писа, че имаш въпроси Simple Smile. Надали ще се сетя накуп за всичко относно косопада, така че давай Simple Smile.
Виж целия пост
# 162
Ензимите в козметичните продукти са друга интересна тенденция. Засега ги виждам главно в маски за лице, тоест прилагат се главно за ензимен пилинг като алтернатива на пилинга с алфа-хидрокси киселини. В основата на действието им е тяхната способност да разпадат протеини, така разкъсват връзките между клетките от повърхностния слой на кожата и предизвикват тяхното излющване. Основно в маски за лице съм виждала папаин. Той е ензим, извлечен от папая. Аз ползвам ензимна маска с папаин, която си купувам от DM, ето тази:
https://www.dm.de/balea-peeling-enzym-peeling-p4010355120816.html
Реално съм много доволна от нея, но трябва да се ползва не повече от 2 пъти седмично и да се държи по кожата максимум 5 минути. Според мен такава маска е за мазна кожа, може да се ползва и при нормална, но за суха и чувствителна по-добре да се внимава. Четох наскоро материали, че по-чувствителните кожи могат да проявят алергична реакция към папаина. Аз такава не съм получавала, кожата ми изглежда по-гладка и успокоена след маската.
Ензими, които наистина ми се иска да пробвам, са тези на моите любимци Active Concepts, с които ще стана досадна вече Simple Smile.
http://activeconceptsllc.com/products/enzymes/
Ензимът им от нар има подобно на папаина действие върху кожата. По-интересно за мен се оказа действието му върху косата - не само помага за по-редовното излющване на мъртви клетки от скалпа, но и за отстраняване на натрупвания от продукти по косъма. Представих си продукт за ексфолииране на скалпа и такова почистване на косъма, веднъж месечно например. Като се разтърсих за шампоан с ензими обаче, излязоха само такива за домашни любимци и против въшки ooooh! Laughing. Това му е лошото на моето търсене за интересни съставки - повечето, които наистина ми харесват, почти не се срещат в продукти. Все пак, по следите на този ензим от нар, попаднах на доста интересни продукти на Tata Harper. Цените са доста високи, но пък имаше интересни състави. По същата нишка намерих сайта на Jillian Wright:
http://jillianwrightskincare.com/line/skincare/
Нейният серум за блокиране на възпаления е с активна съставка пробиотик, което доста ми хареса. Имаше спирт, което никак не ми хареса. Убедена съм, че тенденцията с пробиотиците ще продължава и си заслужава да се следи. Другият ензим от сайта на АС също има въздействие върху кожния микробиом, като потиска размножаването на Propionibacterium acnes, но и на Staphylococcus Epidermidis. Той се среща в два по-лесни за издирване продукта - Acne Treatment Gel на Aubrey Organics и Anti-Blemish Cream на Amway.
Като писах за Jillian Wright, тя е стартирала миналата година много интересно експо в Ню Йорк на тема зелена красота - Indie Beauty Expo.
http://indiebeautyexpo.com/
А ако хвърлите поглед на In-cosmetics Asia 2016, една интересна тенденция там е за козметиката в  дигиталната ера. Приложения, които анализират местонахождението ни, атмосферните условия в момента и други фактори, а после препоръчват правилните продукти, с които да се грижим за кожата си, са само един от начините за персонализиране на козметичната грижа. Един интересен козметичен продукт със същата насоченост е Nu Skin AgeLoc ME:
http://www.ageloc.com/content/ageloc/en/the_products/ageloc-me.html
Как работи:
https://www.youtube.com/watch?v=ylsZJH9_YNQ
Не знам дали е странна комбинация, но съм с много силен уклон към натуралното, а в същото време ужасно ме влече всичко хай-тек в козметиката. Искам натурални високотехнологични съставки, но харесвам и аюрведични билки. Искам интересни новаторски състави и подходи, вместо масовите тривиалности. Няма да ползвам приложение, което да ми замества собственото мислене, но джаджа като тази от видеото истински ме кефи. Откачам от идеята за персонализирано миксиране на продукти, а в този уред става точно това. ПЪрво клиентът си избира 5 продукта, които отговарят на неговите потребности, после се задава режим на действие на джаджата и два пъти дневно се получават дози, в които може да се смесят няколко от 5-те продукта. Като помпата в зоната за иновации на експото в Париж, която позволяваше 5 в 1. Сигурно затова редовно намирам нестандартни приложения на козметичните си продукти. Гореспоменатата маска с папаин използвам за нежно отстраняване на малка част от кожичките около ноктите ми. Просто намазвам малко по кожата около нокътя, изчаквам няколко минути и после изтривам с памук, след което внимателно избутвам кожичките назад, а малка част от тях се отделят сами. Маската за коса на Фитокод използвам и като заздравяващ балсам за нокти с отлично действие. Фосфолипидите в маската имат афинитет не само към кератина на косъма Simple Smile. Много помага, ако ноктите ми се цепят. Мазвам съвсем малко от нея по повърхността на ноктите, след 5 минути повечето буквално е попило..., останалото втривам. Ако усетя, че има излишно количество, избърсвам. Няма нужда от отмиване, правя го обичайно вечер преди лягане, за да нямам след това разни домакински занимания.  Използвам интимния гел на Фитокод и като гел за лице, защото много харесвам действието му като такъв. Ще го пробвам и за коса, от чисто любопитство. Може да звучи откачено, но ако имате няколко продукта в опаковки с етикет, на който пише единствено състава, ще бъдете ли сигурни кой е за интимна хигиена и кой за коса, за лице, за тяло? Мисълта ми е, че възприемането на едно нещо по един начин е условен мисловен модел, с който никой не може да ме ограничи. Ако реша да възприема друг мисловен модел, ще го направя и толкова. Това е в основата на повечето открития - да погледнеш от нов ъгъл, да приложиш различен подход. Реално, какво пречи, освен това, че трябва да се откажеш от безусловната правота на стария модел Simple Smile?
Друго, което фантастично заздравява ноктите, и го установих съвсем случайно, е къната. Просто веднъж се наложи да се къносам без да имам ръкавици. Е, доста трайно си къносах и кожата на ръцете, но ноктите ми станаха супер лъскави и здрави...и оранжеви. Това прави къната доста неподходяща за целта, но касията има същото действие, без да оцветява. И да, нямам ограничения и дали да ползвам билки, натурални продукти, конвенционални продукти, в смисъл не виждам защо да се придържам на 100% към едно. Както и с коментара ми относно хидратация или протеинова терапия на косъма - защо или/или? Какво пречи и двете? За там си имам друго разбиране, така че това ограничение автоматично ми отпада. Серумът за обем на Alverde също не го ползвам по предназначение. Това, че съдържа екстракт от бамбук, който има действие, подобно на силикона, ме наведе на мисълта да го пробвам като продукт за приглаждане на връхчетата на косата. Върши много добра работа за целта, при условие, че се използва много малко количество. И така, вместо със серум за обем, се озовах със серум срещу хвърчащи, сухи краища, който вероятно е добър и за предпазване от цъфтеж. Не знам дали ще свърши същото при всеки, прави го при мен. Не откривам топлата вода, разбира се. Убедена съм, че много жени правят същото с козметиката си. Идеята ми е, че доброто познаване свойствата на съставките може да доведе до интересни нови приложения и мултифункционалност на продуктите, за която и създателите им не са се сетили Simple Smile.
Виж целия пост
# 163
dragon8, благодаря ти, че отделяш време да споделяш с нас тази ценна информация!  bouquet Признавам си, че не винаги чета внимателно постовете ти, защото не винаги имам време. Но всичко, което съм прочела ми е много полезно. И на мен ми е минавало през ум да ползвам продукт не по предназначението му по етикет, ама като съм неграмотна, съм се спирала  Embarassed Откакто чета тази тема обаче, съм по-смела - няколко дни си мих лицето с интимен гел, защото този за лице ми беше свършил. Нищо не ми стана. Не забелязах и положителен ефект, ама за 3 дни едва ли е възможно  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 164
SvetlaK, благодаря и аз Simple Smile. Само да отбележа, че не използвам всеки интимен гел като продукт за лице. Само този на Фитокод съм ползвала с такова предназначение досега и причината е, че съдържа съставка на базата на млечнокисели бактерии. Конкретно от тази съставка очаквах определени ползи. Ако намеря гел за лице с млечнокисели бактерии, ще ползвам него. Обичам да експериментирам в рамките на здравия разум, тоест да имам сериозна обосновка защо да приложа продукта по нестандартен начин и предполагаемият процент на задоволство трябва да ми надхвърля 50 по моя лична преценка. При мен няма проба на принципа "абе дай да видя какво ще стане", първо хвърлям доста труд в проучване има ли хляб в идеята. Сега се чудя новите спрейове на L'Oreal Magic Retouch дали ще стават за временен омбре ефект Thinking, защото по предназначение няма да ги ползвам, но за забавление:
http://www.loreal-paris.co.uk/hair-colour/root-touch-up/magic-retouch
Ще им се почудя още малко. В събота се натъкнах на нови мусове на Alverde:
https://www.dm.de/alverde-naturkosmetik-mousse-make-up-sand-03-p … 010355173157.html
Първо, не обичам изобщо фон дьо тен. Кожата ми е далеч от перфектното, но мразя усещането от такъв продукт по лицето си, с огромен брой продукти не се спогаждам, защото кожата ми е мазна и реактивна едновременно, преобладаващият жълт цвят в тена ми също е немалък проблем да ми пасне цвят. Този мус ми стана интересен защото не съдържа спирт, което за продукт на Aвverde e цяло чудо. Наред с това, нанесен на кожата дава много приятно кадифено усещане, работили са по сензориката, от видимо мазен крем се превръща в доста лек продукт с пудрено усещане. Нюансът sand ми пасва много добре. Тепърва ще чепкам състава, после ще има проба и пак мислене, но някакси е различен. С какво, тепърва ще установявам...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия